Kā atvieglot attālināto mācību procesu jeb viedie palīgi skolēniem, studentiem un vecākiem

Arvien vairāk izglītības iestāžu Latvijā pāriet uz attālinātām mācībām, tādēļ aktuāls ir  jautājums, vai un kā attālinātās mācības ietekmē skolēnu un studentu produktivitāti, kur bieži vien ir grūtības nošķirt mācības no atpūtas. Lai saglabātu produktivitāti palīgā nāk viedās lietotnes, kas palīdzēs plānot uzdevumus, sekot līdzi tiem atvēlētajam laikam, cīnīties ar ieradumu darbus atlikt uz vēlāku laiku un pat attīstīt jaunas prasmes. Kādas lietotnes izvēlēties un kā tās var palīdzēt studentiem, skolēniem un viņu vecākiem attālināto mācību laikā stāsta tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperti.

Todoist lietotne – uzdevumu saraksts tālrunī

Psihologi norāda, ka prātā uzkrāto uzdevumu pārnešana uz papīra mazina trauksmi par vēl nepadarīto darbu un paveicamos uzdevumus ir atcerēties daudz vieglāk. Turpmāk nav nepieciešams pierakstīt atgādinājumus vai mājasdarbus uz līmlapiņām – to var ērti izdarīt lietotnē Todoist. “Mēs visi pazīstam patīkamo sajūtu, kas pārņem izsvītrojot kārtējo uzdevumu no veicamo darbu saraksta. Lietotne Todoist ir paredzēta tieši tam. Uzdevumu šeit var atzīmēt un izdzēst pavisam vienkārši – ar vienu klikšķi. Tas ir gluži tāpat kā izveidot uzdevumu sarakstu uz papīra, kur darbus var ātri un ērti pierakstīt, un tie ir svarīgi tikai tik ilgi, līdz tiek izsvītroti,” stāsta Gunta Kursiša, “Huawei Mobile Services” Biznesa attīstības vadītāja Latvijā. 

Katrs paveiktais darbs nopelna lietotājam “karmas” punktus, kas katru dienu tiek uzkrāti. Todoist lietotne analizē šos “karmas” datus, lai lietotājs varētu redzēt savas produktivitātes tendences izvēlētajā laika periodā. “Neskatoties uz lietotnes vienkāršību, ir iespējams izveidot arī sarežģītākas darba plānošanas sistēmas – sistemātiski kārtot darbu, ieplānojot uzdevumus konkrētā datumā, laikā, vai kā prioritāti, apvienojot projektos, dalot tos sadaļās un citādi pārvaldot,” papildina eksperte.

Forest: Stay focused lietotne – produktivitāte, vienlaikus saudzējot dabu

Mājās ir daudz grūtāk sevi motivēt paveikt nepieciešamos uzdevumus, tādēļ tie bieži tiek atlikti. Pētījumi rāda, ka uzdevumu atlikšanu uz vēlāku laiku var pārvarēt, sadalot darbu un veicot mazākus, bet ļoti specifiskus uzdevumus. Šeit noderēs lietotne Forest. “Šī lietotne ir balstīta uz Pomodoro produktivitātes sistēmas principu. Pēc šī principa ieteicams strādāt tikai 25 minūtes, un pēc tam – neskatoties ne uz ko – ieturēt īsu piecu minūšu pauzi. Process tiek atkārtots sešas reizes un tam seko 15 minūšu ilgs pārtraukums. Šāda sistēma ļauj atbrīvoties no vilcināšanās – galu galā, mēs apņemamies nevis gāzt kalnus, bet strādāt tikai 25 minūtes, tādēļ ir daudz vieglāk spert pirmo soli, lai uzsāktu darbus” skaidro G. Kursiša. 

Tomēr vissvarīgākais ir tas, ka lietotne veicina produktivitāti vienlaicīgi pildot cēlu misiju – palīdz izaudzēt kokus masveidā izcirstos reģionos. “Strādājot ar Forest, lietotājs izaudzē virtuālu koku. Ja izvēlētajā laika posmā tiek strādāts bez pārtraukumiem un neizmantojot tālruni, virtuālais koks turpinās pilnveidoties, ja nē – tas iznīks. Taču pats labākais ir tas, ka punktus, ko lietotājs saņem par virtuāli izaudzētiem kokiem varēs izmantot īstu koku stādīšanai. Lietotnes izstrādātāji šo punktu summu konvertē reālā naudā un piešķir organizācijai Trees for the Future, ar kuru sadarbojoties ir iestādīti jau gandrīz miljons koku visā pasaulē,” informē eksperte.

AnkiDroid Flashcards lietotne – virtuālās atmiņas kartītes

Skolēniem un studentiem ikdienas mācību procesā ir jāapgūst ievērojams apjoms sarežģītas un precīzas informācijas, ko AnkiDroid Flashcards virtuālās atmiņas kartītes palīdzēs saprast un iegaumēt. “Pētījumi liecina, ka atmiņas kartītes ir efektīvs veids, kā iegaumēt svarīgu informāciju. Vienā pusē tiek uzrakstīts jautājums vai koncepts, kuru nepieciešams iemācīties, un otrā pusē – pareizā atbilde vai skaidrojums. Kartiņas sajaucot, mainās jautājumu secība, tādēļ, atkārtojot materiālu, patiesībā tiek iemācītas atbildes, nevis to secība,” stāsta G. Kursiša. 

Šo metodi izglītības sistēmā izmanto jau ilgu laiku, taču, ar lietotnes AnkiDroid palīdzību, kartītes tagad var viegli izveidot un izmantot tieši viedtālrunī. Eksperte papildina: “Lietotnes izstrādātāji apgalvo, ka, izmantojot tieši šo taktiku, informācija tiek apgūta īsākā laika posmā. Bet īpaši noderīgas ir lietotnes automātiskās pārbaudes sesijas, kur var pārbaudīt atbildes uz nejauši izvēlētām kartēm un novērtēt to sarežģītību. Tas arī ļauj mākslīgajam intelektam nākamajā atkārtošanas sesijā piedāvās produktīvākas metodes, lai materiālu apgūtu ātrāk.”

Brain Out – Can you pass it? lietotne – virtuāls smadzeņu vingrinājums

Līdzīgi kā dažādas stratēģijas spēles, lietotne Brain Out – Can you pass it? piedāvā pārbaudīt loģisko domāšanu un atrisināt negaidītus uzdevumus un tā ir lieliski piemērota starpbrīžiem. “Šī ir spēlei līdzīga lietotne, kas lietotājam piedāvās loģikas mīklas, kuru sarežģītības līmenis pakāpeniski pieaug. Skolēni, kuri vēlas lielākus izaicinājumus, īpaši izbaudīs āķīgos uzdevumus, kuri liks domāt no cita rakursa. Vairumā gadījumu atrisinājumi nebūs acīmredzami un būs jāmeklē radošāki risinājumi,” norāda G. Kursiša. Lietotnē atrodamo izaicinājumu un mīklu saraksts ir ļoti garš, un pat visdedzīgākajiem vai neatlaidīgākajiem lietotājiem paies ilgs laiks, lai tos visus pabeigtu. Īpaši tādēļ, ka katrs nākamais līmenis piedāvā lielāku izaicinājumu. 

Calendar rīks – aizmirstā produktivitātes klasika

Arvien vairāk laika pavadot mājās, klātienes sapulču skaits ir ievērojami samazinājies. Par spīti tam, sapulces vēl aizvien norit, taču virtuāli. Tātad arī attālinātās mācību stundas vai lekcijas ir nepieciešams atzīmēt kalendārā. “Katrā viedierīcē esošais kalendāra rīks šobrīd ir īpaši noderīgs, jo atzīmējot notikumus, tas ļauj pievienot svarīgu informāciju. Kā piemēram, ērti pievienot saites attālinātām nodarbībām, lai ieplānotajā laikā izveidotu savienojumu ar vienas pogas spiediena palīdzību,” stāsta G. Kursiša. Kalendāra izmantošana virtuālo nodarbību plānošanai ir noderīga arī tāpēc, ka lietotne informē par gaidāmajiem notikumiem. Aktivizējot atgādinājuma paziņojumus, lietotājs tiks informēts pirms katra notikuma, lai nepalaistu garām svarīgas sanāksmes. 

Ierīce produktivitātei

Par skolēnu un studentu produktivitātes palielināšanu domā ne tikai lietotņu izstrādātāji, bet arī tālruņu ražotāji, radot tālruņus, kas paredzēti ambiciozu jauniešu vajadzībām. Tehnoloģiju uzņēmums Huawei nesen laidis klajā jauno Huawei P Smart 2021, kas jauniešiem sniedz visu nepieciešamo produktīvai dzīvei, kā mācībās, tā brīvajā laikā.

“Tālrunis aprīkots ar jaudīgu 5000 miliampēru (mAh) akumulatoru, kas nodrošina ilgstošu un produktīvu ierīces lietošanu, lai kur jaunietis atrastos. Kad akumulators izlādējas, to var ātri uzlādēt, izmantojot Huawei SuperCharge tehnoloģiju, kas ļauj tālruni lietot 2 stundas pēc tikai 10 minūšu ilgas uzlādes. Turklāt produktivitāti nodrošinās ātrais Kirin procesors un atjaunināta EMUI operētājsistēma. Tā pat, Huawei P Smart 2021 ir aprīkots ar īpaši spilgtu displeju, kas aizņem 90% no ierīces korpusa, tādējādi padarot to par lieliski piemērotu gan mācību materiālu pārlūkošanai, gan izklaidei brīvajā laikā,” paskaidro Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar