Brīvdabas muzeja Gadatirgus uzsāk darbu tiešsaistē

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja rīkotais ikgadējais gadatirgus šogad atzīmētu jau 50. jubilejas sezonu, taču pulcēšanās ierobežojumu dēļ gadatirgus norise tika pārcelta uz 2021. gadu. Lai nodrošinātu pircējiem no Latvijas un ārzemēm iespēju iegādāties vietējo amatnieku un mājražotāju preces un tirgotājiem pārdot jau saražoto, ar Luminor bankas iniciatīvu un atbalstu ir izveidots tirgošanās portāls www.egadatirgus.lv

Luminor ir svarīgi atbalstīt vietējos, īpaši šādos – vēl nepieredzētos apstākļos, tāpēc esam gandarīti par Brīvdabas muzeja atsaucību mūsu idejai par gadatirgu tiešsaistē. Esam gatavi sniegt atbalstu vietējiem amatniekiem un mājražotājiem, jo daudziem iesaistīšanās e-gadatirgū nozīmē jaunu prasmju apgūšanu – kā noformēt un pasniegt savu preci virtuāli, kā droši norēķināties un risināt piegādes jautājumus. Lielais dalībnieku skaits jau projekta sākumā apliecina, ka Luminor iedrošinājums vietējiem tirgotājiem pāriet uz digitālo vidi ir tikusi novērtēta,” stāsta Kerli Gabrilovica, Luminor vadītāja Latvijā.

Gunta Velpa ar aušanu nodarbojas jau 20 gadus, cenšoties popularizēt vienu no vecākajiem rokdarbu veidiem Latvijā. “Esmu izveidojusi savu uzņēmumu – Atspole, un līdz šim pircēji galvenokārt bijuši ārzemju tūristi, kas manus darbus aizveduši līdzi uz mājām kā suvenīrus no Latvijas. Priecājos, ka ir tapis egadatirgus.lv, kas kalpos kā papildu veids, kā iegūt vairāk klientu Latvijā un arī ārpus valsts robežām.”

Šobrīd egadatirgus.lv reģistrējušies jau vairāk nekā 130 amatnieku un mājražotāju no visas Latvijas. Produkti ir izvietoti vairākās kategorijās – keramika; koks un tāss, tekstils; rotaļlietas; metāls; rotas; āda; stikls un pārtika un dzērieni, no kurām pārstāvētākās šobrīd ir tekstils, rotas un koka izstrādājumi. Visvairāk tirgotāju pieteikušies no Rīgas un apkārtnes (50 %), Vidzemes (17 %), Zemgales (12 %),  Latgales (11 %) un Kurzemes (10 %).

Atskārstot, ka šogad lielie amatnieku svētki nevar noritēt kā ierasts, vēlējāmies tomēr šo gadu Latvijas amatniecības vēsturē atzīmēt kā būtisku, jo rūpes par savējiem un nepieciešamība izcel un lolot vietējos darinājumus ir tikai augusi. Arī šajā on-line Gadatirgū piedalīsies amatnieki un mājražotāji, kuri sevi ir pierādījuši. Esam ļoti priecīgi par lielo amatnieku un mājražotāju atsaucību un interesi pircējus sastapt arī virtuāli. Pateicoties viņiem, Latvijas amatniecība un mājražošanas tradīcijas tiek uzturētas dzīvas, jo tikai tā varam saglabāt šo nozīmīgo kultūras mantojumu. Mēs atšķirībā no daudzām tautām varam būt lepni, ka mums patiešām ir izdevies saglabāt to, kas daudziem jau zudis, stāsta Kristīne Kūla, Brīvdabas muzeja direktora vietniece.

Interesi par egadatirgus.lv jo īpaši jau izrādījuši tautieši ārzemēs, tāpēc par projekta lieldraugu kļuvis DPD Latvija, kas palīdzēs iegādātajiem darinājumiem ātri un droši nonākt pie pircējiem gan Latvijā, gan citviet Eiropā.

Mēs iestājamies par Latvijas vērtībām, tādēļ jūtamies pagodināti būt daļa no šī grandiozā projekta! Cik zīmīgi, ka tieši 50. gadatirgus sezona iesākas jaunā formā – tiešsaistē, tādējādi esam atvēruši jaunu lappusi mūsu vēstures mantojuma grāmatā. Lai atbalstītu vietējos amatniekus un stiprinātu saikni starp tautiešiem Latvijā un ārzemēs, esam sagatavojuši īpašu sadarbības piedāvājumu egadatirgus.lv amatniekiem un aicinām visus pircējus izmantot iespēju iegādātās preces un dāvanas saņemt ar DPD starpniecību”,  saka Jānis Grants,  DPD Latvija valdes priekšsēdētājs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar