Desmit padomi, kā plānot pārtikas iepirkumus ilgākam laikam

Ārkārtas situācijas noteiktie ierobežojumi ir mainījuši arī sabiedrības iepirkšanās paradumus, iedzīvotāji nemitīgi tiek aicināti iepirkties retāk un pirkt produktus ilgākam laikam. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uzturzinātnes speciālisti Dzintru Koktu ir apkopojis desmit padomus, kā plānot veikala apmeklējumus un ēdienkarti, lai iepirkšanās tiešām būtu pārdomāta un vienā reizē izdotos sagādāt visu pilnvērtīgam uzturam nepieciešamo.

1. Pārskatiet mājās esošos pārtikas krājumus. Pirms došanās uz veikalu ir vērts apskatīties, kādi produkti jau ir mājās, kādi ir šo produktu derīguma termiņi un ko no tiem iespējams pagatavot. Tas palīdzēs veidot tuvāko dienu ēdienkarti un garantēs, ka iekrātās produktu rezerves izlietosiet, nevis vēlāk izmetīsiet atkritumos. Ja mājās pavadāt daudz laika un plānojat bieži gatavot, ir vērts apdomāt, kādas virtuves ierīces jums ir un kam tās iespējams izmantot. Katram virtuvē noteikti ir daži iecienīti rīki, ko izmanto regulāri, taču, iespējams, skapīša atvilktnē ir kāda ierīce, par ko ir piemirsts, bet kas var lieliski palīdzēt dažādot ēdienkarti. Varbūt ir īstais brīdis iedarbināt sen aizmirsto blenderi un kādā rītā brokastu sviestmaižu vietā pagatavot veselīgu smūtiju vai brokastu pankūku vietā svētdien izcept ģimenei kraukšķīgas vafeles.

2. Sagatavojiet ēdienkarti! Pēc mājās esošo pārtikas krājumu izskatīšanas saplānojiet ēdienkarti tuvākajai nedēļai. Plānojot ēdienkarti, ņemiet vērā, cik daudz laika pavadīsiet mājās, cik ēdienreizes būs nepieciešamas un kādi produkti jau ir mājās, tāpat ļoti svarīgi atcerēties par ģimenes locekļu ēšanas paradumiem un veselības uzliktiem ierobežojumiem, ja tādi ir (piemēram, par alerģijām vai kādu produktu nepanesamību). Ir vērts ielūkoties arī kalendārā un apdomāt, vai tuvākajā laikā nav kāda jums īpaša diena, svētki vai datums, kas asociējas ar patīkamiem notikumiem un noteikti būtu jāatzīmē ar svētku maltīti.

Saplānota ēdienkarte palīdzēs ne vien iegādāties visu nepieciešamo, bet arī ietaupīt līdzekļus.

3. Pērciet graudaugus! Dažādiem graudaugiem ir pietiekami garš derīguma termiņš un, to klāstā iespējams atrast gan vērtīgus pilngraudu produktus, gan maz apstrādātus graudus, kas palīdzēs nodrošināt veselīgu uzturu. Dažādojiet savu ēdienkarti, izvēloties sarkanos vai melnos rīsus, pilngraudu pārslas, kvinoju, kuskusu, bulguru, amarantu.

4. Iekļaujiet ēdienkartē pākšaugus. Veikalos ir nopērkamas ne vien neapstrādātas pupas, lēcas un dažāda veida zirņi, bet arī konservēti, vakuumā ievalcēti un saldēti pākšaugu produkti.   Lēcas, zirņi un pupas ir vērtīgs olbaltumvielu avots, tos var pievienot dažādām maltītēm vai izmantot kā uzkodu. 

5. Izvēloties piena produktus vairākkārt aiztaisāmā iepakojumā. Tā, ka piena produkti ir preču grupa ar salīdzinoši īsu un stingri ievērojamu derīguma termiņu, labāk izvēlēties tādus produktus, kuru iepakojums ir labi noslēdzams pēc atvēršanas – tas pasargās produktus no liekas apkārtējās vides iedarbības, palīdzēs saglabāt piena produktu garšas īpatnības un kvalitāti. Ilgstošākai uzglabāšanai var izvēlēties tos piena produktus, kas apstrādāti īpašā tehnoloģijā (UHT), tiem parasti ir garš derīguma termiņš un šādi produkti līdz pirmreizējai atvēršanai nav jāglabā ledusskapī. 

6. Iekļaujiet pirkumu sarakstā produktus, ko mājās paši varat papildināt ar dažādām piedevām, piemēram bezpiedevu jogurtu! Tas ir unikāls, vērtīgs un veselīgs produkts, ko var papildināt gan ar saldiem produktiem – ogām, medu, ievārījumu, čia sēklām, gan sāļām garšvielām, turklāt ar to iespējams aizstāt arī krējumu vai majonēzi. Viens jogurts – daudz iespēju!

7. Ēdiet zivis! Zivju produkti nodrošinās Jūs ar vērtīgajām omega taukskābēm, turklāt zivju konservi ir ilgi glabājami. Izvēlieties, piemēram, tunci, grilētas sardīnes, reņģes eļļā vai saldētas zivis – jebkurš zivju produkts palīdzēs dažādot mūsu ēdienkarti un nodrošinās organismu ar vērtīgām, zivīs esošām uzturvielām.

8. Izvēlieties svaigu gaļu, kas fasēta vakuuma iepakojumā – šādas gaļas derīguma termiņš būs garāks, nekā sveramajai produkcijai. Ja pērkat gaļas pusfabrikātus, piemēram, desu vai cīsiņus, izvēlieties tādus produktus, kas satur vismaz 70% gaļas, tomēr der atcerēties, ka veselīga uztura pamatprincipi iesaka no šādiem pusfabrikātiem vispār atteikties, tāpat vēlams ierobežot arī kūpinājumu daudzumu. Lai arī kūpinātas produkcijas derīguma termiņš ir garāks, tā satur nevajadzīgi daudz sāls.

9. Nepērciet “tukšo kaloriju” produktus – cukurotus saldumus, našķus, saldinātos dzērienus, brokastu pārslas utt. Labāk tā vietā izvēlieties žāvētus augļus, riekstus vai sukādes – protams, arī šajos produktos cukura būs daudz, taču tie viennozīmīgi būs vērtīgāki par jebkuriem citiem saldumiem, turklāt riekstiem un žāvētiem augļiem ir ilgs derīguma termiņš.

10. Audzējiet “pārtiku” paši!  Protams, mūsu dzīvesveids un sadzīves apstākļi neļaus dzīvokļa virtuvē ierīkot plašu mazdārziņu vai balkonā turēt sivēnu, taču pat nelielā pilsētas miteklī var atrast vietu, kur audzēt, piemēram, lociņus un zaļumus. Pērciet sēklas un diedzējiet mikrozaļumus, redīsus, zirņus, iestādiet sīpolus loku audzēšanai, un jau visai drīz varēsiet baudīt vērtīgu vitamīnu un minerālvielu kokteili no produktiem, kas izauguši pašu mājās. Dažādi zaļumi un dīgsti ir ļoti vērtīgs un pavasarī vajadzīgs uzturvielu avots, tomēr šie ir produkti, ko gatavā veidā nopirkt ilgam laikam neizdosies – to derīguma termiņš tiešām ir īss. Starp citu – dīgstošie asni  ne vien nodrošinās jūs ar vērtīgām uzturvielām, bet arī lieliski priecēs arī acis un uzlabos garastāvokli – pat pierastā brokastu sviestmaize ar sprogainu zirņa lapu uz tās izskatīsies daudz skaistāka un garšīgāka!  

TOP Komentāri

avatar