Iedzīvotājus aicina izmantot iespēju veikt valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Ik gadu 4. februārī tiek atzīmēta Pasaules pretvēža diena, kuras mērķis ir vairot zināšanas par ļaundabīgiem audzējiem, to profilaksi un savlaicīgu slimību atklāšanu un ārstēšanu. Aicinām iedzīvotājus neatstāt novārtā savu veselību, būt vērīgiem pret sevi un sev tuvajiem un izmantot valsts apmaksāto vēža skrīninga programmu – krūts vēža, dzemdes kakla vēža un kolorektālā (zarnu) vēža profilaktiskajām pārbaudēm. 

Šogad Pasaules pretvēža dienas ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs īpašu uzmanību aicina veltīt tieši krūts vēža profilaksei, jo Latvijā krūts vēzis ir biežāk reģistrētais ļaundabīgais audzējs un visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm.  

Krūts vēža attīstības pirmajās stadijās visbiežāk nav novērojami simptomi, tādēļ ikvienai sievietei ir svarīgi pārliecināties par savu veselības stāvokli, veicot mamogrāfijas izmeklējumu. 

Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados šo pārbaudi apmaksā valsts, uzaicinājumu nosūtot uz deklarēto dzīvesvietu. Kad vēstule saņemta, tuvāko 3 mēnešu laikā jāpierakstās jebkurā ārstniecības iestādē, kurā veic valsts apmaksātu profilaktisko krūšu izmeklējumu, ieskaitot mobilo mamogrāfiju. 

Liepājā valsts apmaksāto mamogrāfijas izmeklējumu var veikt Liepājas Reģionālajā slimnīcā. Lai pieteiktos izmeklējumam, jāsazinās ar Konsultatīvo nodaļu, zvanot uz reģistratūras tālruni 63 403 231. 

Ikvienai sievietei neatkarīgi no vecuma reizi mēnesī ieteicams pārliecināties par savu krūšu veselību, veicot krūšu pašpārbaudi. Lai  palīdzētu apgūt krūšu pašpārbaudes soļus, Slimību profilakses un kontroles centrs ir izstrādājis informatīvu video “Krūšu pašpārbaude – sevis mīlēšanas ikmēneša rituāls”. Aicinām ar video iepazīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=2s-qapkgJdo.

Detalizētu informāciju par valsts vēža skrīninga programmām var iegūt: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/veza-savlaicigas-atklasanas-programma.

Par valsts apmaksātām vēža skrīninga programmām var interesēties arī pie sava ģimenes ārsta. 

Vēlamies arī atgādināt, ka Liepājā darbojas onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks,” kas sniedz informāciju un atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem. Plašāku informāciju par biedrības sniegto atbalstu var uzzināt, sazinoties ar biedrības “Dzīvības koks” Liepājas nodaļas vadītāju Ilzi Vainovsku, tālr. 28 343 138.

Tāpat informējam, ka, lai sniegtu mērķtiecīgu psihoemocionālu atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem tūlīt pēc diagnozes uzzināšanas, kā arī ārstēšanas procesa laikā, Latvijas Onkoloģijas centra telpās darbojas Psihoemocionālā atbalsta centrs. Centrs darbojas katru darba dienu no pl. 9.00 līdz 17.00, atbalsta gūšanai un informācijas saņemšanai var zvanīt pa tālruni 67040830. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar