Kā šogad klāsim Ziemassvētku galdu?

Ziemassvētki ir vieni no gada skaistākajiem svētkiem, visai ģimenei sanākot kopā un godinot tradīcijas. Daudzās ģimenēs svarīga tradīcija ir kopīgas svētku vakariņas vai pusdienas pie skaisti klāta galda, ko ar nelielu ieguldījumu un fantāziju var padarīt par īstu mākslas darbu, radot neaizmirstamu svētku noskaņu. Tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” eksperti apkopojuši idejas, kā saklāt Ziemassvētku galdu.

Mazliet vairāk nekā ikdienā

Pat ja ikdienā iztiekat tikai ar pašu nepieciešamāko – šķīvi un galda piederumiem, Ziemassvētki ir laiks, kad īpašu uzmanību pievērst greznākam galda noformējumam un parūpēties par skaistu galdautu, svecēm un svečturiem, galda un krēslu rotājumiem, radot neikdienišķu un svinīgu noskaņu. Kaut arī tautas ticējumi pauž, ka svētkos galdam teju jālūst no ēdienu pārbagātības un galdā jāceļ vismaz deviņi dažādi ēdieni, parūpējieties, lai uz galda pietiktu vietas dekora elementiem. Un noteikti nevajag baidīties no krāsām – svētki ir īstais laiks, kad atļauties vairāk un bagātīgāk nekā parastās darba dienas vakariņās!

Melnbaltais stils. Melns galdauts, sniegbalti trauki, melni svečturi un baltas sveces – uz tik gaumīgi klāta galda izsmalcināti izskatīsies pat cūkas šņukurs ar pelēkajiem zirņiem. Vienīgi jāpatur prātā, ka šādi klātam galdam vajag spilgtāku apgaismojumu, lai melnbaltais galda klājums nešķistu drūms un spocīgs. Tam domāti citi svētki.

Zelta stils. Tas īstenojams bez neviena grama zelta, toties ar saulainu, dzeltenīgu, spīdīgu galdautu, zeltainiem vai baltiem traukiem ar zeltītu maliņu, kā arī zeltītiem galda piederumiem, kas krāšņos arī citus svētkus. Zelta krāsā var izvēlēties arī salvetes, sveces un rotājumus, bet krēslus dekorēt ar zelta krāsas lentēm.

Sudraba stils. Šo stilu izveidot ir vieglāk nekā zelta stilu, jo sudraba krāsas galda piederumi atrodami teju katrā virtuvē – atliek vien papildināt tos ar metāliskiem sudraba krāsas svečturiem, rotājumiem un atbilstošu galdautu. Te piestāvēs balti trauki, jo baltā krāsa pati par sevi atgādina sudrabu. Bet, ja uz galda vāzē vai tieši uz galdauta sakārtosiet egles zariņus, kas apsmidzināti ar sudraba laku, jutīsieties kā īstā ziemas pasakā!

Sniegbaltais stils. Balti trauki, galdauti, salvetes sveces un balta ainava aiz loga – kas gan var būt skaistāk! Baltā krāsa galda klājumā būs vēl svinīgāka un jaukāka, ja ārā sniegs nokusis un zemi klāj decembra pelēcība. Ja galdu plānojat rotāt ar egles vai tūjas zariņiem, bagātīgi apsmidziniet tos ar baltu laku, bet krēslus var pārklāt ar baltiem auduma maisiem vai apsiet ar baltām lentēm. Ja tomēr gribas kādu krāsainu akcentu, ienesiet krāsas baltajā telpā ar šķīvjiem, svecēm vai salvetēm.

Sarkanais stils. Sarkanas sveces, sarkanas salvetes, sarkans galdauts un pat sarkani trauki izskatīsies labi ne tikai Ziemassvētkos, bet noderēs arī citās svinīgās reizēs, piemēram, romantiskās Valentīndienas vakariņās vai vampīru cienīgās Helovīna svinībās. Eglīšu zariņus var izrotāt ar sarkanām mantiņām un vītnēm. Mantiņu vietā labi izskatīsies arī sarkani āboli. Ja Ziemassvētku eglīte atrodas tajā pašā telpā, šādi izrotāts galds lieliski harmonēs ar eglīti.

Ziedu stils. Lai izveidotu kāzu galda cienīgu noformējumu, vajadzēs daudz dzīvu ziedu vai kvalitatīvu mākslīgo ziedu. Sakārtojiet nelielus pušķīšus no grieztajiem ziediem un kārtojiet tos uz šķīvjiem galda centrā. Varat iesaistīt bērnus un aicināt viņus nākt talkā izgriezt dažādus ziedus no papīra – tā var būt jauka aktiviktāte visai ģimenei. Un vienmēr noderēs galdauts vai salvetes ar krāšņiem ziedu motīviem jūsu iemīļotajās krāsās.

Lauku stils. Iedomājieties, ka Ziemassvētku vakariņas notiek siena šķūnī. Galds ir pagatavots no dēļiem, ap to nav krēslu, bet gari soli. Tas ir brīnišķīgs stils, kuru var viegli izveidot pat pilsētas dzīvoklī 9. stāvā, nemaz nerunājot par plašu privātmāju, ņemot talkā koka galdu un ķeblīšus vai solus, raupjām mežģīnēm apdarinātus galdautus, māla traukus un resnas sveces vai sveču lukturus.

Kristāla stils. Šis ir viens no greznākajiem stiliem, jo ​​uz galda tiek likti daudzi kristāla vai kvalitatīva stikla priekšmeti. Galda rotājumus var ievietot kristāla vai stikla vāzēs, bet sveces – caurspīdīgos stikla svečturos. Šādam galda klājumam piestāvēs stikla figūriņas un eglīšu mantiņas, ko labi papildinās metāla detaļas. Stikla un kristāla galda klājums šķitīs trausls, viegls, caurspīdīgs un mirdzošs, sevišķi bagātīgā sveču gaismā – sajūta kā sniegpārsliņas viducī!

Mūžzaļais stils. Tas nav gluži tāds pats kā zaļais stils – nav nepieciešams zaļš galdauts vai zaļi trauki. Te uzsvars likts uz dabas materiāliem – egļu vai tūjas zariem, augļiem un ziediem, kas ziemā izskatās vēl daudz iespaidīgāk nekā vasarā. Taču arī dabas motīvi galda tekstīlijās būs burvīgs veids, kā radīt mūžzaļas telpas noskaņu, un sevišķi labi šāds stils iederēsies telpā, kur eglīšu mantiņas rotā nevis tradicionālo eglīti, bet lielus, eksotiskus telpaugus.

Rūtainais stils. Rūtaini ornamenti ir mājīgi un omulīgi – bieži vien šādus rakstus izmanto siltos, biezos audumos, no kuriem šuj mēteļus, pledus, pidžamas un flaneļa kreklus. Taču, klājot galdu, nebūt nav jāaprobežojas ar rūtainu galdautu un salvetēm. Padomājiet par rūtainiem materiāliem krēslu izrotāšanai, piemēram, par rūtainām lentēm vai krēslu spilveniem. Arī latviešu kultūrai rūtaini audumi nav sveši, tie sastopami arī mūsu tautastērpos. Izvēlieties tradicionālu tērpu svētku vakariņām pie balti klāta galda, un tas būs patiešām neaizmirstami skaisti!

Visbeidzot, varbūt šie svētki ir laiks, kad izveidot pašiem savu stilu, jo tas ir visaizraujošākais, ko varat darīt! Pārsteidziet viesus nevis ar maltīšu daudzveidību un kaloriju daudzumu, bet ar skaisti izrotātu galdu un patīkamām sarunām. Priecīgus Ziemassvētkus!

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar