Attālināto darbu ieviesuši 70% Latvijas uzņēmumu

Gada laikā kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas Latvijā Covid-19 pandēmijas dēļ izmaiņas darbībā piedzīvojuši gandrīz visi uzņēmumi. Divas trešdaļas no tiem ieviesušas attālināto darbu, liecina biznesa vadības un grāmatvedības programmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro veiktā uzņēmumu aptauja.

Globālā pandēmija dramatiski iedragāja tūrisma, viesmīlības un restorānu nozari, taču arī citām nācās pielāgoties jaunajiem apstākļiem un epidemioloģiskajām prasībām. Visbiežāk uzņēmumi nosliecās par labu attālinātā darba ieviešanai darbiniekiem, kuri spēj savus pienākumus veikt no mājām. Šādu soli aizvadītā gada laikā spēruši 70,6% Latvijas uzņēmumu. 

Attālinātā strādāšana likusi ieviest arī izmaiņas biznesa vadības procesos. 33,8% respondentu reģistrējušies e-parakstam, lai varētu apstiprināt dokumentus attālināti, un 17,6% uzņēmuma ietvaros izveidojuši ērtāku datu apmaiņu sistēmu. Populārāko risinājumu vidū ir arī pāriešana uz mākoņprogrammu izmantošanu, ko izvēlējušies 14,7% respondentu, un e-rēķinu aprites ieviešana. Elektroniski sagatavotus rēķinus pēdējā gada laikā sākuši izmantot 13,2% no aptaujātajiem. 

«2020. gada marta vidū vairākums uzņēmumu un strādājošo sastapās ar situāciju, kurai īsti nebija gatavs neviens. Tas prasīja ātri pielāgoties un veikt izmaiņas, kam daļa uzņēmēju nevarēja saņemties vairākus gadus. Piemēram, ļaut darbiniekiem strādāt attālināti. Ar cilvēku nosūtīšanu mājās vien nepietika – nācās palīdzēt apjukušajiem strādājošajiem izveidot darbam nepieciešamo vidi, kas bija izaicinājums gan pie sava darbagalda birojā pieradušajiem cilvēkiem, gan uzņēmumu vadītājiem, kuriem bieži vien pat nebija nojausmas, vai darbinieku mājoklī vispār ir iespējams izveidot strādāšanai nepieciešamos apstākļus,» skaidro Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Lai palīdzētu darbiniekiem veikt tiešos pienākumus, 47,1% uzņēmumu palīdzēja iekārtot darba vietu. Tas ietvēra kā mēbeļu, tā iekārtu sagādāšanu. Daži uzņēmumi piešķīra strādājošajiem papildu līdzekļus nepieciešamo lietu iegādei, citi organizēja mēbeļu un datortehnikas pārvešanu no biroja uz mājām. 18,4% uzņēmumu darbiniekiem iegādājās vai abonēja mākoņprogrammas darbam no mājām. 

Ņemot vērā, ka kolēģi viens otru ilgstoši neredzēja un sāka justies vientuļi un aizmirsti, darba devēji sāka rīkot komandas saliedēšanas un motivēšanas tiešsaistes pasākumus. Šādu pieeju gada laikā izmēģinājuši 22,8% aptaujāto. Vēl 5,9% piešķīra darbiniekiem papildu finansiālo atbalstu, lai tie varētu apgūt jaunas zināšanas tiešsaistes kursos vai saņemt speciālistu palīdzību.

Aptauja tika veikta 2021. gada martā un tajā piedalījās 144 Latvijas vidējie un mazie uzņēmumi.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar