Kā izvēlēties liellopa gaļu?

Kvalitatīva liellopa gaļa ir būtisks uzturvielu avots, tomēr bieži tieši liellopa gaļu ēdam par maz, aizbildinoties, ka īsti neprotam to pagatavot, sanāk sīksta vai nepatīk tās garšas nianses. Patiesībā liela daļa no veiksmes liellopa gaļas gatavošanā slēpjas prasmē izvēlēties katram ēdienam piemērotāko gabalu. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro, kā izvēlēties katram ēdienam piemērotāko un labāko liellopa gaļas gabalu!

Izvēlies gaļu pēc liemeņa daļām!

Liellopa gaļas gabalus ražotāji visbiežāk apzīmē pēc liemeņa daļām – šie apzīmējumi ir līdzīgi tiem, ko lieto arī cūkgaļai, taču ir dažas nianses. Ja nosaukums ribas, aste vai vaigi komentārus neprasa, tad jēdziens “antrekots” gan var likt saraukt pieri, tieši tāpēc ir vērts iemācīties dažus liellopa gaļas nosaukumus, kas ļaus neapjukt pie veikala plauktiem. Liellopa gaļas kvalitāti gan būtiski ietekmē arī dzīvnieka vecums, šķirne un audzēšanas apstākļi, tomēr mūsdienās gaļas ražotāji arvien vairāk izvēlas speciāli šim mērķim selekcionētas dzīvnieku šķirnes, tāpēc liellopa gaļas kvalitāte kopumā kļūst arvien labāka.

Sautējumiem un zupām – gabali ar taukiem un kauliem!

Liellopa gaļas buljons ir daudzu kvalitatīvu ēdienu pamatā, tam īpašu aromātu piešķir tieši tauki un kauli, tāpēc zupu gatavošanai izvēlieties ribas, asti, stilbus, krūtiņas, vaigu gabalus. Tie noderēs arī sautējumu gatavošanai. Starp citu, daudzi izsmalcināti ēdieni pasaulē top tieši no šīm liellopa daļām – labi pagatavotas, tās burtiski kūst mutē, turklāt patiesībā šāds ēdiens ir ļoti ekonomisks, jo tieši šīs liellopa daļas ir vislētākās.

Diētiskai maltītei – fileja!

Liellopa fileja ir vidukļa centra daļa – vismīkstākais un visliesākais liemeņa gabals, tāpēc tas ir iecienīts arī dietologu vidū. Katrā liemenī ir tikai viens filejas gabals, kurš sver 2-3 kg, tāpēc tā cena arī atbilstoši ir lielāka, taču fileja ir universāla liellopa daļa, jo gatavošanas procesā to praktiski nav iespējams sabojāt, tieši tādēļ fileju visbiežāk izmanto izsmalcinātu ēdienu gatavošanā – no tās sanāk perfektais tartars, karpačo, brīnumainie steiki un medaljoni.

Marmorizētais antrekots cepšanai.

Sulīgākie steiki un cepeši sanāks no antrekota. Antrekots ir bezkaulu gabals no pieribu un ribu daļas. Šīs daļas gabali ir bagātīgi ar tauku slānīšiem un tāpēc ir īpaši iecienīti šefpavāru vidū, jo sniedz bagātīgu aršu. Nosaukums ir cēlies no franču vārdiem “entre” (starp) un “cote” (riba), un ne visi zina, ka rib-eye steiks arī nāk no tās pašas ribu daļas, vienīgi rib-eye ir raksturīga tauku “actiņa” gaļas vidū, no kā arī cēlies šis nosaukums.

Lēnai gatavošanai – šķiņķis.

Liellopa šķiņķis ir diezgan liess gabals, kas būs perfekti piemērots gulaša, rostbifa un befstroganova gatavošanai. Šīs liellopa daļas labākās garšu īpašības var izbaudīt tad, ja šķiņķis tiek gatavots lēni, tāpēc no tā sanāk arī lieliski sautējumi.

Ražotāja piedāvātās gaļas izlases.

Lai atvieglotu pircējiem izvēli, ražotāji arvien biežāk liellopa gaļas produktus fasē, jau uzreiz norādot to gatavošanas mērķi, tāpēc veikalu plauktos svaigās gaļas vitrīnās atradīsiet, piemēram, liellopa stroganovu, gulašu, ragū un steiku! Šīs produktu izlases ir laba izvēle, ja neesat liels liellopa gaļas speciālists, taču šo vērtīgo produktu tomēr vēlaties iekļaut savā ēdienkartē. Protams, šādi safasētiem produktiem nevarēsiet pārbaudīt katra gabala marmorizēšanas līmeni un citus parametrus, tomēr šādas izlases ir gana laba alternatīva, kas neļaus kļūdīties, pat tad ja neesat gaļas eksperts.

Laba daudz nevajag!

Liellopa gaļa ir nozīmīgākais dzelzs avots pārtikas produktos, tāpēc to īpaši svarīgi ēst cilvēkiem, kam ir mazasinība jeb anēmija, tomēr svarīgi atcerēties, ka liellopa gaļas uzturvērtība ļoti, ļoti variē – to ietekmē gan dzīvnieku audzēšanas veids, gan konkrētais gaļas gabals, gan pagatavošana, tāpēc ir maldīgi uzskatīt, ka liellopa gaļa vienmēr būs liesāka par cūkgaļu. Tāpat jāpatur prātā, ka Pasaules veselības organizācija pieaugušam cilvēkam rekomendē nedēļā apēst 350 – 500g liellopa gaļas, kas būtībā ir viens kārtīgs steika gabals, tāpēc šis ir tas produkts, uz kuru noteikti var attiecināt veco labo teicienu – laba daudz nevajag!

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar