Latvieša Ziemassvētku galdā jābūt mandarīniem un pīrādziņiem

Katra sevi cienoša mūsdienu latvieša Ziemassvētku galds nav iedomājams bez mandarīniem un pīrādziņiem, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI iedzīvotāju aptaujas dati! Svētku galdam cilvēki plāno tērēt līdz 100 eiro, bet dāvanām visvairāk grasās izvēlēties mazo, reģionālo ražotāju preces. 

 Mazumtirdzniecības tīkla ELVI veiktajā aptaujā par šī gada Ziemassvētku svinēšanas plāniem, lielākā daļa aptaujāto atzina – šogad Ziemassvētkus sagaidīs mājās pie bagātīgi klāta svētku galda. Tikai 3,3% iedzīvotāju nav paredzējuši tērēt naudu svētku galdam.  Divas trešdaļas aptaujāto svētku vakariņās baudīs pašu gatavotus ēdienus, 23% cienastu svētkiem pirks veikalā, bet, neraugoties uz epidemioloģisko situāciju un valstī noteiktajiem ierobežojumiem, gandrīz 6% iedzīvotāju tomēr atzīst – svētkos dosies ciemos un svētku vakariņas ēdīs viesos. Svētku galdā bez jau pieminētajiem mandarīniem un pīrādziņiem cilvēki plāno celt arī sautētus kāpostus (18%), siļķi kažokā (9%), ELVI meistaru gatavotu gaļas un siera salātus (8%) un Rīgas šampanieti (9%).

“Ziemassvētki latviešiem ir svarīgi un gaidīti svētki,” komentējot aptaujas rezultātus atzīst ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine. “Iedzīvotāji atzīst, ka svētku svinības tiem ir svarīgas un decembrī kopumā tie tērē daudz vairāk naudas, nekā citos mēnešos (58%), tomēr svētku svinībās mums galvenais nav pārmērība, bet kopā būšana. Tuvinieku dāvanām lielākā daļa plāno tērēt līdz 50 eiro (35%). No 50 līdz 100 eiro dāvanām atvēlējuši 29% aptaujas dalībnieku, savukārt 7% dāvanas neplāno gādāt vispār. Interesanti, ka lielākā daļa sabiedrības Ziemassvētkus neuzskata par laiku, kad īpaši būtu jālutina arī pašam sevi – sev dāvanas negādās 58% iedzīvotāju. Aptuveni trešdaļa (32%) aptaujāto atzīst, ka sevi iepriecinās ar kādu nelielu pirkumu līdz 50 eiro vērtībā.”

Dāvanas šogad visbiežāk meklē mazo ražotāju vai amatnieku preču klāstā (37%) vai internetā (29%). ELVI veikala sortimentu par labāko izvēli dāvanu atrašanai atzinuši 19% aptaujāto, norādot, ka  tuvinieku iepriecināšanai ELVI izvēlēsies reģionālo ražotāju produktus un īpaši ELVI veikalu tīklam importētās preces. 7% aptaujas dalībnieku svētku dāvanas sarūpēs pašu spēkiem, jo, viņuprāt, tieši šāda dāvana spēs tuviniekus iepriecināt visvairāk.

Aptauja par iedzīvotāju Ziemassvētku gaidīšanas paradumiem tika veikta interneta vidē, tajā piedalījās 421 dažāda vecuma abu dzimumu respondents no visas Latvijas. 

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar