LAA atgādina – neiesniedziet ienākumu deklarācijā apdrošinātāja apmaksātus čekus

Sākot ar 2023. gadu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) var pieprasīt un no apdrošinātājiem saņemt informāciju par apdrošinātāja apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumu dokumentiem (čekiem, kvītīm u.c.).

Tādēļ Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) atgādina – iedzīvotāju ienākumu gada deklarācijai pievienojiet un iesniedziet VID tikai tādus veselības aprūpes pakalpojumu čekus un kvītis, kuru apmaksu apdrošinātāji nav veikuši nemaz vai veikuši tikai daļēji. Tas deklarācijas pārbaudes procesā novērsīs nevajadzīgas domstarpības un paātrinās pārmaksātā nodokļa atmaksas procesu.

Šis atgādinājums attiecas uz visiem iedzīvotājiem, kas izmanto veselības apdrošināšanu un sniedz iedzīvotāju ienākumu gada deklarāciju VID. Kā zināms, gada ienākumu deklarācijas par 2022. gadu VID var iesniegt no 1. marta.
“Izturieties pret saviem finanšu jautājumiem nopietni – pievērsiet uzmanību čeku uzskaitei un aiztaupiet sev VID jautājumus par dubultas apmaksas pieprasīšanu. Uzsāktā informācijas apmaiņa novērsīs valsts budžeta līdzekļu atmaksu gadījumos, kad tā nepienākas,” saka LAA prezidents Jānis Abāšins.

Pienākums apdrošināšanas sabiedrībām pēc pieprasījuma sniegt VID informāciju par fiziskajai personai atlīdzināto un nesegto medicīnas un ārstniecības pakalpojuma daļu saskaņā ar konkrētu attaisnojuma dokumentu 2020. gada nogalē tika iestrādāts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un stājās spēkā par 2022. taksācijas gadu un turpmākajiem gadiem.

Attēls: ilustratīvs (canva.com)

TOP Komentāri

avatar