Attālinātie darījumi – uzņēmēji pielāgojas ārkārtas situācijai

Reaģējot uz tirgus apstākļiem un ārkārtas situāciju valstī saistībā ar vīrusa Covid-19 izplatību, notiekošajam maksimāli cenšas reaģēt un pielāgoties uzņēmēji.
Lai neapturētu ikdienas darījumus, “Latvijas hipotēka” šobrīd plāno strādāt attālinātā režīmā, un kā jaunumu savā darbībā ieviesis pilnīgi attālinātu kreditēšanas veidu, kas ļauj klientam saņemt aizdevumu pret ķīlu, neizejot no mājas. 

Pārejot uz attālināto darbu sabiedrības drošības un darbinieku veselības dēļ, ikdienas process neapstāsies. Joprojām tiks nodrošinātas konsultācijas, tikai attālināti. 

Šobrīd darījumu veidu izvēlas un nosaka klients. Darījumu līgumu slēgšana var notikt gan klātienē, gan attālināti. Nemainīgā līgumu saņemšana vai nodošana notiks ar kurjera palīdzību, taču nepieciešamības gadījumā notārs būs pieejams arī klātienē. 

“Arī mēs nevaram šajā situācijā atpalikt un kavēt ekonomisko procesu attīstību. Tāpēc ikdienā turpinām savu ierasto darbu, tikai šobrīd citā formātā. Mums jāreaģē uz tirgus apstākļiem, kādi tie šobrīd ir, un jāspēj piedāvāt klientam to, kas viņam ir nepieciešams. Pret esošajiem klientiem esam lojāli, ja viņu darbību ar maksājumiem skar Covid-19 vīrusa izraisītās problēmas, sniegsim kredītbrīvdienas,” pauž Ņikita Gončars, “Latvijas hipotēka” līdzīpašnieks.

Šobrīd uzņēmums sācis piedāvāt attālināto nekustamo īpašumu kreditēšanu. Slēdzot attālinātas kreditēšanas darījumus, ir jāņem vērā gan tehniskās, gan tiesiskās prasības. Tehniskās prasības – klientiem, kuri vēlas izmantot e-pakalpojumus, ir jābūt aktīvam e-parakstam, datoram ar interneta pieslēgumu un video kameru. Tiesiskās prasības – visas darbības tiek noformētas notariālā akta formā (zvērināts notārs pārbauda gribu).

Attālināto darījumu slēgšanā tiek izmantots e-paraksts un video konference. Video materiāli glabājas zvērinātu notāru padomes datubāzē, un šaubu gadījumā video materiāli tiek pārbaudīti. Galvenā atšķirība ir ierobežojumos – uz privātā kārtā noslēgtā līguma pamata notārs nav tiesīgs taisīt notariālo aktu. Savukārt, slēdzot darījumu, līguma juridiskais spēks ir notariālais akts, kas ir neapstrīdams dokuments. Riski šajā gadījumā nav, jo personas dati tiek pārbaudīti, personas griba tiek noskaidrota.

Šobrīd cilvēki vēl nav pietiekami informēti par šādu iespēju, ne visiem ir vajadzīgais tehniskais nodrošinājums un video kamera, tāpēcpieprasījums pagaidām nav liels. Tomēr, tie, kas to vienreiz izmēģina, sāk izmantot šo iespēju regulāri.

Dažādu, darījumu popularitāte, izmantojot e-parakstu, valstī arvien pieaug, un, kā liecina LVRTC paustā informācija, kopumā 2019. gadā dokumentu parakstīšanai e-paraksts lietots vairāk nekā 7.1 miljonu reižu, kas ir par nepilnu miljonu reižu vairāk nekā gadu iepriekš.

TOP Komentāri

avatar