E-adreses lietošana juridiskām personām būs obligāta

Oficiālā elektroniskā adrese jeb e-adrese no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta visām juridiskajām personām –uzņēmumiem, biedrībām, nodibinājumiem, arodbiedrībām un citiem reģistros reģistrētiem tiesību subjektiem Latvijā. E-adrese ir drošas saziņas pakalpojums – uzņēmuma digitālā pastkastīte, kuru juridiskas personas var izveidot divos veidos – portālā Latvija.lv vai integrējot risinājumu sava uzņēmuma dokumentu vadības sistēmā, atgādina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) programmas “Dari digitāli “ ietvaros un aicina neatlikt e-adreses izveidi uz pēdējo brīdi. 

“Uzņēmēju vidū e-risinājumu izmantošanas apjoms un intensitāte aug, taču bieži vien galvenie šķēršļi to plašākai izmantošanai mēdz būt vajadzības un e-risinājumu izmantošanas ieradumu trūkums. Prieks, ka uzņēmēji arvien biežāk izrāda interesi jaunās pieejas – “digitāli vispirms” iedzīvināšanai, kas ir mūsdienīga saziņa ar valsts un pašvaldību iestādēm, veido mūsdienīgu, ilgtspējīgu darba vidi un, kas paceļ Latviju jaunā digitālās attīstības līmenī. Piemēram, kopš e-adreses izveides elektroniski nosūtīti jau 3 377 340 ziņojumi, kas pielīdzināmi vairāk nekā 16,9 tonnām ietaupīta papīra,” norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Ja juridiskai personai ir izveidota e-adrese, turpmāk tā varēs elektroniski sazināties ar vairāk nekā 3000 valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī iestādēm būs iespējams ar uzņēmēju sazināties šajā digitālajā pastkastītē, nevis papīra formātā uz uzņēmuma juridisko adresi. Tam ir virkne priekšrocību: iespēja sūtīt informāciju un dokumentus vai pieprasīt valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus jebkurā laikā un no jebkuras atrašanās vietas, piemēram, attālināti slēgt līgumus, saņemt notāra pakalpojumus u.c., kā arī saudzēt vidi, ietaupot resursus, kas būtu nepieciešami vēstuļu sūtīšanai pa pastu, saņemt visas ienākošās vēstules laikā un vienuviet, nenokavējot neko svarīgu, turklāt iegūt pārliecību, ka oficiālie dokumenti būs drošībā – tie nenoklīdīs pastkastītē vai e-pastos un būs pasargāti no krāpniekiem. Lietojot e-adresi, uzņēmums var būt pārliecināts, ka dokumenta sūtītājs ir tas, par ko uzdodas. 

“Uzņēmumu reģistrā redzam, ka arvien vairāk uzņēmēju izvēlas digitālo dzīvesveidu un mūsdienīgo “digitāli vispirms” pieeju prasa arī no iestādēm. Taču vēršam uzmanību, ka e-adreses esamība neatceļ juridisko personu pienākumu nodrošināt korespondences saņemšanu no privātpersonām, piemēram, klientiem uzņēmuma juridiskajā adresē,” skaidro Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Viens no uzņēmumiem, kas savā ikdienā izmanto e-adresi, ir mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija”. “Ņemot vērā, ka būvniecības nozarē vienmēr nepieciešams uzturēt ciešu saikni ar dažādām valsts un pašvaldības iestādēm un speciālistiem, veicot sarakstes, saskaņojot dokumentāciju un lūdzot viedokļus, e-adreses izmantošana dod sava veida drošības sajūtu, ka savstarpējā saziņa paliks dokumentēta un saglabāsies vienuviet. E-adresi izmantojam jau kopš 2019. gada beigām un kopumā esam apmierināti ar konkrētā e-risinājuma iespējām. Ceram, ka darbs pie rīka pilnveidošanas un “apaudzēšanas” ar papildu funkcionalitāti turpināsies arī nākotnē,” norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš. 

Izveidot un izmantot e-adresi juridiska persona var divos veidos – atkarībā no uzņēmuma dokumentu aprites apjoma: portālā Latvija.lv vai integrējot risinājumu sava uzņēmuma dokumentu vadības sistēmā. Portālā Latvija.lv e-adresei var piekļūt, identificējoties ar elektroniskās identifikācijas līdzekļiem (personas apliecību (eID karti), mobilo lietotni eParaksts Mobile vai eParaksts karti). 

Uzņēmumiem, kas e-adresei vēlas pieslēgt savu dokumentu vadības sistēmu – ar tehniskajiem parametriem un dokumentāciju var iepazīties VISS portālā

E-adreses tehniskais atbalsts pieejams, sazinoties ar e-adreses pārzini – Valsts reģionālās attīstības aģentūru – pa tālruni 66155505 vai e-pastā atbalsts@vraa.gov.lv 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar