Hotdoga anatomija: kas populārajai uzkodai vēderā?

Hotdogs ir vienkāršs ēdiens, kas radies tik sen, ka grūti pateikt, kurš ir tā autors. Visticamāk, pirmās karstās desiņas tika gatavotas Vācijā, bet ideju par maizē ieliktu desiņu 20. gadsimtā uz Ameriku atveda vācu imigranti. Veselu gadsimtu hotdogs ir bijusi populāra un pieprasīta uzkoda visā pasaulē, tomēr tā pagatavošana ir mainījusies, papildinot to ar dažādām mērcēm un salātiem. Līdz ar cilvēku ēšanas paradumu maiņu hotdogs no neveselīgo uzkodu kategorijas pārceļas pie pilnvērtīgām maltītēm pa ceļam. Kas tad īsti hotdogam vēderā, pēta “Narvesen” – hotdogu kultūras celmlauzis Latvijā.

Ko likt hotdogā?

Desa un maize – tas ir hotdoga pamatu pamats. Tomēr reti kurš izvēlas tik vienkāršu kombināciju, un lielākoties hotdogam tiek pievienota viena vai vairākas piedevas. Tradicionāli par lielāko hotdogu ekspertu valsti uzskata ASV. Tur dibinātā Nacionālā hotdogu un desu padome (National Hot Dog un Sausage Council), kas pēta produktu kvalitāti un nodarbojas ar hotdogu degustācijām, 2005. gadā atzina, ka populārākā hotdogu piedeva ir sinepes – tām priekšroku dod 32% hotdogu ēdāju. Otrajā vietā ir kečups (23%), kam seko čili (17%), marinēti gurķi (9%) un sīpoli (7%). Tomēr pasaulē hotdogus mēdz ēst arī ar skābētiem kāpostiem, majonēzi, salātiem, tomātiem un sieru. Īsi sakot – nav nekā tāda, kas nepiestāvētu hotdogam!

Tiesa, jau minētā Nacionālā hotdogu un desu padome iesaka ēdājiem pēc 18 gadu vecuma atturēties no kečupa hotdogā un izvēlēties elegantākas piedevas – sinepes, sīpolus, čili vai sieru. Un nekādā gadījumā nedrīkst desiņu likt izsmalcinātās maizītēs, piemēram, kruasānos – labāk izvēlēties sezama maizīti, pufīgu baltmaizi vai citu tradicionālo hotdogu maizīti. Pieaugot veselīga dzīvesveida popularitātei, arvien biežāk hotdogus piedāvā ar sēklu vai tumšo maizīti. Galvenais, lai tā ir kārtīga, pamatīga maize, kas lieliski sader ar tādu vienkāršu, gardu ēdienu kā desa.

Ar ko atšķiras viena desiņa no citas?

Desiņas izvēle ir gaumes jautājums, tomēr nereti pircēji apjūk, kad jāizvēlas starp vairākām desiņām. “Narvesen” tirdzniecības vietās šobrīd tiek piedāvāti hotdogi ar Kabanos, Frankfurtes, bekona, aļņa vai vistas desiņām. 

Tradicionālās poļu cūkgaļas desiņas Kabanos klasiski ir ļoti garas, tievas desas ar dūmu garšu, ko pasniedz, salocītas uz pusēm. Hotdogā, protams, Kabanos desiņas nebūs ne tik garas, ne tievas, gluži pretēji – tās mēdz būt itin varena izmēra, taču saglabā tām raksturīgo konsistenci un kūpinājuma notis garšā. 

Frankfurtes desiņas gatavo gan no liellopu gaļas, gan liellopa un cūkgaļas kombinācijas. Tās daudz neatšķiras no ļoti populārajām Vīnes desiņām, kas gan parasti ir mazākas un maigākas. Klasiskā Frankfurtes desiņā jutīsiet ķiploka, piparu, sāls, cukura, sinepju un muskatrieksta klātbūtni. 

Bekona desiņa visbiežāk nozīmē klasisku desiņu bekona uzvalciņā, kas karsējot jauki čurkst un pastiprina desiņas aromātu. Savukārt vistas desiņa būs maigāka un diētiskāka, priecējot sevišķi veselīga dzīvesveida piekritējus, kamēr aļņa desiņa, tieši otrādi, lutinās izteiksmīgas garšas cienītāju garšas kārpiņas.

Ko izvēlas hotdogu mīļotāji Latvijā?

Kā liecina “Narvesen dati”, vispopulārākā Latvijas pircēju izvēle ir hotdogs ar Kabanos desiņu – klasiskā hotdoga kombinācija ar Kabanos desiņu, balto bageti, kečupu un gāzētu dzērienu stabili saglabā savas pozīcijas “ēdienu pa ceļam” kategorijā. Tai seko hotdogs ar desiņu bekona uzvalkā un Frankfurtes desiņu. Savukārt iecienītākās mērces, ar ko pircēji papildina savu hotdogu, ir joprojām klasiskās vērtības – kečups un majonēze, kam seko marinētu gurķu salāti, grauzdēti sīpoli un zaļa salātlapa. Par pircēju iecienītu izvēli kļuvis arī hotdogs ar graudu maizīti un franču hotdogs.

“Gadiem ejot, novērojam, ka klienti arvien lielāku uzmanību pievērš produktu izcelsmei un kvalitātei – gan iegādājoties hotdogus “Narvesen” tirdzniecības vietās, gan izvēloties saņemt ar BoltFood piegādi. Sortimentā esam ieviesuši daudz vietējas izcelsmes produktu – daudzas hotdogu sastāvdaļas, piemēram, mērces un maizītes, ir tieši vietējo ražotāju produkcija. Turklāt, pērkot hotdogu, pircējam iespējams izvēlēties ne vien balto, bet arī graudu maizīti. Rūpējoties par to, lai līdzi ņemamās maltītes būtu pielāgotas dažādām gaumēm, piedāvājam iegādāties arī veģetārus un vegāniskus produktus,” stāsta SIA “Narvesen Baltija” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva.

Lai kādu hotdogu izvēlētos, pats galvenais, lai jums tas garšotu!! Ja savā hotdogā vēlaties divas desiņas un dažādas mērces, arī tas nav nekas neiespējams – dubultais hotdogs franču gaumē nodrošina arī šādu iespēju.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar