Ja mācīsimies kā roboti, nākotnē strādāsim robotu labā

Jau itin pierasti ir runāt par STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) nozīmīgumu izglītības kontekstā. Atcerēsimies kaut vai neseno cīņu par obligātā eksāmena ieviešanu STEM priekšmetos, kā arī absolūti saprotamās nozares darba devēju bažas – pat izmisumu, domājot par kvalificētu speciālistu potenciālo trūkumu un nepietiekamajām zināšanām STEM priekšmetos. Diemžēl studentu skaits dabazsinātņu jomā ir kritiski zems, kas savukārt rada pamatotus nākotnes draudus šobrīd veiksmīgi strādājošiem uzņēmumiem. Tas mudina meklēt risinājumus, kā mācīties skolās šodien, lai ne tikai sekmētu nepieciešamās zināšanas un kompetences, bet iekļautos darba tirgū, kurā arvien lielāku lomu spēlē mākslīgais intelekts.

Domājot par mūsdienīgu un 21. gadsimtam atbilstošu nākotnes izglītību, nedrīkstam ignorēt faktu, ka jau šodien dzīvojam milzīga digitalizācijas lēciena ērā un mākslīgais intelekts īsā laikā ir spējis pārņemt lielu daļu mūsu dzīves un rutīnas, ko agrāk darījām pašu spēkiem, taču neliegsimies – krietni lēnāk un neefektīvāk.

Izglītības futūristi uzsver, ka dzīvojam laikā, kad straujiem soļiem tuvojamies rutīnas beigām, un tos darbus, kurus roboti vēl nav pārņēmuši, tie pārņems pavisam drīz. Gerds Leonhards ir teicis: “Ja strādāsi kā robots, robots pārņems tavu darbu, ja mācīsies kā robots, attapsies strādājot robotu labā!” (“If you work like a robot, a robot will take your job – and if you learn like a robot, you will end up working for them”). Tas skaidri apliecina, ka STEM jomai arī turpmāk būs pievērsta galvenā uzmanība izglītībā, taču ne mazāk būtiski ir pievērsties jautājumiem par cilvēcības un tikai cilvēkiem, nevis “mašīnām”, piemītošo prasmju saglabāšanu mākslīgā intelekta laikā. Tāpēc pienākums, dzenoties pēc augsti kvalificēta darbaspēka, kā arī pietiekamām, labām un izcilām zināšanām STEM jomā, ir neaizmirst par cilvēka būtību – cilvēcīgumu, radošumu un iztēli.

Šodien ir pēdējais brīdis, kad runāt nevis par tikai par STEM, bet par STEAM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, māksla un matemātika), un STEAM skolu nozīmi, ar to saprotot holistiskas izglītības pieejas, kas veicina radošumu, starpdisciplināru sadarbību, reālu zināšanu pielietojumu un nodrošināšanu mūsu bērniem un jauniešiem.

Tieši STEAM izglītība, kas apvieno un savstarpēji integrē zinātni, tehnoloģijas, inženierzinātni, mākslu un matemātiku, ir veidota tā, lai skolēni caur praktisku, ne tikai teorētisku, mācīšanos spētu attīstīt visas 21. gadsimtam kritiski nepieciešamās prasmes – problēmu risināšanu, analītisko domāšanu un radošumu. Tieši šīs prasmes būs izšķirīgi svarīgas ne tikai veiksmīgas karjeras veidošanai, piemēram, robotikas, datorzinātņu vai inženierzinātņu jomās, bet arī strauji mainīgā darba tirgus apstākļos, kur tieši spēja pielāgoties mainīgām situācijām un inovētspēja būs milzu pievienotā vērtība.

STEAM skolas koncepts, ko šobrīd izstrādā un ievieš skola “Patnis”, plānojot uzsākt īstenošanu ar 2023./2024.mācību gadu, nozīmē fokusu uz starpdisciplināru sadarbību un projektos balstītu mācīšanos, apvienojot vairākas zināšanu jomas. Šāda pieeja veicina arī bērnu un jauniešu spēju strādāt komandā, attīsta komunikācijas prasmes, empātiju, un vienlaikus nodrošina, ka skolēni ir nepārtrauktā saskarē ar reālās dzīves situācijām, risinot dažādus reālās dzīves izaicinājumus.

Tieši uzsvars uz zināšanu praktisko pielietojumu, domājot par izglītību Latvijā, nereti ir palicis tikai “uz papīra”. To gan lielā mērā mēģināja risināt ar jaunā standarta ieviešanu valstī, taču mēs visi zinām, kā ar to sokas reālajā dzīvē. STEAM skolās skolēni apgūst arī teorētiskus konceptus, pretēji skeptiķu paustajam, taču papildus tam mācās pielietot savas zināšanas reālās dzīves situācijās. Tas ļauj saprast, kāda ir apgūto zināšanu nozīme un ietekme, ikdienas mācību procesā veidojot un nostiprinot mērķtiecību un iegūstot motivāciju mācīties. Mācīšanās ar jēgu un izpratni tiešā veidā ietekmē motivāciju. Vai tā būtu ar saules enerģiju darbināma automašīnas modeļa projektēšana un izveide, mākslas darba radīšana, izmantojot kādu tehnoloģiju vai, piemēram, kādas mobilās aplikācijas izstrāde – mācoties šādā veidā, skolēni gūst praktisku pieredzi, kas sagatavo viņus nākotnes izaicinājumiem.

Būtisks elements STEAM izglītībā ir radošums un inovētspēja, kam jau šodien ir liela nozīme, un nākotnē tā tikai pieaugs teju ikkatrā nozarē. Tradicionālās STEM jomas kopā ar mākslu mudina skolēnus domāt ārpus ierastajiem rāmjiem un priekšrakstiem, izpētīt neparastus risinājumus un izteikt savas idejas, izmantojot dažādus radošus paņēmienus. Tieši šāda – starpdisciplināra pieeja ne tikai veicina radošumu, bet sekmē skolēnu iespējas kļūt par nākotnes inovatoriem, kas spēs radīt risinājumus tādām nākotnes problēmām, par kurām šodien nevaram pat iedomāties, tāpēc neviena skola objektīvi nespēj tām mūs sagatavot.

Kas būtiski –  nepelnīti maz esam runājuši arī par dzimumu plaisas samazināšanu izglītībā. Nav noslēpums, ka ir virkne jomu, īpaši zinātnē, tehnoloģijās u.c., kur tradicionāli dominē vīrieši (tāpat kā izglītībā – sievietes). Saskaņā ar Pasaules Bankas ziņojumu sievietes veido mazāk nekā vienu trešdaļu no pasaules darbaspēka ar tehnoloģijām saistītās jomās. Sievietes strādā 28% IKT (informācijas un komunikācijas tehnoloģiju) un matemātikas profesijās un 16% inženierzinātņu un arhitektūras profesijās[1]. Savukārt Eiropas Savienībā sievietes veido 17% no IKT sektora[2]. Latvijā šie rādītāji ir nedaudz labāki, un dati liecina, ka sieviešu īpatsvars nozarē svārstās no 20% līdz 29%.[3] Tāpēc STEAM skolām nākotnē būs izšķiroša loma šo barjeru likvidēšanā un daudzveidības veicināšanā, jo šajā modelī tiek veidota iekļaujoša un atbalstoša mācību vide, iepazīstinot skolēnus ar dažādām jomām, risinot reālās dzīves problēmas.

STEAM skola ir cerīgs ceļš izglītības nākotnei, kas attīstīs kritiskās, nākotnes cilvēkam nepieciešamās, prasmes, veicinās spēju strādāt starpdisciplināri un zināšanu praktisku pielietojumu reālajā pasaulē, kā arī “būstos” radošumu un inovētspēju ikkatrā bērnā. Priekšstats, ka radošums nozīmē spēju zīmēt, komponēt vai rakstīt dzeju, ir maldīgs, radošums var būt arī daudzās citās jomās. Ticu, ka, attīstot STEAM izglītību, jau tagad varam ielikt labus pamatus šodienas skolēniem, lai nākotnē viņi kļūtu par radošiem problēmu risinātājiem un celmlaužiem, kuri būs gatavi pozitīvā virzienā mainīt mūsu sabiedrību un jau turpmākajā desmitgadē radīt pamatu nākamajai simtgadei.

[1] Women in Tech Statistics Uncovering Trends and Unseen Data by WomenTech Networkhttps://www.womentech.net/women-technology-statistics

[2] Women in Tech Statistics Uncovering Trends and Unseen Data by WomenTech Network https://www.womentech.net/women-technology-statistics  

[3] Proportion of women in IT in Latvia ranges from 20 to 29% https://investinlatvia.org/en/news/proportion-of-women-in-it-in-latvia-ranges-from-20-to-29

Anita Muižniece, privātās skolas “Patnis” projektu vadītāja

Foto: publicitātes

874

TOP Komentāri

avatar
874 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
872 Komentāru autori
DevinAgimbhttps://man-attestats24.comPedroNashyWilliamDobStanleyVirty Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
acoulge
Viesis
acoulge

carte levitra In addition, newer, more effective, and less toxic aromatase inhibitors are also being evaluated in clinical trials in the adjuvant setting and have great promise

Curtissib
Viesis
Curtissib
ProdvigenieS
Viesis
ProdvigenieS

Здравствуйте. Предлагаю вам свою помощь по исправлению всех ошибок и увеличению целевой посещаемости вашего сайта. Ваш сайт станет более качественным, высокопосещаемым, приносящим вам значительно больший доход. Работаю в области создания, улучшения и продвижения сайтов с 2004 года. Умеренные расценки и гарантия результата. Я правда способен вам помочь. Основные направления моей работы: 1. Создание сайтов. Создаю сайты различных видов: блоги, информационные сайты, лендинги, сайты компаний, интернет-магазины. 2. Улучшение сайтов. Исправление любых технических и иных ошибок, улучшение дизайна, работа со структурой и контентом, работа с конверсионными элементами и юзабилити, расширение семантического ядра с целью охвата новых поисковых запросов, внутренняя оптимизация как таковая.… Lasīt tālāk »

OlpTab
Viesis
OlpTab

Hi! Take control of your financial future with binary options trading. Our platform offers a fast and secure way to trade, with returns as high as 800%. Start now with a minimum deposit of $10. Earn every minute without limit of $100, $500, $1,000, with a minimum bet of $1. Instant withdrawal!!! WARNING! If you are trying to access the site from the following countries, you need to enable VPN which does not apply to the following countries! Australia, Canada, USA, Japan, UK, EU (all countries), Israel, Russia, Iran, Iraq, Korea, Central African Republic, Congo, Cote d’Ivoire, Eritrea, Ethiopia, Lebanon,… Lasīt tālāk »

RichardBrids
Viesis
RichardBrids
RassylkaN
Viesis
RassylkaN

Качественные массовые рассылки по e-mail, комментариям и формам обратной связи на сайтах. Высокая доставляемость при сравнительно низких расценках. Рассылка возможна как по моим, так и по вашим базам. Очень большое количество адресатов под самые разные нужды.

Увеличьте свои продажи при минимальных затратах!

Моя почта: fhf37xim@yandex.ru

JosephFearo
Viesis
JosephFearo
RichardBrids
Viesis
RichardBrids
DavidBoism
Viesis
DavidBoism
internet_xbsa
Viesis
internet_xbsa

Связь на даче: надежное подключение
сколько стоит провести интернет на дачу https://www.internetnadachu.su.

JamesStind
Viesis
JamesStind

canada online pharmacy reviews: order prescription medicine online without prescription – pharmacies online

JosephTeemn
Viesis
JosephTeemn

https://edpill.pro/# generic ed drugs

MikhailRD
Viesis
MikhailRD

Здравствуйте. Предлагаю вам свою помощь по исправлению всех ошибок и увеличению целевой посещаемости вашего сайта. Ваш сайт станет более качественным, высокопосещаемым, приносящим вам значительно больший доход. Работаю в области создания, улучшения и продвижения сайтов с 2004 года. Умеренные расценки и гарантия результата. Я правда способен вам помочь. Основные направления моей работы: 1. Создание сайтов. Создаю сайты различных видов: блоги, информационные сайты, лендинги, сайты компаний, интернет-магазины. 2. Улучшение сайтов. Исправление любых технических и иных ошибок, улучшение дизайна, работа со структурой и контентом, работа с конверсионными элементами и юзабилити, расширение семантического ядра с целью охвата новых поисковых запросов, внутренняя оптимизация как таковая.… Lasīt tālāk »

LutherHaump
Viesis
LutherHaump

how to win aviator on sportybet aviator what is aviator game

DavisFam
Viesis
DavisFam
JosephTeemn
Viesis
JosephTeemn

http://edpill.pro/# non prescription ed pills

JamesRib
Viesis
JamesRib

https://fastpills.pro/# online prescriptions

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

Paxlovid buy online: Paxlovid over the counter – paxlovid buy

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

https://paxlovid.pro/# paxlovid price

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

over the counter birth control pills: birth control pills delivery – birth control pills without seeing a doctor

RalphPes
Viesis
RalphPes

http://birthcontrolpills.pro/# price for birth control pills

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

http://paxlovid.pro/# paxlovid cost without insurance

BrianFag
Viesis
BrianFag

paxlovid price: paxlovid generic – Paxlovid over the counter

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

birth control pills prescription: buy birth control over the counter – price for birth control pills

BrianFag
Viesis
BrianFag

paxlovid pill: Paxlovid buy online – paxlovid cost without insurance

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

http://birthcontrolpills.pro/# birth control pills prescription

RalphPes
Viesis
RalphPes

http://canadianpharm.pro/# canadian pharmacy drugs online

Gregorybof
Viesis
Gregorybof

birth control pills delivery birth control pills delivery birth control pills

BrianFag
Viesis
BrianFag

birth control pills prescription: п»їbuy birth control pills online – п»їbuy birth control pills online

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

paxlovid pill: paxlovid price – paxlovid india

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

https://paxlovid.pro/# paxlovid pill

BrianFag
Viesis
BrianFag

canadian pharmacy in canada: certified online pharmacy canada – canadian world pharmacy

RalphPes
Viesis
RalphPes

http://birthcontrolpills.pro/# birth control pills prescription

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

over the counter birth control pills: birth control pills cost – price for birth control pills

Gregorybof
Viesis
Gregorybof

birth control pills buy birth control pills without seeing a doctor over the counter birth control pills

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

https://birthcontrolpills.pro/# п»їbuy birth control pills online

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

canadianpharmacyworld com: safe online pharmacy – canadianpharmacy com

RalphPes
Viesis
RalphPes

https://birthcontrolpills.pro/# birth control pills buy

BrianFag
Viesis
BrianFag

Paxlovid over the counter: paxlovid pharmacy – paxlovid for sale

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

best rated canadian pharmacy: safe online pharmacy – buy drugs from canada

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

http://paxlovid.pro/# paxlovid pill

Gregorybof
Viesis
Gregorybof

п»їbuy birth control pills online birth control pills birth control pills

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

paxlovid pill: paxlovid pill – paxlovid pill

BrianFag
Viesis
BrianFag

buy birth control over the counter: cheap birth control pills – birth control pills without seeing a doctor

RalphPes
Viesis
RalphPes

https://canadianpharm.pro/# canadianpharmacymeds com

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

http://canadianpharm.pro/# reliable canadian online pharmacy

BrianFag
Viesis
BrianFag

paxlovid for sale: paxlovid cost without insurance – Paxlovid over the counter

HowardOxima
Viesis
HowardOxima

https://canadianpharm.pro/# canadian pharmacies comparison

Zacharykiday
Viesis
Zacharykiday

canada drug pharmacy: certified canadian pharmacy – canadian online drugstore

BrianFag
Viesis
BrianFag

canadian pharmacy reviews: canadian pharmacy cheap medications – canadianpharmacy com