Investīcijas zaļajā enerģijā: kuros uzņēmumos šobrīd ieguldīt

Ilgstošā enerģētikas krīze ir skārusi daudzas pasaules valstis. Eiropā ziema tuvojas ar bažām un paredzams, ka elektrības deficīts radīs jaunus cenu kāpumus, radot lielākas galvassāpes patērētājiem. Enerģētikas krīzes draudi un daudzu valstu vēlme nebūt atkarīgiem no Krievijas liks vairāk pievērsties atjaunojamajiem energoresursiem. Tas savukārt atstās labvēlīgu ietekmi uz to uzņēmumu akcijām, kas saitīti ar saules enerģijas sektoru. Šo uzņēmumu akciju vērtība turpinās pieaugt. Turklāt naftas un gāzes cenu kāpums visā pasaulē ASV noteikto sankciju dēļ Krievijas eksportam varētu ievērojami veicināt tīrās saules enerģijas ražošanu.

“Kopš 2010. gada sākuma atjaunojamās elektroenerģijas ražošana ir palielinājusies par vairāk nekā 100 %, un tiek prognozēts, ka nākamgad jauda pieaugs vēl par 10 %. Šāds elektroenerģijas ražošanas veids kļūst arvien konkurētspējīgāks salīdzinājumā ar tradicionālajiem enerģijas avotiem, īpaši dabasgāzi. Pasaule atrodas vēsturiskas pārejas sākumposmā – no gandrīz pilnīgas atkarības no fosilā kurināmā uz plašāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu. Tas sniedz daudzas jaunas un pievilcīgas ieguldījumu iespējas, īpaši ilgtermiņā,” uzsver Maksims Manturovs (Maxim Manturov), Freedom Finance Europe investīciju pētījumu vadītājs.

Pieci ieguldījumiem pievilcīgākie nozares uzņēmumi:

Tesla (TSLA)

Elektroauto industrijas līderis ar pieaugošu klātbūtni saules enerģijas tehnoloģiju jomā. Tesla ir mainījusi transporta industriju – elektroauto ir kļuvuši strauji populāri. Elons Musks nesen deva mājienu, ka Tesla, iespējams, gatavojas palielināt arī mājas akumulatora Powerwal pieejamību. Tas būtu vēl viens svarīgs solis uz priekšu atjaunojamās enerģijas jomā. 2022. gada augustā uzņēmums veiksmīgi pabeidza akciju sadalīšanu, padarot to pieejamāku privātajiem investoriem. Neatkarīgi no tā, kas notiek citās nozarēs, Tesla paliks zaļās revolūcijas priekšgalā. Vidējā mērķa cena ir 380 ASV dolāri (aptuveni 38% pieauguma potenciāls).

Plug Power (PLUG)

Labi pazīstams spēlētājs ūdeņraža kurināmā elementu jomā, uzrāda augstu izaugsmi. Uzņēmums ir parakstījis līgumu ar Amazon par zaļā ūdeņraža piegādi, padarot reālistiskāku mērķi sasniegt ieņēmumus 3 miljardu ASV dolāru apmērā līdz 2025. gadam. Uzņēmums piegādās 10 950 tonnas zaļā ūdeņraža gadā, lai nodrošinātu Amazon darbību. Plug Power atrodas izdevīgā stāvoklī, lai gūtu labumu no daudzu valdību atbalsta zaļajam ūdeņradim un ūdeņraža nodokļa atlaides, kas ir daļa no viena no nozīmīgākajiem likumiem klimata pārmaiņu un ekonomikas jomā. Vidējā mērķa cena ir 38 ASV dolāri (pieauguma potenciāls aptuveni 72%).

Enphase Energy (ENPH)

Uzņēmums ir pazīstams ar saviem risinājumiem vienai no lielākajām zaļās enerģijas problēmām – mainīgumu dīkstāves periodos. Pirmkārt un galvenokārt, tā ir akumulatora glabāšanas sistēma, kas palielina noturību strāvas padeves pārtraukumu laikā (piemēram, naktī, kad nav saules gaismas). Enphase Energy ir arī uzstādījis vairāk nekā 45 miljonus mikroinvertoru (sistēmas, kas pārveido līdzstrāvu maiņstrāvā) vairāk nekā 2 miljonos māju un uzņēmumu. Uzņēmuma pārdošanas apjomi 2022. gada otrajā ceturksnī sasniedza 530 miljonus ASV dolāru, kas ir par 67% vairāk, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā. Vidējā mērķa cena ir 366 ASV dolāri (pieauguma potenciāls aptuveni 31%).

Sunrun (RUN)

Viens no vadošajiem saules enerģijas ražotājiem ASV, kuram pārdošanas apjoms gadā ir 1,61 miljardu ASV dolāru apmērā. Uzņēmums ir partneris vairākiem vadošajiem mazumtirgotājiem, tostarp Costco un Home Depot, kas ļauj pārdot savus pakalpojumus mazumtirdzniecības veikalos visā valstī. Sunrun akciju vērtība pēdējo sešu mēnešu laikā ir pieaugusi par 60%. Uzņēmuma ieņēmumi otrajā ceturksnī bija 584,6 miljoni ASV dolāru, kas pārsniedz analītiķu vidējo aplēsi 485 miljonu ASV dolāru apmērā. Iespējams, visiespaidīgākais ir tas, ka Sunrun otrajā ceturksnī pievienojās 34 403 jauni klienti, palielinot kopējo klientu skaitu līdz 724 177, kas ir par 21% vairāk nekā tajā pašā periodā gadu iepriekš. Vidējā mērķa cena ir 48 ASV dolāri (pieauguma potenciāls aptuveni 55%).

First Solar (FSLR)

Uzņēmums ražo un pārdod saules moduļus, ko izmanto liela mēroga saules enerģijas projektos. No fundamentālās analīzes viedokļa uzņēmumam ir izcilas iespējas gūt labumu no ASV Enerģētikas likumā paredzētajiem spēcīgajiem atbalsta stimuliem vietējai saules paneļu ražošanai. First Solar ir pasaulē otrs lielākais saules paneļu ražotājs, un tā akcijas tiek publiski tirgotas kopš 2006. gada. Vidējā mērķa cena ir 160 ASV dolāru (pieauguma potenciāls aptuveni 23%).

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar