Kādas pasaulē zināmās inovācijas radušās Latvijā?

Bieži varam dzirdēt par mūziķiem, sportistiem, komponistiem, diriģentiem vai dejotājiem, kas nesuši Latvijas vārdu pasaulē. Taču tikpat nozīmīgi panākumi ir arī mūsu zinātniekiem un izgudrotājiem. Tāpēc STEaMup.lv komanda apkopojusi pāris interesantus izgudrojumus, kas kļuvuši par savas nozares līderiem.

Pasaules līmeņa cienīgs mikrofons

Juris Zariņš bija talantīgs latviešu inženieris un dizainers, kurš savas dzīves laikā strādāja pie vairāku pasaulslavenu skaņu ierakstu studiju mikrofonu zīmolu izveides, tostarp radot arī pats savu zīmolu “JZ Microphones” (Juris Zarins Microphones). 2007. gadā viņa radītie mikrofonu dizaini un tehnoloģiju patenti popularizējuši Latviju kā spējīgu augstas kvalitātes tehnoloģiju ražotājvalsti. Tos savā ikdienā izmanto pasaules mūzikas industrijas izcilākie mākslinieki, kas turpina būt galvenais virzītājspēks kompānijas “JZ Microphones” attīstībā. Šos mikrofonus ir izmantojuši tādi mūziķi kā Lady Gaga, Madonna, grupa “Foo Fighters”, mūzikas producents Rafaels Sardina (Rafa Sardins), kas strādājis ar Lady Gaga, Maiklu Džeksonu, Stīviju Vonderu un Selīnu Dionu, kā arī producents Toms Ruso, kas strādājis ar Jay-Z, Maiklu Džeksonu un citiem.

Vēl nebijušas skaņas ģitāras pedālis

Viss sākās 2017. gadā, kad grupas “Big Bluff” ģitārists Iļja Krūmiņš kopā ar inženieriem Mārtiņu Meļķi un Kristapu Kaļvu nodibināja uzņēmumu “Gamechanger Audio” un radīja jaunu elektriskās ģitāras pedāli “PLUS PEDAL”, kuru prezentēja arī ASV. Šī pedāļa galvenā funkcija ir dot jaunu un vēl nebijušu skaņu elektriskajiem instrumentiem. Tas tiek panākts, oriģināli pielāgojot klaviertipa pedāli ģitārām. Šis pedālis ir universāls un der jebkuram mūzikas stilam. Lai izveidotu šādu audio efektu ierīci, apvienotas zināšanas par mūziku un inženierzinātni. Laika gaitā uzņēmuma dibinātāji ir turpinājuši attīstīties un rada arvien jaunas ierīces, kuros izmanto algoritmus, eksperimentus ar augstspriegumu un citus rīkus, kas palīdz dažādot instrumentu skaņu. Jau tagad uzņēmuma radītās ierīces izmanto tādi mūziķi kā “The Rolling Stones”, “Rammstein”, “Aerosmith”, Džeks Vaits, “Tool”, Žans Mišels Žārs, “Royal Blood” un daudzi citi.

No slinkuma līdz jaunai inovācijai

Ne velti mēdz teikt, ka ģeniālu ideju pamatā ir paslēpies cilvēka slinkums. Tā bijis arī ar diviem jauniešiem – Akselu Zinguli un Reini Nikuļcevu, kuri 17 gadu vecumā līdztekus skolas gaitām uzsāka savu biznesu. Biznesa ideja radās, kad vienam no puišiem apnika hokeja treniņos katru reizi pārtīt lāpstiņu un nūjas galu. Četrus gadus vēlāk viņu izveidoja uzņēmumu “RocketGrip”, kas eksportē Latvijā izgudrotu inovatīvu produktu – personalizētus rokturus (gripus) uz 45 valstīm, un tos šobrīd izmanto tūkstošiem sportistu visā pasaulē.

Sākotnēji tika atrasts materiāls – gumijas un plastmasas sakausējums, kuru ar karsta ūdens vai fēna palīdzību var apstrādāt. Pēc tam katrs sportists, izmantojot lentu un riņķīšus, uz nūjas rada sev vajadzīgo reljefu – tā, lai tas atbilst konkrētā cilvēka rokas satvērienam. Tad uz izveidotā reljefa tiek likts personalizētais rokturis, materiāls tiek attiecīgi apstrādāts un ir gatavs lietošanai. Kaut gan puiši sāka ar produktu, kas paredzēts tieši hokejistiem, tagad tas pieejams arī citos sporta viedos – tenisā, lakrosā. Ir arī rokturi makšķerniekiem, bet plānos ir rokturi beisbola un golfa spēlētājiem.

Robots, kas ļauj mācīties no pasaulē labākajiem beisbolistiem

“Winmill” ir pašmāju jaunuzņēmums (start-up), kas būvē robotus sportam. To radījis Mārtiņš Marenis, un 2016. gadā viņam izdevās kas tāds, ko nespēja neviens cits pasaulē, – uzņēmums radīja robotu, kas spēj atveidot slavenu beisbolistu bumbas metienus. Protams, nozarē jau iepriekš bija pieejami šādi robotizētie bumbas sviedēji, taču “Winmill” izdevies savus radīt ar kādu niansi – imitēt konkrētu sportistu metienus, piemēram, Trevora Bauersa, kas ir viens no TOP spēlētājiem pasaulē. “Winmill” ir izstrādāts treniņu rīks, kas ļauj sportistiem trenēties efektīvāk un produktīvāk, palīdzot  attīstīt jaunas prasmes. Katram spēlētājam ir savas stiprās un vājās puses, kādi sitieni padodas, kādi nepadodas, – šajā robotā var noregulēt konkrētam spēkam un tehnikai atbilstošu metienu, tādējādi trenējot tieši tādu metiena veidu. Ar robota palīdzību var sagatavoties spēlei ar jebkuru pretinieku. Vairāk par radīto robotu uzzini šeit.

Audiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar