Klīniskās farmaceites padomi acu labsajūtai ikdienā

Ik gadu 12. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules redzes diena, lai pievērstu uzmanību redzes veselības nozīmei. Viens no izplatītākajiem iemesliem, kas mūsdienās būtiski ietekmē redzi un acu labsajūtu, ir modernā dzīvesveida ieradumi jeb plašā viedierīču un datoru lietošana. Kā rūpēties par acu labsajūtu ikdienā, kā izvēlēties atbilstošākos acu pilienus un kādus profilakses pasākumus varam veikt savas redzes labā? Stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča.

Galvenie faktori, kas negatīvi ietekmē redzi, ir nelabvēlīgā ģenētika, nepietiekošs darba vietas apgaismojums, kaitīgie ieradumi, t.s. smēķēšana un alkohola lietošana, nepietiekošs uzturs, pārmērīga slodze un ilgstoša ekrānierīču izmantošana, stāsta klīniskā farmaceite Ļ. Blaževiča.

Pēdējos gados arvien aktuālāks kļuvis pēdējais faktors – viedierīču lietošana un ilgais ekrānlaiks. Šeit jāņem vērā, ka acīm var kaitēt ne tik ļoti pašu ekrānu lietošana, bet gan nepareiza redzes higiēna, proti, ja ekrāns atrodas pārāk tuvu acīm ir par spilgtu, netīrs vai novecojis, tāpat arī tas, kāds apgaismojums ir apkārt un kāds ir ierīces lietošanas ilgums bez acu atpūtināšanas. Tāpat ilgstoša skatīšanās ekrānā arī aizkavē acs mirkšķināšanu, kas padara acis sausākas un rezultātā var novest pie nepatīkamām sajūtām un sausās acs sindroma, skaidro farmaceite.

Lai pēc iespējas mazinātu šo negatīvo ietekmi, ir ieteicams stundas laikā vismaz piecas minūtes veikt acu vingrojumus – skatīties tālumā, pa labi, pa kreisi, aizvērt acis un pavisam viegli tās pamasēt.

Acu pilieni – kā izvēlēties?

Jau minētais ilgais ekrānlaiks, darbs pie datora ekrāna un citi mūsdienu dzīves aspekti ir veicinājuši to, ka cilvēki aptiekās ļoti bieži jautā pēc acu pilieniem nogurušām un sausām acīm. Arī acu infekcijas un kairinātas acis nav retums. Savukārt pavasara – vasaras sezonā ļoti pieprasīti ir pretalerģijas acu pilieni.

Šobrīd aptiekās ir pieejama liela bezrecepšu acu pilienu dažādība – mitrinoši acu pilieni nogurušām vai sausām acīm, iekaisumu mazinošie pilieni, pilieni apsārtušām acīm, acu higiēnas pilieni un salvetes. Mitrinošie pilieni iedalās pēc mitrinoša efekta ilguma, kas tiek panākts ar aktīva komponenta formu. Jo šķidrāki un vienkāršāki ir preparāti, jo īslaicīgāku efektu tie nodrošinās. Viens no vienkāršākiem mitrinātājiem ir dabisko asaru analogi, kurus ir ieteicams pilināt vairākas reizes dienā, jo to efekts ātrāk pazūd. Toties tie ir salīdzinoši lētāki. 

Savukārt gela formas vai citi jaunākas paaudzes acu pilieni ir dārgāki, toties nodrošina acu mitrināšanu ilgāku laiku. Ir pilieni, kurus pietiek pilināt vienreiz dienā.
Ir acu pilieni tikai ar dabisku sastāvu, bet ir arī ar sintezētām vielām. Tāpat acu pilieni mēdz būt ar vai bez konservantiem.

Jāņem vērā, ka acu pilieniem ir dažāds pieļaujamais lietošanas ilgums pēc atvēršanas, kas parasti ir norādīts uz kastītes vai pudelītes un obligāti produkta aprakstā. Tas ir stingri jāievēro!

Turklāt ne visi acu pilieni ir saderīgi ar kontaktlēcām, tāpēc, ja tas ir aktuāli, tam vajadzētu pievērst uzmanību, izvēloties pilienus, uzsver klīniskā farmaceite Ļ. Blaževiča.

Redzes veselībai

BENU Aptiekas farmaceite skaidro – acu vitamīni ir noderīgi pie lielās slodzes uz acīm, piemēram, ilgstošs darbs pie datora, grāmatu vai cita smalka drukāta teksta lasīšana, statiska acu slodze un ilgstoša koncentrēšanās (piemēram, šoferiem, tālbraucējiem, juvelieriem, laboratoriju darbiniekiem, šuvējiem un citu profesiju pārstāvjiem ar lielu acu slodzi). Uztura bagātinātājos acu veselībai biežāk sastopamās sastāvdaļas ir melleņu, žibulīša, samtenes ekstrakts, luteīns, A un E vitamīns, Omega-3 taukskābes un cinks. Dažiem produktiem ir papildus pievienoti arī citu augu ekstrakti, minerālvielas, vitamīni un aminoskābes. 

Farmaceite uzsver, ka par acīm ir jārūpējas kopš dzimšanas. Nav ieteicams ilgstoši skatīties tuvumā uz rotaļlietām un priekšmetiem, grāmatās un jo īpaši viedierīču ekrānos. Augošam organismam tas ir īpaši svarīgi, jo acis tāpat kā visi pārējie orgāni attīstās un nav vēl līdz galam noformējušās, tāpēc ir vairāk pakļautas negatīvām ietekmēm. Savukārt pieaugušajiem tieši tāpat ir jāatceras šie redzes veselības pamatnoteikumi un pie ilgstošās slodzes vismaz ik pēc stundas, bet labāk vēl biežāk jātaisa 5 minūšu pārtraukums un jāveic acu vingrojumi. Tāpat jāseko līdzi, lai būtu sabalansēts un daudzveidīgs uzturs, kas nodrošinās organismu ar visām nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem, kā arī jārūpējas par kvalitatīvu, vismaz 7-8 stundu ilgu miegu un regulāru atpūtu svaigā gaisā.

Saudzējiet acis un rūpējieties par redzes veselību ik dienas!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar