Latvijas superogas, ko iekļaut uzturā labākai dzīvei

Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Šoreiz vēlos pastāstīt par dažām Latvijas superogām, kuras mēdz būt nepelnīti piemirstas vai nepietiekami novērtētas un paliek svešzemju eksotisko brīnumu ēnā. Taču nevajag novērtēt par zemu mūsu pašu dārzos un mežos augušos gardumus – daba ir gudra un nodrošina katrai klimatiskajai joslai un tās iedzīvotājiem visvairāk nepieciešamos dabiskos vitamīnus,” stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Cidonija

Šī vērtīgā oga ir kolosāls antioksidantu avots! Tā satur ļoti daudz C vitamīna, kas mums ir īpaši vajadzīgs aukstajā laikā, A un B grupas vitamīnu, kalcija, kālija, dzelzs un selēna. Selēns ir minerālviela, kas nodrošina normālu, pilnvērtīgu vairogdziedzera darbību, uzlabojot tā darbību,” atgādina Olga Ļubina. Viņa tomēr iesaka cidonijas lietot uzturā nelielos daudzumos, lai nekairinātu kuņģa gļotādu, jo šajās ogā ir ļoti augsta organisko skābju koncentrācija. Tāpat nebūtu ieteicams pārāk aizrauties ar cidoniju sukādēm – līdzīgi kā citas ogu un augļu sukādes, arī cidoniju našķi satur daudz pievienotā cukura.

Dzērvene

Vēl viens Latvijas superprodukts, par kuru nevajadzētu aizmirst, ir dzērvenes. “Arī šī superoga ir bagātīgs C vitamīna avots, turklāt tā satur benzoskābi, kas darbojas kā dabisks konservants, kavējot iekaisuma procesus un kancerogēnu iedarbību. Bet fitoncīdi iznīcina mikroorganismus un nomāc patogēno baktēriju, sēņu un vienšūņu augšanu,” stāsta eskperte. Viņa iesaka dzērvenes pievienot skābētiem kāpostiem, pagatavot no tām siltos dzērienus un, protams, ēst žāvētas.

Smiltsērkšķis

Vēl viens produkts, ko noteikti var dēvēt par superproduktu, ir smiltsērkšķis. Tajā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt vairākas veselību uzlabojošas īpašības. Smiltsērkšķos augstā koncentrācijā ir ne tikai C, bet arī E vitamīns. Īpaši daudz E vitamīna satur smiltsērkšķu eļļa, kas kopā ar A vitamīnu darbojas imūnstimulējoši, pasargājot cilvēka organismu no dažādām infekcijām.

Dažādojiet savu ikdienas uzturu ar Latvijā audzētiem un ražotiem produktiem! Atbalstiet vietējos zemniekus un ražotājus un izvēlieties produktus, kas palīdzēs stiprināt imunitāti un tumšajā, aukstajā laikā sargās gan fizisko, gan garīgo veselību. Acis vienmēr priecē spilgtās krāsas – dzeltenā, oranžā un sarkanā, tāpēc pat visdrēgnākajā dienā koša oga iepriecinās un uzmundrinās,” atgādina Olga Ļubina.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar