I.Mūrniece: Latvija pauž stingru atbalstu Baltkrievijas tautai

Latvija pauž stingru atbalstu Baltkrievijas tautas prasībai respektēt demokrātiju un noturēt jaunas brīvas un godīgas prezidenta vēlēšanas, otrdien, 22.septembrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piedaloties Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju videokonferencē. Konferencē piedalījās arī Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu kandidāte Svetlana Tihanovska.

Satraucoši, ka 21.gadsimtā Eiropā mums jārunā par politieslodzītajiem. Mums kopā jāpieprasa Baltkrievijas varas iestādēm atbrīvot nelikumīgi aizturētās personas un izbeigt Baltkrievijas Koordinācijas padomes dalībnieku iebiedēšanu un piespiedu trimdu. Ir jāveicina varas dialogs ar pilsonisko sabiedrību Baltkrievijā, uzsvēra I.Mūrniece.

I.Mūrniece aicināja pēc iespējas drīzākajā laikā ieviest Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret personām Baltkrievijā, ieskaitot pret Aleksandru Lukašenko, kas atbildīgi par vēlēšanu rezultātu viltošanu un pretīgo vardarbību, kas vērsta pret miermīlīgiem demonstrantiem. Vienlaikus ES ierobežojošie pasākumi nedrīkst atstāt negatīvu ietekmi uz Baltkrievijas sabiedrību, tā Saeimas priekšsēdētāja.

Latvija jau ieviesusi nacionālos ierobežojošos pasākumus pret 30 Baltkrievijas amatpersonām. Mūsu atbalsts ir nepieciešams Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem žurnālistiem. Latvija jau pašlaik sniedz medicīnisku un psiholoģisku palīdzību tiem Baltkrievijas iedzīvotājiem, kas cietuši no vardarbības pēc vēlēšanām, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Saeima 18.augustā pieņēma paziņojumu par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, aicinot nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu un vajāšanu, atbrīvot visus politiski ieslodzītos un miermīlīgo demonstrāciju laikā prettiesiski aizturētos. Tāpat Saeima mudinājusi nekavējoties uzsākt dialogu ar opozīciju un pilsonisko sabiedrību, kā arī noturēt jaunas un godīgas prezidenta vēlēšanas, nodrošinot starptautisko novērotāju klātbūtni.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis – Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju – un trīs Baltijas valstis – Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Saeimas Preses dienests

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar