„Centrālā laboratorija”: analīžu nodošanai ir pieejama laboratorijas māsas vizīte mājās

Lai paņemtu paraugus analīzēm, Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā “Centrālās laboratorijas” speciālisti dodas arī mājas vizītēs. Šādu iespēju var izmantot arī Gulbenes un Liepājas iedzīvotāji.

Analīzes var nodot, neizejot no mājām. Mājas vizītē viss notiek precīzi, rūpīgi, ievērojot higēnas prasības. Medicīnas māsa aizpilda veidlapu, paņem asins paraugu analīzei, kādu norādījis ārsts vai kādu pacients vēlas veikt sava vai bērna veselības rādītāju noskaidrošanai, un tūlīt pēc tam paraugus nogādā laboratorijā. Pandēmijas ietekmē, ievērojāmi pieauga “Centrālās laboratorijas” medicīnas māsu izsaukumu skaits analīžu ņemšanai pie pacienta dzīves vietā. Tam ir pamatots izskaidrojums, jo, šādā veidā nododod analīzes, ir iespējams plānot un ietaupīt laiku, kā arī lieku reizi neapmeklēt vietas, kur cilvēki pulcējas.

Jana Osīte, laboratorijas ārste, „Centrālās laboratorijas” vadītāja: “Šādi analīzes nodot ērti ir grūtniecēm, ģimenēm ar maziem bērniem. Nereti mūsu medicīnas māsas brauc pie pacientiem ar īpašām vajadzībām, pie pacientiem, kuri sava veselības stāvokļa dēļ nevar doties uz laboratoriju, arī pie hroniskiem, piemēram, cukura diabēta vai onkoloģisko slimību pacientiem. Tas ir droši un ērti tiem, kuriem drīz gaidāma operācija, un ģimenēm, kas rūpējas par gados veciem cilvēkiem. Laboratorijas mājas vizītes labprāt izmanto arī Latvijas, īpaši Jūrmalas, viesi.”

Aigija Birģele, „Centrālās laboratorijas” medicīnas māsa: “Ir situācijas, kad analīzes jānodod bieži, piemēram, reizi nedēļā, ja bērniņš ir dzimis priekšlaicīgi, ja pacients lieto speciālas zāles un nepieciešama šāda uzraudzība. Reizi divās nedēļās mēdzu braukt pie pacientiem ar kādu onkoloģisku slimību. Svarīgi ir izveidot labu, draudzīgu kontaktu. Tie, kuri mājas vizītes iespēju izmantojuši vienreiz, parasti pie tās atgriežas atkal. Nav jāgaida rindā, nav jāuztraucas, īpaši, vedot uz analīzēm mazu bērnu. Ja analīzes jāņem bērnam, parasti vispirms iepazīstamies, aprunājamies, mirkli paspēlējamies. Kad mazais sajūt, ka ar mani ir drošībā, no rotaļas nemanāmi pārējam pie vizītes mērķa – analīžu ņemšanas.”

Ar mazākajiem klientiem ir īpaša saruna – soli pa solim medicīnas māsa izstāsta, kā uzliks žņaugu un dezinficēs roku, kā atlidos bitīte un aši iedurs rokā. Kad bērns zina, kas sagaida, trauksme mazinās, bērns ļaujas. Vienmēr arī jāpaslavē par spēku un drosmi. Cik mierīgi bērns uztvers analīžu ņemšanu, nav atkarīgs tikai no medicīnas māsas, bet arī no ģimenes. Vecākiem ir jāspēj sadarboties – pareizi turēt bērnu, fiksēt roku, neizrādīt satraukumu. Jo labāka sadarbība, jo ātrāk un nesāpīgāk izdodas paņemt asins paraugu.

Paraugus analīzēm ņem tikai telpās (nevis pagalmā vai dārzā). Māsiņa ievēro nepieciešamos higiēnas pasākumus – dezinficē rokas, lieto aizsargmasku un vienreiz lietojamos cimdus. Higiēnu ir svarīgi ievērot arī klientiem – visiem, kam plānots veikt analīzes, pirms procedūras ir rūpīgi jānomazgā rokas.

Ja kāda iemesla dēļ nepieciešamas īpaši steidzamas analīzes, rezultātu var iegūt pāris stundu laikā. Parasti rezultāti ir skatāmi pēc vairākām stundām tanī pašā dienā, ja vien nav kāda specifiska analīze, kuras veikšanai nepieciešams vairāk laika, piemēram, divas vai trīs dienas. Par to, ka analīžu rezultāts ir pieejams, mobilajā telefonā pacients saņem īsziņu ar paroli. Saite uz vietni, kur jāievada parole, lai apskatītu rezultātus, būs jūsu norādītajā e-pastā un tos var uzzināt arī mājaslapā, sadaļā Rezultāti.

3 ieteikumi, kā sagatavoties analīžu ņemšanai mājās

  • Ja asins paraugs jāņem bērnam, vecākiem vajadzētu iepriekš aprunāties ar bērnu, izstāstīt, ko darīs māsiņa un kādēļ ņemt analīzes ir nepieciešams. Iespējams, saruna būs veiksmīgāka, ja notiks kādas rotaļas laikā.

  • 12 stundas pirms analīzēm nedrīkst ēst un analīžu dienā no rīta tukšā dūšā var izdzert glāzi ūdens. Šis noteikums neattiecas uz zīdaiņiem un ļoti maziem bērniem.

  • Ja mājās ir suns vai cits mājdzīvnieks, māsiņa būtu jābrīdina, bet mājas mīluli pirms laboratorijas māsas ierašanās būtu vēlams izolēt citā telpā.

Foto: CL mājas lapa

TOP Komentāri

avatar