Ko vēl paspēt izdarīt vasarā kopā ar bērniem?

Straujiem soļiem tuvojas vasaras beigas, kad, iespējams, sāk aptrūkties idejas, kā lietderīgi un interesanti pavadīt laiku ar bērniem. Lai atlikusī vasara nepaietu vienmuļā rutīnā, Steamup.lv komanda ir sagatavojusi pāris aktivitātes, kas var noderēt gan lielāku, gan mazāku bērnu izklaidēšanai.

Ziepju burbuļu burvība

Kurš gan bērnībā nav pūtis ziepju burbuļus? Turklāt ziepjūdeni burbuļu pūšanai var pagatavot arī mājas apstākļos. Vajadzīgs tikai ūdens un trauku mazgājamais līdzeklis. Lai ziepjūdens izdotos pēc iespējas labāk, tam var pievienot arī aptiekās nopērkamo glicerīnu. Pašu burbuļu pūšanai var izmantot dažādus rīkus – pildspalvas, kokteiļu salmiņus, veikalā nopērkamos pūšamos riņķīšus. Ja ir vēlme tikt pie pavisam lieliem ziepju burbuļiem, riņķus var izgatavot arī paši no metāla stieples dažādos izmēros. Tikai tādā gadījumā no stieples izveidotie riņķi jāaptin ar marli vai kādu citu audumu, jo burbuļi, saskaroties ar metālu, plīst. Pēc tam atliek tikai sameklēt pietiekoši lielu trauku, kurā sagatavotos pūšamos riņķus iemērkt un pūst!

Kopīga ziepju vārīšana

Lai izpētītu dažādas smaržas, ēteriskās eļļas un vielu ķīmiskās reakcijas, kopīgiem spēkiem var ķerties pie ziepju vārīšanas. Tam būs vajadzīgas dažādas sastāvdaļas – trauki ūdens vārīšanai, ziepju masa kausēšanai, formiņas ziepju veidošanai, kaltēti augi, ēteriskās eļļas. Vārot ziepes, gala rezultāts būs ne tikai pašu rokām sarūpētas ziepes, bet arī jaunas zināšanas par to, kā, savienojot dažādas vielas, izmantojot kaltētus augus un citas sastāvdaļas, var tikt pie ikdienā izmantojama produkta. Radīsies lielāka izpratne par to, cik liels darbs un zināšanas jāiegulda tajā, lai tiktu pie kaut kāda produkta, kas liekas gluži pašsaprotams un jebkurā veikala plauktā pieejams. Sīkāku pamācību ziepju vārīšanai atradīsi dažādos interneta resursos.

Pašdarināts ēnu teātris

Lai labāk izprastu dažādus gaismas staru krišanas leņķus un fizikālās īpašības, var izmantot arī ko pavisam māksliniecisku – ēnu teātri. Šai izklaidei noteikti var veltīt kādu vasaras vakaru un kopīgiem spēkiem izpētīt, kā pareizi jāsaliec pirksti, lai izveidotu dažādas formas, kā jāspīdina gaisma un kāds fons vajadzīgs, lai iegūtās formas redzētu vislabāk. Pamācības, kā izveidot ēnu teātra tēlus, var atrast dažādos interneta avotos, arī šajā Youtube kanālā. Kad ēnu teātra pamati apgūti, var arī pamēģināt kopā nospēlēt kādu izrādi pārējiem ģimenes locekļiem vai gluži vienkārši pašu priekam.

Eksperimenti mājas apstākļos

Kopā ar bērniem var organizēt arī eksperimentus, kuru rezultātus var redzēt teju uzreiz. Tas būs ne tikai interesants veids, kā pavadīt kopīgi laiku, bet arī parādīs kā dažādus fizikas likumus un ķīmijas vienādojumus izmantot ikdienā. Turklāt eksperimenti palīdzēs attīstīt arī praktiskās iemaņas. Dažādi eksperimenti pieejami mājas lapā steamup.lv. Piemēram, kā izveidot pašam savu pludiņu, izmantojot pavisam vienkāršas lietas – ūdens pudeli, salmiņu un nelielu atsvaru. Mājas lapā var arī atrast pamācību tam, kā izveidot pašam savu magnētu. Šis eksperiments gan ir laikietilpīgāks, un būs vajadzīgas specifiskākas lietas. Lai iegūtu savu magnētu, nepieciešama liela nagla, metāla stieple un enerģijas avots, piemēram, baterijas. Taču, eksperimentā iesaistoties arī vecākiem, noteikti izdosies tiks pie magnēta, kura spēku pēc tam pārbaudīt ar dažādiem metāliskiem objektiem, piemēram, adatām, saspraudēm vai nagliņām.

TOP Komentāri

avatar