Deputāti: lielākā problēma medicīnā – personāla nepietiekamais atalgojums

Lielākā šā brīža problēma medicīnā ir grūtības noturēt personālu nepietiekamā atalgojuma dēļ, pauda Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti, piektdien, 8.februārī, izbraukuma vizītē apmeklējot Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu un Rīgas 1.slimnīcu.

Pēc ārstu teiktā, atalgojums Eiropas Savienības attīstītākajās valstīs atšķiras līdz piecām reizēm. No Latvijas pārsvarā aizbrauc jaunie speciālisti, un ārstu vidējais vecums palielinās, kas rada nopietnas bažas par medicīnas nākotni. Tāpat ārsti norādīja, ka Saeimas solītais 20 procentu atalgojuma pieaugums mediķiem neatbilst patiesībai, un reālais pieaugums esot diapazonā no septiņiem līdz desmit procentiem.

Ar Stradiņa slimnīcas ārstiem un vadību, pārrunājot ieceres Nacionālajam attīstības plānam 2021.-2027.gadam, secināts, ka veselības aprūpes nākotne ir ne tikai kvalitatīvas ēkas, moderns aprīkojums un labi atalgots personāls, bet arī veselības aprūpes digitalizācija.

“Nākotnes medicīna būs ļoti atšķirīga no tās, ko esam pieraduši redzēt šodien. Progress informācijas tehnoloģiju jomā radījis priekšnoteikumus digitalizācijai un robotizācijai veselības aprūpes jomā. Ar komisijas deputātiem – Ivanu Klementjevu, Inesi Ikstenu, Karinu Sprūdi un Jāni Dombravu – uzskatām, ka valstij šādām izmaiņām jābūt gatavai. Slimnīcām un ārstiem jāgatavojas strādāt ar jaunākajām tehnoloģijām un lielajiem datiem,” atzīmēja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Ar Rīgas 1.slimnīcas pārstāvjiem deputāti apsprieda slimnīcas aktivitātes ārvalstu pacientu piesaistei. Secināts, ka ne tikai slimnīcas tehniskais nodrošinājums, bet arī kvalificēts personāls ar svešvalodu zināšanām ir pašsaprotams priekšnoteikums, lai piesaistītu ārvalstu pacientus. Valstij ir nepieciešams plaši informēt, ka Latvija ir lieliska vieta, lai saņemtu ļoti kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus par saprātīgu cenu, uzsvēra deputāti.

Saeimas preses dienests

TOP Komentāri

avatar