“Catan” Baltijas čempionātā uzvara Latvijai

Nedēļas nogalē, 9.–10. septembrī, tika aizvadīts Baltijas čempionāts populārajai galda spēlei “Catan”. Pasākums pulcēja vairāk nekā 100 dalībnieku no visām Baltijas valstīm, un čempiona titulu ieguva Latvijas pārstāvis Kristaps Zass.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma galda spēļu pasaulē ir atgriezies “Catan” Baltijas čempionāts, kas ir lielākais galda spēļu turnīrs Baltijā. Šis ir ceturtais šāda mēroga pasākums, un to rīko galda spēļu kompānija SIA “Brain Games” ar mērķi veicināt galda spēļu kā hobija attīstību Baltijā. Čempionāts notika Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes plašajās telpās Ķīpsalā un pulcēja 117 dalībniekus: 74 no Latvijas, 21 no Igaunijas, 20 no Lietuvas un arī pa vienam no Somijas un Slovākijas.

“Catan” ir populārākā turnīru spēle ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā un, iespējams, visā Eiropā. Latviski pazīstama arī kā “Katanas ieceļotāji” – tā ir iecienīta ģimenes galda spēle, kurā četri dalībnieki sacenšas jaunas salas apgūšanā, vācot resursus, būvējot ciematus un krājot uzvaras punktus. 

Par “Catan” Baltijas čempionu kļuva sešpadsmit gadus vecais Kristaps Zass no Latvijas, kurš šāda mēroga sacensībās piedalījās pirmo reizi. Līdz ar uzvaru viņš ieguva iespēju doties uz  “Catan” Eiropas čempionātu, kas oktobra beigās notiks Kopenhāgenā, Dānijā, kā arī balvā saņēma airBaltic dāvanu karti.

“Prieks redzēt, ka spēle “Catan” turpina pulcēt tik daudz interesentu un ka dalībnieku pulkā ir ne tikai veterāni, kas turnīros piedalās, kopš tos organizējam, bet arī jauni spēlētāji. “Catan” ir kļuvusi par jauno galda spēļu klasiku. Esmu pārliecināts, ka Kristaps Zass godam pārstāvēs Latviju un Baltijas valstis gaidāmajā Eiropas čempionātā,” saka “Brain Games” grupas vadītājs Egils Grasmanis.

Otro vietu izcīnīja latvietis Dainis Reinholds, kurš šā gada pavasarī jau kļuva par Latvijas čempionu un šoruden arī dosies aizstāvēt valsts godu Eiropas čempionātā. Arī trešā vieta latvietei – Evitai Oļehnovičai, kura uzvarēja ļoti saspringtā pusfinālā, kas ilga vairāk nekā divas stundas. Finālistu četrinieku noslēdza Lietuvas pārstāvis Karolis Norkus, kurš līdz ar to kvalificējas 2024. gada “Catan” Lietuvas čempionāta otrajai dienai, garantēti iekļūstot labāko sešpadsmitniekā. Visi finālisti balvās saņēma dāvanu kartes no “Roadgames” un dāvanas no “Selga”. Savukārt 16 pusfinālisti kā veicināšanas balvas saņēma dāvanu kartes no “Brain Games”. 

“Kopējais dalībnieku līmenis čempionātā bija ļoti augsts. Varēja redzēt, ka pat Latvijas elites spēlētāji cīnās un saskaras ar grūtībām, taču spēlēt pret citu valstu pārstāvjiem vienlaikus ir lieliska pieredze,” saka “Brain Games” turnīru organizators Jānis Bernāns. 

Spēle “Catan” ir arī galvenais iemesls, kāpēc radās “Brain Games”. Tieši pirms 20 gadiem tika nolemts dibināt uzņēmumu un izdot pasaulslaveno galda spēli “Catan” latviešu, lietuviešu un igauņu valodā. 

Foto: Mārtiņš Vilcēns 

TOP Komentāri

avatar