Mājokļa iegāde Rīgā, Pierīgā vai reģionos – kas jāņem vērā

Domājot par mājokļa iegādi, viens no būtiskiem lēmumiem, kas jāpieņem, ir tā atrašanās vieta – vai dot priekšroku Rīgai, Pierīgai vai tomēr izvēlēties pārcelties uz dzīvi kādā no reģioniem? Katrai vietai ir savi plusi un mīnusi, tāpēc Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Lukačovs sniedz padomus, kādi faktori būtu jāizvērtē pirms šī svarīgā lēmuma pieņemšanas.

“Cilvēku vēlmes, vajadzības un iespējas ir dažādas, līdz ar to nav vienas unikālas formulas, kā nonākt līdz lēmumam par pilsētu un apkārtni, kur dzīvot. Tāpēc pirms mājokļa iegādes vajadzētu rūpīgi un racionāli izsvērt gan emocionālo piesaisti konkrētai vietai, gan arī vidi, attālumu no darba, skolas un citām iestādēm, infrastruktūru, kā arī citus faktorus. Redzam, ka aptuveni 75% nekustamā īpašuma darījumu joprojām notiek Rīgā un Pierīgā – tas tāpēc, ka Latvijā galvaspilsēta ir ekonomiski aktīvākais punkts, kur koncentrējas gan darbavietas, gan atpūtas iespējas, gan ikdienā nepieciešamo pakalpojumu klāsts. Taču klienti arvien vairāk sāk interesēties par mājokļu iegādes iespējām ārpus galvaspilsētas,” norāda K. Lukačovs.

Pēc viņa domām, Covid-19 pandēmijas dēļ daļa cilvēku sāk pārdomāt nepieciešamību dzīvot Rīgā – ārkārtas situācijas laikā daudzi uzņēmumi sāka nodrošināt saviem darbiniekiem iespēju strādāt attālināti un plāno to turpināt arī nākotnē. Līdz ar to cilvēkiem mazāk svarīga kļūst vajadzība dzīvot darbavietas tuvumā, un var sākt apsvērt iespēju pārcelties dzīvot tālāk no Rīgas.

Mājoklis Rīgā – tuvāk darbam, bet dārgāks

Dzīvokļa vai mājas iegāde Rīgas centra tuvumā būs piemērota izvēle cilvēkiem, kas strādā Rīgā un kam ir svarīgi atrasties pēc iespējas tuvāk darba vietai. Ja dzīvo netālu, var ātri nokļūt birojā, ietaupīt transporta izmaksas un laiku. Mājoklis galvaspilsētā labi derēs arī strādājošiem ģimenes cilvēkiem, kuriem būtiska ir infrastruktūra, piemēram, lai tuvumā būtu bērnudārzs un centra skola.

Taču, iegādājoties mājokli Rīgā, jārēķinās ar daudz lielākām izmaksām, nekā pērkot mājokli ārpus Rīgas vai reģionos. Tāpat jāapzinās, ka, dzīvojot Rīgā, būs jāsamierinās ar daudz mazāku privātuma līmeni – kaimiņi vienmēr būs pavisam tuvu un, lai pabūtu pie dabas, būs jābrauc ar auto vai sabiedrisko transportu.

Mājoklis Pierīgā – tuvāk dabai, bet vairāk laika ceļā

Ārpus pilsētas viens no lielākajiem plusiem ir klusums un svaigs gaiss. Tāpat arī dzīvokļu cenas Pierīgā, salīdzinot ar galvaspilsētas centru, ir zemākas un ir plašāks pieejamo īpašumu klāsts. Ārpus pilsētas arī ir plašākas iespējas tikt pie tīkama mājokļa vai būvēt to pēc saviem ieskatiem.

Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka Pierīgā ne visur veikali, ārsti vai izglītības iestādes būs pieņemamā attālumā no dzīvesvietas un būs jādomā par transporta iespējām, savukārt, izvēloties būvēt māju, jārēķinās ar infrastruktūras iespējām, piemēram, var nebūt iespējas pieslēgties centrālajai ūdens un kanalizācijas sistēmai vai lielas izmaksas var radīt elektrības pievilkšana.

Ja cilvēka darbavieta atrodas Rīgā, tad jārēķinās arī ar ilgāku laiku ceļā un papildu transporta izmaksām. Taču, ja ir iespēja vismaz daļēji strādāt no mājām un doties uz biroju tikai dažas reizes nedēļā, tad šis ir labs kompromiss starp dzīvesvietu tuvāk dabai, vienlaikus esot tuvu galvaspilsētai.

Mājoklis tālāk no galvaspilsētas – svaigs gaiss, bet lielākas transporta izmaksas

Daudz priekšrocību ir arī dzīvei laukos – māju un zemes platību cenas un nekustamā īpašuma nodokļi ir daudz zemāki nekā Rīgā un tās apkārtnē, laukos ir vairāk iespēju ierīkot plašu dārzu un, protams, tālāk no pilsētām ir svaigāks gaiss, klusums un privātums.

Tomēr nedrīkst aizmirst, ka dzīve laukos ir dzīvesveids un lauku īpašums prasa daudz darba. Ja tomēr bieži būs nepieciešams doties uz pilsētu darba darīšanas vai nogādāt bērnu skolā vai bērnudārzā, svarīgi ir jau pirms mājokļa iegādes aprēķināt transporta izmaksas un ceļā pavadīto laiku. Šis aspekts ir svarīgs arī tad, ja izvēlas iegādāties lauku māju, kur uzturēties tikai nedēļas nogalēs un vasarās.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar