Covid-19 iekļauj reģistrējamo infekcijas slimību sarakstā

Šodien, 2. jūnijā, valdība lēma reģistrējamo infekciju sarakstā iekļaut Covid-19, norādot, ka tā ir bīstama infekcijas slimība. Līdz šim Covid-19 tika reģistrēta kā cita no jauna parādījusies bīstama infekcijas slimība, jo pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu Ķīnā parādījās pagājušā gada beigās.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau pašreiz veic Covid-19 infekcijas slimības reģistrāciju un epidemioloģisko izmeklēšanu, taču bija nepieciešams precizēt atbilstošos noteikumus*. Līdz ar valdības lēmumu Covid-19 vairs nav no jauna parādījusies infekcijas slimība, kā tas bija līdz šim. Noteikumos arī nostiprināta laboratoriskā izmeklēšanas metode SARS-CoV-2. 

Vienlaikus reģistrējamo infekcijas slimību sarakstā iekļauta arī Čikungunjas vīrusslimība un Zikas vīrusslimība (tai skaitā iedzimta Zikas vīrusslimība) atbilstoši ES normatīvajam regulējumam.

Ar noteikumu grozījumiem ir papildinātas arī SPKC epidemiologa tiesības organizēt pacienta klīniskā parauga iegūšanu un tā piegādi uz Nacionālo references laboratoriju, kā arī citas funkcijas. Tāpat izmaiņas veiktas attiecībā uz HIV, sifilisa un B hepatīta diagnostiku.

*Ministru kabineta 1999. gada 5. janvāra noteikumi Nr. 7 “Infekcijas slimību reģistrācijas kārtība”

Informāciju sagatavoja: Anna Strapcāne VM Komunikācijas speciāliste

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar