Kā drīkstam un kā nedrīkstam tīrīt ausis?

Arvien biežāk dzirdam speciālistu ieteikumus par to, ka dažādi ausu tīrīšanas ieradumi, piemēram, vates kociņu lietošana, var būt kaitīgi mūsu ausīm un dzirdei. Kā zināt, vai, tīrot ausis ierastajā veidā, nenodarām tām pāri? Kā drīkstam tās pareizi tīrīt un kādos gadījumos ir noteikti jādodas pie speciālista, konsultē BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča.

Tīrām tikai ārpusi!

Cik daudz un kā drīkst tīrīt ausis? Klīniskā farmaceite Ļ. Blaževiča skaidro, ka ausis ir ieteicams tīrīt tikai ārpusē, noslaukot tās ar mitru salveti vai drāniņu. Ja ir nepieciešams iztīrīt ausis vairāk, var izmantot speciālus ausu pilienus.

Specialisti ir vienisprātis, ka ausīs nevajadzētu ievietot jebkādus priekšmetus, tai skaitā arī vates kociņus, jo, šādi tīrot ausis, var nejauši bojāt ausu kanālus un bungplēvīti, vai aizstumt ausu sēru dziļāk un izveidot sēra korķi.

Nevajadzētu arī pārāk bieži tīrīt ausis. Tā saucamais ausu sērs (cerumen) ir dabiska organisma substance, kas mitrina ausi, aizsargā no putekļiem un smalkām gaisā esošām daļiņām. Turklāt tām arī piemīt antibakteriālās īpašības.

Pilieni ausu kopšanai

Ja jūtat, ka ar auss ārējās daļas mazgāšanu nepietiek, talkā var nākt speciāli pilieni ausu kopšanai, kas ir paredzēti dažādām situācijām, stāsta Ļ. Blaževiča. Aptiekā ir pieejami ausu pilienu sēra atmiekšķēšanai un izvadīšanai, kā arī ausu aizkrituma stāvokļa atvieglošanai pēc ūdens procedūrām, ausu iekaisuma ārstēšanai un sāpju mazināšanai.

Pilieniem ir atšķirīgs sastāvs – sākot no dabīgām eļļām (piemēram, olīveļļa) līdz ķīmiskiem komponentiem. Šiem preparātiem var būt atšķirīgs lietošanas veids – daži no tiem ir tikai jāiepilina, citi jāiepilina un pēc tam jāpaguļ, ļaujot tiem iedarboties. Ir arī tādi pilieni, kurus pēc noteikta laika ir nepieciešams izskalot, bet citiem tas nav nepieciešams. Ir pilieni, kurus ir ieteicams pirms lietošanas sasildīt rokās līdz ķermeņa temperatūrai. Par pareizu lietošanu vienmēr konsultējieties ar speciālistu – ārstu vai farmaceitu, kā arī pirms lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju.

Neignorējiet svarīgos simptomus

Farmaceite uzsver, ka nedrīkstam izturēties nevērīgi pret savu ausu veselību, īpaši ņemot vērā mūsdienu dzīvesveida īpatnības – skaļu mūzikas klausīšanos, biežu austiņu lietošanu, trokšņu piesārņojumu ikdienā. Tādēļ, noteiktu simptomu gadījumos, ir jādodas uz konsultāciju pie speciālista.

Simptomi, kuru gadījumā noteikti ir jādodas pie specialista: ausu sāpes, nepārejošā ausu aizkrišanas sajūta, dzirdes pasliktināšanās, džinkstēšana ausīs, nieze ausīs, smaka no ausīm. Nevajadzētu gaidīt, ka simptomi pāries paši no sevis, bet tuvākajā laikā jādodas pie speciālista, jo nogaidīšana var pasliktināt situāciju.

Ausu veselības profilakse

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļ. Blaževiča stāsta – no mikroelementiem ausu veselībai īpaši svarīgs ir magnijs, kālijs, cinks un Omega taukskābes, ko papildus uzturam varam uzņemt ar dažādiem preparātiem.

Ausu veselības profilaksei ir svarīga saudzīga attieksme ikdienā. Tā, piemēram, aukstā laikā ausīm ir jānodrošina silta vide, tādēļ ieteicams nēsāt galvassegu, piemēram, cepuri vai lakatu, kas apsedz ausis. Izvairieties no skaļas mūzikas klausīšanas un biežas austiņu lietošanas, kā arī centieties izvairīties no trokšņainas vides. Ja darbs ir saistīts ar  skaļu vidi, noteikti jālieto visi nepieciešamie aizsarglīdzekļi, lai sevi pasargātu.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar