Gada laikā ievērojami pieaudzis psihologu un psihoterapeitu vizīšu pieprasījums

Pašizolācija ir stipri ietekmējusi Latvijas iedzīvotāju mentālo stāvokli – cilvēkiem arvien biežāk ir grūtības pašiem tikt galā ar savām emocijām, tādēļ tie vēršas pēc palīdzības pie speciālistiem. Gjensidige Latvija dati liecina, ka par 80% ir palielinājies pieprasījums pēc psihologu un psihoterapeitu pakalpojumiem un arvien biežāk cilvēki aizdomājas par psiholoģiskā atbalsta nepieciešamību ikdienā un nākotnē. 

Gjensidige Latvija dati liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, šogad izmaksāts rekordliels veselības apdrošināšanas atlīdzību skaits par saņemtajiem psihologa un psihoterapeita pakalpojumiem. Tāpat arvien biežāk ar emocionālo veselību saistītie pakalpojumi, pēc klientu pieprasījuma tiek iekļauti jaunos veselības apdrošināšanas līgumos. 

“Pandēmijas spiediens – sākot no sociālās izolācijas un ikdienas skumjām, līdz darba zaudēšanai, ar ko sastapusies daļa iedzīvotāju – palielina vajadzību pēc emocionālās veselības pakalpojumiem. Ja cilvēkam ir nosliece uz stresa nenoturību ikdienā un līdzīgām garīga rakstura problēmām, pandēmijas laikā tās tikai saasinās un nereti nepieciešamība pēc profesionālas palīdzības un atbalsta ir neizbēgama,” stāsta Gjensidige Latvija veselības, ceļojumu un nelaimes gadījumu atlīdzību grupas vadītāja Zane Johansone.

Terapeitu apmeklējuma iemesli

Šodien cilvēki arvien biežāk sastopas ar negatīvām emocijām, kas nereti kļūst par iemeslu dažādām psiholoģiskām sekām, sākot ar paaugstinātu trauksmi, bezmiegu un emocionālo nestabilitāti, līdz pat nopietniem stresa traucējumiem un depresijai. Tāpat garīgais stāvoklis var atstāt negatīvas sekas arī uz cilvēka ķermeni, kas pastiprina nepieciešamību pēc profesionālas garīgā stāvokļa kontroles. Krīžu un konsultācijas centra “Skalbes” koordinatore Astra Ozola skaidro, ka pandēmijas laikā dotie simptomi ir saasinājušies, savukārt pie populārākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki vēršas pie terapeita, šodien pieskaitās ģimenes attiecības, slimības, finanses, kā arī šaubas un nestabilitāte par nākotni.

Atlīdzību dati liecina, ka izmaksāto atlīdzību skaits kāpis pa mēnešiem un straujākais atlīdzību izaugsmes punkts bijis tieši oktobris un novembris, kad valsts pieņēmusi striktākos ierobežojumus, un cilvēki bijuši spiesti iepauzēt savas ikdienas ierastās lietas un kārtību – darbu, hobijus un vaļaspriekus, izklaidi. 

Iespējas saņemt terapeita palīdzību

Dati tāpat liecina, ka vidēji par 5 eiro ir palielinājusies vienas izmaksātās atlīdzības summa par terapeita vizīti. Cenu kāpums vēlreiz apliecina to, ka ir ievērojami palielinājies pieprasījums pēc dotajiem terapeitiem – tas rada šķēršļus saņemt profesionāla terapeita palīdzību ātri un operatīvi. Tādēļ ir ieteicams laicīgi paredzēt šādu nepieciešamību, analizējot savu garīgo stāvokli un pie pirmajiem simptomiem – straujas garastāvokļa maiņas, nervozitāte un trauksme, izvērtēt, cik nopietni tie ietekmē garīgo veselību kopumā un pēc nepieciešamības vērsties pēc profesionālas palīdzības. Arvien biežāk arī uzņēmumi ir tālredzīgi un iekļauj psihologu un psihoterapeitu vizītes risku veselības apdrošināšanas polisēs. Tādēļ, apzinoties riskus, dotā tendence ir jāņem vērā arī darba devējiem, lai parūpētos par savu darbinieku mentālo veselību ikdienā.

Gjensidige Latvija atgādina, ka sākot ar vasaras vidu, Latvijas iedzīvotājiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu būs iespēja saņemt līdz pat 10 apmaksātām psihologa vai psihoterapeita konsultācijām gadā. Šāds lēmums tika pieņemt gada sākumā, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz sabiedrību, ko radījusi COVID-19 pandēmija.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar