Gadumija televīzijā: ar mūziku, Vecgada vakara šovu, iemīļotām filmām

Gaidot Jauno gadu, LTV skatītājiem piedāvās atskatu uz 2020. gada svarīgākajiem notikumiem, iemīļotas latviešu filmas, daudz mūzikas un šogad – arī vērienīgu Vecgada vakara šovu ar Latvijas labākajiem mūziķiem un vairākām neiespējami iespējamām misijām. Bet uzreiz pēc pusnakts izskanēs iespaidīgi grupu “U2” un “The Rolling Stones” koncertieraksti. Arī Jaunā gada sākums būs piepildīts ar interesantu saturu dažādām auditorijām, turklāt no 1. janvāra – bez reklāmas pauzēm! Neskatoties uz ierobežojumiem, 1. janvārī tiešraidē no Vīnes izskanēs tradicionālais Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts, bet zināšanas un prāta asumu spēles “Gudrs, vēl gudrāks” speciālizlaidumā pārbaudīs LTV ētera personības.

Gaidīta pārraide ik gadu ir žurnālistu gatavotais aizejošā gada apskats. Šogad LTV Ziņu dienests sagatavojis ne vien atskatu uz svarīgākajiem notikumiem, kas norisinājušies 2020. gadā, bet arī pārsteigumu un dāvanu kopā ar grupu “Carnival Youth” veselības aprūpes darbiniekiem Stradiņa slimnīcā, Rīgas Austrumu slimnīcā un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Līdztekus mediķu iepriecināšanai, gada apskatā žurnālisti atskatīsies uz 2020. gada spilgtākajām uzvarām un zaudējumiem – skaļākajiem notikumiem politikā, ekonomikā, medicīnā un izglītībā, tiesu sistēmā, arī tehnoloģiju sasniegumiem, cīņām par varu, brīvību un dzīvību, kas caurvijušas ziņu virsrakstus visu šo gadu. “Gada notikumu apskats” LTV1 būs vērojams 31. decembrī pl. 19.25. Arī LTV7 Krievu satura redakcija Vecgada vakarā sagatavojusi savu “Gada notikumu apskatu 2020”, kurā atskatīsies uz gadu, kura beigas gaidīja daudzi. Žurnālisti izvēlēsies savu gada notikumu un apkopos notikumus, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku. Tas būs skatāms LTV7 ēterā 31. janvārī pl. 19.20.

Svētku pievakarē pl. 19.30 LTV1 izskanēs nu jau par tradīciju kļuvušais “Latvijas Sirdsdziesmas” retro speciālizlaidums, bet jau pl. 20.30 sāksies vērienīgais, košais un muzikālais Vecgada vakara šovs “Neiespējamā misija 2020”. Tajā kopā ar Andri Freidenfeldu, Kristīni Komarovsku un Māru Sleju skatītāji varēs piedzīvot ne vien Latvijas labāko mūziķu priekšnesumus, bet vērot, kā Latvijas slavenībām veicas ar iespējamu (un arī neiespējamu) misiju izpildi – kāds staigās pa oglēm, cits slauks govi, bet pilnīgi visi labi pavadīs laiku! Uzreiz pēc šova sabiedrību uzrunās Latvijas Republikas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, bet pēc tam – valsts prezidents Egils Levits. Uzreiz pēc gadumijas, LTV1 turpināsies svētku programma ar divu vērienīgu augstākās klases koncertierakstu televīzijas pirmizrādēm – uzreiz pēc pusnakts izskanēs grupas “U2” 2018. gada tūres “Experience” noslēguma koncerts Berlīnē, bet pēc tam – grupas “The Rolling Stones” 2016. gada vēsturiski nozīmīgais koncerts “Havana Moon” – tas notika Kubas galvaspilsētā Havanā, un to paši grupas dalībnieki nosaukuši par Kubas muzikālo atbrīvošanu, jo politiskā režīma dēļ rokkoncerti ilgus gadus bija aizliegti.

Visas Vecgada dienas garumā LTV piedāvās iemīļotas latviešu filmas gan bērniem, gan pieaugušajiem – sākot Edmunda Jansona mīļo “Bizi un Neguļu” no paša rīta pl. 9.05 un Vara Braslas “Ūdensbumbu resnajam runcim” pl. 9.35 no rīta, beidzot ar filmām “Klāvs – Mārtiņa dēls” un “Vella kalpi” pl. 13.00 un 14.40.

Tāpat latviešu filmu izlase sagatavota 1. janvārim – jau 9.25 būs vērojama pasaku filma “Sprīdītis”, pl. 10.45 sekos vella kalpu dioloģijas otrā daļa – “Vella kalpi vella dzirnavās”. Pl. 14.45 dziedātājas Noras Bumbieres talanta cienītāji varēs atcerēties mākslinieci LTV 2018. gada dokumentālās filmas “Nora” stāstos, bet pēc tam – pl. 16.10 – sekos aizkustinoši jautrā piedzīvojumu filma “Džimlai rūdi rallallā” ar lieliskiem vecākās paaudzes aktieriem galvenajās lomās. Pl. 18.25 1. janvāra dāvanā mazākajiem skatītājiem būs skatāmi mīļo Lupatiņu piedzīvojumi, bet pēc tam – filma jau krietni lielākiem skatītājiem sirsnīgā “Tās dullās Paulīnes dēļ”.

Jaunā gada pirmajā dienā, par spīti ierobežojumiem, notiks arī Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts. Tas būs jau 63. koncerts. Šogad orķestra vadību sesto reizi ir uzņēmies itāļu diriģents Rikardo Muti. Muti ar orķestri ir saistīts jau vairākas desmitgades, un šogad, līdzās zināmajam Štrausa repertuāram, viņš programmā iekļāvis reti atskaņotus darbus no tādiem saviem laikabiedriem kā Karls Millekers, Karls Zellers un Karls Komzeks. LTV1 tiešraidē no Austrijas koncerts būs vērojams 1. janvārī pl. 12.15.

Laimīgu Jauno gadu nākamā gada 1. dienā vēlēs arī raidījuma “Gudrs, vēl gudrāks” komanda, kuri Jaungada speciālizlaidumā pulcējuši drosmīgas LTV ētera personības, kuras sacentīsies savā prāta asumā. Nenobijās un zināšanas pārbaudīs Henrieta Verhoustinska, Jānis Geste, Toms Bricis, Jānis Skutelis, Velga Vītola, Jānis Holšteins-Upmanis, Beta Beidz, Andrejs Volmārs, Karīna Rubene, Ēvalds Dukuls, Ieva Strazdiņa un Reinis Ošenieks. Viņu sacensība būs vērojama 1. janvārī pl. 19.00 LTV1.

Savukārt Jaunā gada pirmās dienas noslēgumā televīzijas pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša filma “Pilsēta pie upes”, kas 2020. gadā saņēma četrus “Lielos Kristapus” – Viesturs Kairišs par labāko scenāriju, kas tapis pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem, Dāvis Suharevskis par labāko aktierdarbu pirmā plāna lomā, Brigita Cmuntova par labāko aktierdarbu otrā plāna lomā un filma saņēma balvu arī par labāko skaņu režiju. Pirms filmas, pl. 20.30, būs vērojams raidījuma “Latvijas filmas Latvijas šodienai” stāsts par tās uzņemšanu, bet uzreiz pēc tam – 21.00 sekos filmas pirmizrāde.

2.janvārī pl. 20.25 pirmizrādi piedzīvos dokumentāls stāsts “Cilvēka bērns. Filmas arheoloģija”. Režisore Agita Cāne un scenārija autore Daira Āboliņa pētījušas filmas saknes, vietas un cilvēkus, kas pirms trīsdesmit gadiem, Latvijas valstij liktenīgajā 1991. gadā, uzņēma sirsnīgo un bērnības sajūtu piesātināto filmu “Cilvēka bērns”, kas ir režisora Jāņa Streiča augstā dziesma Latgalei. Dokumentālais stāsts atklās to, kā par filmas galveno varoni kļuva septiņgadnieks Andrejs Rudzinskis, kuru izvēlējās no 30 000 bērniem, kā laikmeta grieži ietekmēja filmas uzņemšanu un kā Jānim Streičam izdevās tik cilvēcīgs un dzīvi apliecinošs kinostāsts. Pēc tam – pl. 21.40 – būs skatāma filmas atjaunotā versija.

Savukārt LTV1 programmā 3. janvārī pl. 20.25 vēl viena pirmizrāde – režisora Matīsa Kažas un aktieru Egona Dombrovska, Jāņa Skuteļa un Andra Keiša nopietni nenopietnais pētījums par Rīgas kinostudijas aizkulisēm filmizrādē “Kino un mēs”. Aktieru trijotne ar komiskām un izklaidējošām ainām atklāj leģendārās Rīgas kinostudijas aizkulises, un,  izrādās, ka slavenie režisori, operatori un aktieri piedzīvojuši dažādas amizantas likstas un savstarpējus konfliktus, lai radītu filmas “Ezera sonāte”, “Mērnieku laiki” un “Dubultslazds”, kas tagad jau kļuvušas par mūsu kino klasiku.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar