Eksperti: Līdzās Covid-19 epidēmijai norisinās jauniešu mentālās veselības pandēmija

“Liela daļa jauniešu vecumā no 12 līdz 20 gadiem aizvien biežāk jūtas depresīvi, nomākti un noguruši, nereti izjūtot vēlmi nekāpt ārā no gultas, nemaz nerunājot par pieslēgšanos tiešsaistes mācībām. Šobrīd, līdzās Covid-19 epidēmijai, varam runāt arī par jauniešu mentālās veselības pandēmiju,”neformālajā konferencē vidusskolēniem “Rosinātava” norādīja pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs. Viņš un vairāki Latvijā pazīstami cilvēki mudināja jauniešus runāt par mentālajām problēmām un atkarībām un uzdrošināties spert pirmos soļus to risināšanā. Konference tiešsaistē pulcēja vairāk nekā 1000 vidusskolēnu, akcentējot problēmas nozīmīgumu.

Influencere Evelīna Pārkere konferences ietvaros dalījās atklātā stāstā par to, ko nozīmē kļūt par mobinga upuri, vēršoties pie tiem jauniešiem, kuri izvērš mobingu pret saviem vienaudžiem. “Kad tev gribas nodarīt pāri citam cilvēkam, iedzelt viņam, varbūt aizdomājies par to, vai tavā dzīvē nav kāda problēma, varbūt tu esi neapmierināts? Pajautā sev, kāpēc tu vēlies sāpināt citus?” klāstīja influencere.

Tiešraides konference norisinājās četros sarunu blokos – “Es ar visu netieku galā”, kurā tika runāts par ikdienišķu stresu, depresiju un veģetatīvo distoniju, “Kuššš, tikai nesaki nevienam”, kur diskusijas ietvaros tika runāts par partnerattiecībām un attiecībām ģimenē, “Bāc, iebraucu grāvī”, kur tika aizskartas tādas problēmas kā atkarība no alkohola un narkotikām, un konferences noslēgumā, blokā “Es uzcēlu sev tiltu”, tika skaidrots, kā nebaidīties no apkārtējo cilvēku spiediena, dodoties pretī savām iecerēm un vīzijām.

Konferences “Rosinātava” ietvaros jauniešus uzrunāja influencere Emīlija Sama, Dailes teātra aktrise Dārta Daneviča, humorists un mūziķis Nauris Brikmanis, jauniešu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs, pasākumu rīkotāja Gundega Skudriņa, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Lelde Ceriņa, psiholoģe un seksualitātes pētniece Kristīne Balode un viņas asistents Edgars Haritončenko, humoriste, TV un radio personība Sanda Dejus, bijušais basketbolists Kaspars Kambala, mūziķi Pēteris Upelnieks un Miks Dukurs, influencere Evelīna Pārkere, finger-drumming pārstāvis Rick Feds un autosportists Mārtiņš Sesks.

Konferences mērķis bija palīdzēt jauniešiem no visas Latvijas tikt galā ar problēmām, kas pandēmijas laikā ir īpaši samilzušas – vientulību, mobingu, cīņu ar atkarībām un depresiju, mudinot nebaidīties un stāties pretī savām problēmām. Konferences tēma bija “Bedre ceļā nav ceļa gals”. Šī bija jau trešā “Rosinātavas” konference. Nākamā konference notiks 2022. gadā. Konferences tiek organizētas ar Biznesa augstskolas Turība atbalstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar