Dzērienu ar odziņu?

Ja gribi savu kokteili padarīt īpašu, ieliec tajā ogas! Šīs saldskābās, vitamīniem bagātās un dažādu garšu nianšu pārpildītās dabas veltes ir lielisks, un, būsim godīgi arī ļoti skaists papildinājums gandrīz jebkuram kokteilim. Lai arī, izvēloties ogas dzērienam, “nošaut griezi” ir samērā grūti, zemo cenu dzērienu un vīnu veikals “AlkOutlet” kopā ar dzērienu pazinēju Arvi Zēmani, piedāvā dažus padomus, kas noderēs, ja vēlies, lai ogas kokteilī garšo nevis labi, bet gan ideāli!

 

  • Ogas garšas līdzsvaram.

Ogās ir daudz vitamīnu, dabīgo cukuru un ļoti koncentrētu garšas īpašību, tāpēc izvēloties ogas kokteilim, paturi prātā, kāda ir šo ogu pamatgarša. Ir saldākas, skābākas un rūgtākas ogas. Ir ogas, kuras var izmantot kā kokteiļa saldinātāju, bet ir arī tādas, ko lietojot būs jāpievieno kokteilim kāds papildu saldumiņš. Par saldajām ogām varam uzskatīt zemenes, avenes, mellenes, skābumu nodrošinās smiltsērkšķi, dzērvenes, ērkšķogas. Rūgtumam derēs rudens karalis pīlādzis. Te gan der atcerēties – ne vien ogu veidam, bet arī katrai ogu šķirnei ir sava garša. Tas, ka kāds tālā aizjūras zemē būs ierakstījis mohito receptē aicinājumu ņemt sauju svaigu zemeņu kokteiļa saldināšanai, nenozīmē, ka Latvijas zemenēm nevajadzēs pielikt mazliet cukuriņa vai medus. Tāpēc – vienkārši  garšo un uzticies sev! 

  • Universālie kareivji, kas sader ar gandrīz visu. 

Ogas kokteiļos un dzērienos labi sader gan ar dažādiem alkoholiem, gan tējām, gan bezalkoholiskām limonādēm, tāpēc, ja šķiet, ka aptrūcies ideju, ko pievienot savam dzērienam, universālā atbilde vienmēr būs – ogas! Jautājums tikai – kādas?!  Labā ziņa ir tā, ka ogas sader ne tikai ar visiem dzērieniem, bet arī ar gandrīz visiem saldinātājiem un arī skābinātājiem. Ja dzērienam ar ogām vajag mazliet saldumiņa, droši vari izvēlēties medu, agaves sīrupu, dažādus cukurus, bet skābumam pievienot citrusus vai jebkuru citu pārtikā lietojamu skābi. Ideālās saderības meklējumos te nevajag enciklopēdiskas zināšanas, pietiks ar vienkāršu vēlmi eksperimentēt!

  • Ja vēlies ko interesantāku, pievieno ogām garšvielas. 

Ja ziemeļnieciskā piesardzība liek mazliet samulst pie aicinājuma zemenēm pievienot baziliku, atceries – gandrīz visas ogas superīgi sader ar dažādām garšvielām! Jau pieminētajām zemenēm piestāv baziliks; mellenes un avenes veido lielisku garšu kokteili ar rozmarīnu vai timiānu. Ja kādā saldētavas stūrītī vēl noslēpušās vasarīgās upenes vai ērkšķogas, tās lieliski papildinās ziemīgas garšvielas – krustnagliņas, kanēlis, kardamona sēklas vai anīsa zvaigznes. Ogu un garšvielu saderība nav tik universāla, kā saldinātāju un skābinātāju izvēle, taču tieši garšvielas ļaus atklāt jaunus kokteiļu garšu apvāršņus. Ja ar pirmo reizi neizdosies  – atceries, sliktākais, ko tu vari izdarīt, ir vienkārši mazliet sabojāt vienu kokteili. Iegūsi mācību un zināsi – nākamreiz būs labāk, tāpēc ir vērts mēģināt!

  • Biezeņi un smūtiji tekstūrai un koncentrētai garšai

Ogas kokteiļos var likt veselas, var pārgriezt, var spaidīt un var berzt! Atceries, ka veselas ogas būs ļoti dekoratīvas (tāpēc vien ir jēga pietaupīt kādu odziņu kokteiļa rotāšanai, pat, ja pārējās esi plānojis saberzt biezenī), bet garšu īpašības un lielisko tekstūru labāk izjutīsi, ja izmantosi spaidītas ogas, biezeņus vai smūtijus. Spaidītu ogu gabaliņi kokteilim piešķirs savu šarmu, jo tie noteikti būs redzami, jūtami un arī atsevišķi izgaršojami, tie labi iederēsies mohito tipa kokteiļos. Smūtijos samaltas ogas piešķirs kokteilim viendabīgu plūdumu un ļaus labi izjust koncentrēto ogu garšu, savukārt maigākiem un krēmīgākiem kokteiļiem noderēs ogu biezeņi, ko vari iegūt blenderētas vai sasmalcinātas ogas izberžot caur sietu. Ja tu savā iztēlē jau uzbur ainiņu, kā katru reizi pirms dzēriena gatavošanas pusstundu sēdi ar stampiņu pie biezeņu sieta, atceries, ka gan smūtijus, gan biezeņus kādā brīvākā brīdī var sagatavot vairāk, nekā vienai reizei nepieciešams, un vienkārši sasaldēt! Ja vien neesi iecerējis pagatavot ievārījumu ar alkohola “jumtiņu”, vienam kokteilim parasti vajag pavisam maz ogu biezeņa – pietiks ar 40-70ml.  

  • Kādas ogas kuram dzērienam?

Ogu saderība ar dzērieniem ir ļoti, ļoti daudzveidīga, tomēr tiem, kas pret eksperimentēšanu parasti ir mazliet piesardzīgi, vienmēr noder daži universāli un gadu (vai pat gadsimtu) gaitā pārbaudīti principi, tāpēc atceries – mohito tipa kokteiļos derēs visas mīkstās ogas! Jā, tiešām visas, nevis tikai zemenes. Droši vari izvēlēties arī avenes, mellenes, mīkstas ērkšķogas vai upenes – galvenais, nobalansē dzēriena skābuma un salduma līdzsvaru. Sour tipa kokteiļos vari izmantot jebkuru ogu biezeni. Lai šiem kokteiļiem nodrošinātu harmonisku garšu, būs mazliet jāpacenšas un jāiegūst krēmīga ogu masa, taču viss pārējais jau būs vienkārši – lej šeikerī džinu, citronu sulu, cukura sīrupu, ogas, olu baltumu, ledus gabaliņus, kārtīgi sakrati un baudi! 

No stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem ar ogām izdodas lieliski uzlējumi. Izvēlies intensīvas ogas – upenes, brūklenes, dzērvenes, pīlādžus, aronijas, pārlej tās ar degvīnu, noturi 2 dienas un uzlējums gatavs – to vari baudīt gan tāpat, gan kokteiļos vai kopā ar toniku. Bet, ja vēlies dzērienu ar mazāku alkohola saturu, pamēģini sagatavot ogu liķieri. Piepildi ¾ no litra burkas vai pudeles ar ogām, pievieno tām 70-100g cukura vai medus, pārlej ar pusi degvīna un pusi ūdens, kārtīgi sakrati un ļauj ievilkties, ik pa laikam apmaisot, lai izkūst cukurs! Dažas dienas un ideālais liķierītis vecmāmiņas Ziemassvētku dāvanai gatavs!  Lai saglabātu ogu lielisko garšu ilgākam laikam, ir vērts tās ne vien saldēt, bet arī savārīt sīrupā. Ogu sīrupi noderēs kokteiļiem, bezalkoholiskajiem dzērieniem un pat tējām.

Stāstu par ogām un dzērieniem varētu turpināt ļoti ilgi, tāpēc vienkārši atceries – ir ogas, ir varianti! Eksperimentē un baudi!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar