Grupa “Saucējas” rīko festivālu DABĀ un aicina uz tā ieskaņas koncertu

Rīt, 29. maijā, grupa “Saucējas” aicina uz tradicionālās āra dziedāšanas festivāla DABĀ ieskaņas koncertu, kas notiks plkst. 19.00 Pāvula Jurjāna mūzikas skolas estrādē Baložu ielā 24, Rīgā, Āgenskalnā. Koncertā klausītāji dzirdēs pavasara un vasaras dziesmas no dažādiem Latvijas novadiem, bet koncerta beigās visi varēs izlocīt kājas dančos. Koncertā ieeja par ziedojumiem festivāla atbalstam.

Festivāls DABĀ notiks 19. un 20. jūlijā Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā. Tas notiek jau otro reizi un pulcēs gan vietējās, gan ārvalstu folkloras grupas, kas praktizē dziedāšanu un tradicionālo instrumentu spēlēšanu dabas akustiskajā vidē. 

Par koncertu Āgenskalnā tradicionālās dziedāšanas grupas “Saucējas” dalībnieces stāsta: “Lai arī rītdienas koncertā dziedāsim pilsētvidē, tomēr vēlamies klausītājiem parādīt, ka liela daļa latviešu tautasdziesmu ir dziedātas dabā – pakalnos, mežmalās, pļavās, pie ezeriem, upēm. Sēlijas rotāšana, ganu gavilēšana, Latgales tolku bolsi un dzagiuzes bolsi, Dienvidkurzemes garie saucieni un leiši tradicionāli ir dziedāti dabā, dziedātājiem mijiedarbojoties ar atbalsīm, putnu dziesmām un citām dabas skaņām.  Festivālā DABĀ šo varēs piedzīvot visi klausītāji gan koncertā, gan meistarklasēs, kurās praktiski varēs izmēģināt, kā tas ir  – “palaist balsi” pa vējam vai pāri koku galiem.”

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt latviešu un citu tautu (lietuviešu, igauņu, zviedru, ukraiņu, portugāļu) tradicionālo mūziku teorētiski lekcijās, praktiski meistarklasēs, sajust dabisko akustiku kā unikālu kvalitāti, izbaudīt Sāvienas pilskalna ainaviskumu un izcilās akustiskās īpašības. Ieplānotas arī citas aktivitātes – orientēšanās pilskalnā, vietējo ražotāju tirdziņš, putnu foto izstāde, pilskalna augu iepazīšanas meistarklase. Festivāls notiks Ļaudonas pagasta svētku ietvaros. Dalība festivālā bez maksas.

Iecerēts, ka festivālā uzstāsies un meistarklases vadīs tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas”, Otanķu etnogrāfiskais ansamblis, dūdinieks Eduards Klints, Krustpils Kultūras centra sēļu tradicionālās mūzikas grupa “Krāce”, A. Eglīša Ļaudonas pamatskolas bērnu un jauniešu folkloras grupa “Driksnēni”, Madonas novada folkloras grupas, kā arī mūziķi no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Zviedrijas un Portugāles.

Festivālu DABĀ organizē kultūras menedžmenta centrs “Lauska” un grupa “Saucējas”, finansiāli atbalsta Madonas novada pašvaldība un Ļaudonas pagasta pārvalde, Latvijas Kultūras akadēmija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un ziedotāji.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar