Ceļu satiksmes negadījumi aizvien biežāk tiek fiksēti ar mobilo saskaņoto paziņojumu

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka šī gada pirmajā ceturksnī apdrošinātājiem pieteikti 7130 ceļu satiksmes negadījumi (turpmāk – CSNg). No tiem 66,6% fiksēti ar saskaņoto paziņojumu, bet 33,4% ar ceļu policijas protokolu. No visiem CSNg, kas fiksēti ar saskaņoto paziņojumu, gandrīz 8% aizpildīti elektroniski LTAB OCTA mobilajā lietotnē.

LTAB izstrādāja un ieviesa Mobilā Saskaņotā Paziņojuma (turpmāk – MSP) funkciju lietotnē LTAB OCTA jau 2019.gadā. Funkcija ļauj aizpildīt saskaņotā paziņojuma veidlapu elektroniski jebkurā viedierīcē, un, pateicoties lietotāja autorizācijas iespējām, šāds elektroniski aizpildīts saskaņotais paziņojums, ir līdzvērtīgs dokuments tā drukātajai versijai.

“Kopš MSP ieviešanas, tā lietotāju skaits pakāpeniski pieaug. LTAB ir ieguldījis daudz darba, lai MSP funkciju padarītu maksimāli ērtu un vienkārši lietojamu,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka līdz šim straujāku MSP popularitāti autovadītāju vidū galvenokārt kavējuši 2 faktori – joprojām ne visi lieto viedtelefonus, kā arī lietotāja autorizācijas rīkus. “Visbiežāk tieši šie divi apstākļi liedz autovadītājiem aizpildīt MSP. Ja kaut vienam negadījumā iesaistītajam nav viedtelefona vai iespējas autorizēties LTAB OCTA lietotnē, MSP aizpildīt nav iespējams,” skaidro J.Abāšins.

LTAB valdes priekšsēdētājs norāda, ka aizvien pieaug autovadītāju skaits, kas ir informēti par LTAB OCTA lietotni un MSP funkciju. “Maijā veiktajā ikgadējā aptaujā, kurā piedalījās 403 autovadītāji, secinājām, ka 53% respondentu zina, ka saskaņoto paziņojumu iespējams aizpildīt ne vien papīra formātā, bet arī elektroniski – mobilajā lietotnē. Priecē arī, ka samazinās to autovadītāju skaits, kuri principiāli nevēlas fiksēt CSNg ar saskaņoto paziņojumu, bet izvēlas uz negadījumu vietu izsaukt ceļu policiju – šī gada aptaujā tādi bija tikai 14% respondentu,” informē J.Abāšins.

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot MSP, kas pieejams LTAB OCTA lietotnē ikvienam Android, Apple vai Huawei  viedierīču lietotājam, LTAB maijā un jūnijā īstenos informatīvo kampaņu. Tās ietvaros tiks realizētas informatīvas un izglītojošas aktivitātes internetā un sociālajos tīklos, klātienē uzrunāti autovadītāji, autoskolu pedagogi un Latvijas lielāko autoparku pārvaldītāji. Tāpat ikviens esošais un topošais autovadītājs tiek aicināts lejupielādēt LTAB OCTA lietotni un piedalīties konkursā, pārbaudot savas prasmes aizpildīt mobilo saskaņoto paziņojumu.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar