Kliedējot mītu par „mirušo” Rīgas centru

Lai gan sabiedrībā pastāv uzskats, ka iedzīvotāju skaits Rīgas centrā samazinās, un galvaspilsētas centru mēdz dēvēt par „izmirušu”, tomēr CSP dati rāda pavisam citu ainu – centrā dzīvo septītā daļa visas Rīgas iedzīvotāju un šī gada sākumā vairumā centra apkaimju iedzīvotāju skaits bija audzis, salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2024. gada sākumā Rīgas centrā, ieskaitot tādas apkaimes kā Avoti, Brasa, Centrs, Grīziņkalns, Pētersala-Andrejsala, Skanste un Vecpilsēta, dzīvoja gandrīz 83 tūkstoši cilvēku, kas ir apmēram septītā daļa no visas Rīgas iedzīvotāju skaita. Pēdējo desmit gadu laikā iedzīvotāju skaits šeit ir pieaudzis par 5,7 %, un vislielākais pieaugums, salīdzinājumā ar 2014. gadu, novērots Skanstē (109,8 % pieaugums), Centra (10,6 %) un Pētersalas-Andrejsalas (11,5 %) apkaimē. Turklāt iedzīvotāju skaita pieaugus Skanstes apkaimē ir visdinamiskākais visā Rīgas teritorijā. Tomēr vakaros un brīvdienās Rīgas centra ielās redzam maz cilvēku, arī veikalu tukšie skatlogi vedina uz drūmām pārdomām par „izmirstošo” Rīgas centru. Un kam vispār vajadzīgs pilsētas centrs mūsdienās?

“Pilsētas centrā notiekošo ietekmē faktoru kopums, starp kuriem būtisku lomu veido cilvēku paradumu maiņa – COVID pandēmijas laikā apgūtās iemaņas savienojumā ar tehnoloģiju sniegtajām iespējām. Jo vairāk ēdienu piegādes mājās, jo mazāk cilvēku pilsētas ielās, jo vairāk attālinātā darba – jo mazāk kustības un kņadas darbadienās, jo vairāk TV/datora/telefona ekrānu – jo mazāk pasākumu apmeklētāju. Centrs nav miris, tas ir piemidzis pie TV ekrāna, iekodies kurjera piegādātajā hamburgerā ” domā „MadCity” galvenais organizators Neils Balgalis.

Attālinātais darbs pāris reizes nedēļā, e-pakalpojumu attīstība, iepirkšanās lielveikalos un internetā, ēdienu piegādes mājās un “digitāla brīvā laika pavadīšana” – seriāls, datorspēle vai sēdēšana sociālajā tīklā – tas viss atspoguļojas pilsētas ielās. Pievienojam stingros un finansiāli ietilpīgos nosacījumus vēsturiskās apbūves atjaunošanai, tūristu un ārvalstu studentu veidoto pieprasījumu pēc īstermiņa mājokļa, fragmentēto mobilitātes sistēmu, piepilsētas piedāvājumu ar dabas takām, festivāliem un koncertiem – un centra problēmu loks šķiet nepārvarams.

“Lai rastu risinājumus šiem izaicinājumiem, šā gada 26. septembrī jau astoto reizi Rīgā norisināsies starptautiskais pilsētplānošanas pasākums „MadCity 2024”. Pasākuma, kurš norisinās ar mūsu ikgadējā ģenerālsponsora veikalu tīkla DEPO atbalstu, mērķis ir pievērst uzmanību pārmaiņām pilsētas centru funkcijās un to iedzīvotāju dzīvesveidā, kā arī kopīgi rast potenciālos risinājumus pilsētas centru pielāgošanai mūsdienu vajadzībām, balstoties Latvijas un ārvalstu pieredzē un labākajā praksē.” informē Neils Balgalis.

Infografika: publicitātes

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar