Augustā ar 5 koncertiem Rundāles pilī skanēs Liepājas vasara

7. augustā no pulksten 13 līdz pat pusnaktij Rundāles pilī un tās skaistajā dārzā norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais ikgadējais mūzikas mini festivāls “Liepājas vasara Rundāles pilī”. Būs gan simfoniskā, gan kamermūzika, intriģējoša koncertsaruna un aizraujošs koncertuzvedums bērniem, kā arī noslēpumainais nakts koncerts.

Sekojot gadsimtus senai kultūras saiknei, ko 1783. gadā starp Liepāju un Rundāli iedibināja Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons un 2014. gadā atjaunoja Imants Lancmanis, jau ceturto gadu Liepājas Simfoniskais orķestris rīko festivālu “Liepājas vasara Rundāles pilī”. 

“Rundāles pils Baltās zāles teiksmainais vieglums un Zaļā teātra sendienu burvība, aizraujošas pasakas mazajiem klausītājiem, eleganta kamermūzika lielākiem, arī prātīgas sarunas par nāves un augšāmcelšanās tēlojumu mākslā, Kristīnes Balanas un Inta Dāldera solo Gunta Kuzmas diriģētā 18./19. gadsimta mijas mūzikas programmā, un visam vainagojumā – silta vasaras nakts tumsa, Rundāles rožu smarža un Baha mūzika pils balkonā – tas viss mūs sagaida 7. augustā Rundāles pilī!” stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Pulksten 13 “Liepājas vasara” Rundāles pils Zaļajā teātrī iesāksies ar bērnu programmu – pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni kopā ar Liepājas teātra aktrisi Karīnu Tatarinovu un Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem – mežradznieku Ingu Novicānu un sitaminstrumentālisti Martu Kauliņu varēs iesaistīties pasaku stāstīšanā un dziedāšanā. Latviešu komponistu mūzikas pavadībā skanēs stāsti par cirka lauvu Bonifāciju, kurš dodas pāri okeānam, lai sastaptu vecmāmiņu, par mazo jenotu, kurš mācās tapt drosmīgs, un par skaisto, garo pupu, kas ieaug mākoņos. 

Pulksten 15 pils Baltajā zālē skanēs kamermūzika. Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi izveidojuši stīgu kvinteta sastāvu un ar jauneklīgu enerģiju piedāvā klausītājiem vasarīgi vieglu, košu un krāspilnu koncertprogrammu, kur dejas mijas ar lirisma un dzīvesprieka pilnām kompozīcijām.

Pulksten 17 pils dārza zaļajā teātrī mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža vadītā koncertsarunā par nāvi, atdzimšanu un pārdzimšanu, fēniksu un Ozīrisu, kā arī citiem mītiem un leģendām satiksies rakstnieks, Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis un filozofs, antīkās kultūras pētnieks Harijs Tumans. Sarunu pavadīs Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālista Edgara Vaivoda solo.

Pulksten 20 Baltajā zālē festivāla kulminācijā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā koncertēs pats Liepājas Simfoniskais orķestris. Starptautiski pazīstamā latviešu vijolniece Kristīne Balanas spēlēs solo Volfganga Amadeja Mocarta Piektajā vijolkoncertā, savukārt šī gada jubilāra, izcilā klarnetista Inta Dāldera spēli dzirdēsim agrīnā romantisma zvaigznes Kārļa Marijas fon Vēbera Otrajā klarnetes koncertā. Programmā arī divu Johana Sebastiāna Baha dēlu mūzika: viens ir vētru un dziņu laikmeta ideju paudējs Karls Fīlips Emanuels Bahs, savukārt otrs ir Johans Kristiāns Bahs, kuram bijis liels iespaids uz jaunā Mocarta izaugsmi.

Pulksten 22 festivāla meditatīvā izskaņā maģiski izgaismosies Rundāles dārzs, un pils balkonā skanēs 18. gadsimta šedevri. Kristīne Balanas spēlēs Baha leģendāro čakonu vijolei solo, flautistes Egijas Sproģes interpretācijā skanēs Hamburgas dižmeistara Tēlemaņa fantāzijas, savukārt čellists Krišjānis Gaiķis atskaņos Baha Trešo svītu. 

Pasākumi ir plānoti tā, lai festivāla viesiem būtu pietiekami daudz laika aplūkot pils muzeja ekspozīcijas un krāšņo parku, kā arī baudīt garšīgu maltīti pils un tās apkārtnes lieliskajos restorānos.

TOP Komentāri

avatar