E. Ratnieks: Kruīza kuģu ienākšana Rīgas ostā silda mūsu pilsētas ekonomiku

Šā gada 15.augustā pirmo reizi Rīgas ostā iebrauca Amerikas Savienoto Valstu (turpmāk- ASV) Azamara Onward kruīza kuģis, kurš uz Rīgu atveda 654 tūristus no  ASV, Austrālijas, Apvienotās Karalistes, Kanādas un vēl no 18 pasaules valstīm, kā arī 400 kuģa apkalpes personālu arī no dažādām pasaules valstīm. Ņemot vērā, ka šis kuģis Rīgas ostā iebrauca pirmo reizi, tad tradicionāli kuģa apkalpe ar Rīgas Brīvostas pārvaldes pārstāvi apmainās ar plaketēm. Šajā plakešu apmaiņas ceremonijā piedalījās Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks, Rīgas Brīvostas pārvaldes Komercdarbības atbalsta departamenta direktoru Raiti Tukānu un Azamara Onward kruīza kuģa kapteinis Gianmario Sanguineti.

Azamara Onward kruīza kuģis dodas 11 dienu braucienā no Kopenhāgenas un dodas uz Stokholmu. Rīga ir viena no 7 pieturvietām, kur tūristiem ir dota iespēja uz dienu iepazīt pilsētu, dodoties ekskursijās, iepazīt mūsu kultūru un baudīt ēdienus. Vidēji kruīza kuģi pieturvietās uzturas no 6- 30 stundām, kas ļauj tūristiem gūt ieskatu par konkrēto pilsētu un iespējams radīt interesi šo vietu apmeklēt jau savos individuālajos ceļojumos, kā arī var veicināt sadarbības veidošana ar pilsētu un iespējamiem investoriem.

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks uzrunājot kuģa apkalpi, uzsverot kuģu nozīmi Rīgas un Latvijas ekonomikai: “Skaidrs, ka Rīga kļūst arvien populārāka ne tikai Eiropas, bet arī pasaules tūrisma galamērķu vidū, jo pilsētā ik dienas ierodas arvien jauni viesi. Esmu priecīgs, ka kruīza kuģa viesi, kas par Rīgu nav neko dzirdējuši, tūristi pēc pilsētas apskates un ekskursijām atgriežas apmierināti. Viņu vizīte Rīgā silda mūsu pilsētas un valsts ekonomiku, kā arī sniedz lielu atbalstu mūsu uzņēmējiem, kas piedāvā viņiem dažādus pakalpojums. Protams, pašvaldībai kopā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi un citiem iesaistītajiem ir liels darbs, lai arvien vairāk piesaistītu tūristus un lai viņi Rīgu izvēlētos kā vienu no iecienītākajiem ilgtermiņa galamērķiem.” 

Līdz šim brīdim 37 kruīza kuģi šogad uz Rīgu atveduši tūristus no 78 dažādām pasaules valstīm, kas ir 20,7 tūkst. kruīza tūristi. Savukārt, pagājušajā gadā tūristi Rīgā ieradās no 128 dažādām pasaules valstīm, kas kopskaitā bija  81, 7 tūkst. tūristi, bet kruīza sezona vēl turpinās. Šajā gadā tradicionāli lielākais skaits ieradies no Vācijas – 10,5 tūkst. tūristu, jeb vairāk nekā puse no visiem kruīzu pasažieriem. Otrajā pozīcijā ierindojas tūristi no ASV un trijnieku pirmo reizi vēsturē noslēdz ceļotāji no Austrālijas 1,6 tūkst. pasažieri– viņu skaits palielinājies vairāk nekā 3 reizes. Vācija, ASV un Austrālija arī ir vienīgās trīs valstis, kas tūristu skaita ziņā pārsniedz viena tūkstoša rādītāju, un kopā uz tām attiecināmi 80% no kruīzu pasažieru kopskaita. Šogad plānots, ka Rīgas ostā ienāks 66 kruīza kuģi, kas ir par 4 vizītēm vairāk nekā pērn.

Jāatzīmē, ka no šogad Rīgā ienākušajiem kuģiem sešiem tas bija vēsturiski pirmais ostas apmeklējums, kad arī notika plakešu apmaiņas ceremonijas un vēl sešu kuģu pirmā iebraukšana gaidāmi sezonas turpinājumā. Šo kuģu ienākšana Rīgā liecina par pieaugošo pilsētas popularitāti un pozitīvi vērtējama kā nozīmīgs stimuls vietējās ekonomikas attīstībai. SKDS 2023. gada jūlija pētījuma rezultāti liecina, ka 87% rīdzinieku pozitīvi vērtē kruīza tūrisma attīstību galvaspilsētā un vēlas redzēt arvien vairāk kruīza kuģu Rīgā.

Foto: Rīgas dome

TOP Komentāri

avatar