Ināra Mūrniece: neviens nav stiprāks un izturīgāks par brīvu cilvēku, kurš aizstāv savu zemi

“Ukraina šajās trīs nedēļās mums ir atgādinājusi, ka neviens nav stiprāks un izturīgāks par brīvu cilvēku, kurš aizstāv savu zemi pret okupantiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 17.martā, atklājot diskusiju “Kā nosargāt tiesībās balstītu starptautisko kārtību” Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienai veltītā starptautiskā konferencē Rīgas pilī.

“Īsta pretestība ir tur, kur ir uzticība saviem ideāliem, uzticība savai dzimtenei, un tur pretestība ir nesalaužama. To mēs zinām no savas vēstures, un to mēs šodien redzam Ukrainā. Pretestība ir kā ūdens, kas spēj izgrauzt klinti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa atzina, ka esam pieļāvuši arī kļūdas – pienācīgi nepretojāmies neatkarības zaudēšanai 1940.gadā. No kļūdām esam mācījušies, un Saeima ar grozījumiem valsts drošības likumos iedzīvotājiem ir noteikusi pienākumu pretoties, kā arī devusi tiesības izrādīt bruņotu pretestību iebrucējiem. 

“Šodien karš plosa Ukrainu. It kā neticamā kārtā karš notiek vienā no Eiropas valstīm. Tas rada jautājumus visai pasaulei, jo tas attiecas uz mums, uz Latvijas sabiedrību, tas attiecas uz Baltiju, Eiropas Savienību, NATO, uz visu pasaules civilizēto sabiedrību. Mēs saprotam, ka pasaule pēc šī kara būs cita. Tā jau ir cita,” pauda Saeimas priekšsēdētāja un atzīmēja, ka ir būtiski nosargāt tiesībās balstītu starptautisko kartību.

Notikumi pirms astoņiem gadiem, kad tika pārkāpts Budapeštas memorands, mums visiem, īpaši Baltijas valstīm, atgādināja, ka nav tādu līgumu, ko Maskava nebūtu gatava lauzt, uzsvēra I.Mūrniece. “Pēc kara beigām Ukrainā starptautiskajai sabiedrībai un Rietumvalstu līderiem būs rūpīgi jāvētī, kā daudzas vienošanās un apņemšanās, kas nostiprinātas starptautiskos dokumentos, reāli darbojas.”

Šodienas konferences diskusijā par tiesiskumu starptautiskajās tiesībās piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Konference bija veltīta Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienai, kas šogad 17.martā pirmo reizi iekļauta atzīmējamo un piemiņas dienu kalendārā. Šajā dienā 1944.gadā Konstantīna Čakstes vadītā Latvijas Centrālā padome pabeidza parakstu vākšanu memorandam, kurā Latvijas tautas vārdā tika pieprasīta Latvijas valsts neatkarības faktiskā atjaunošana. 

Saeimas Preses dienests

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar