Atklāta pirmā kafejnīca Baltijā, kur darbu veic cilvēki ar invaliditāti

Rīgā, Bruņinieku ielā 63 durvis vērusi RB Cafe – īpaša vieta, īpašiem cilvēkiem. Tā ir pirmā kafejnīca Baltijā, kur gandrīz visus procesus ar nelielu atbalstu veiks cilvēki ar funkcionāliem vai intelektuālās attīstības traucējumiem. RB Cafe ir sociālais uzņēmums, kas piedāvās izcilus konditorejas izstrādājumus, kafiju un telpu dažādiem pasākumiem. Tās primārais mērķis – integrēt Latvijas darba tirgū cilvēkus ar invaliditāti, mazinot vēsturiskos mītus un stereotipus.

Šī būs pirmā šāda veida kafejnīca Baltijā. Tajā sākotnēji tiks nodarbināti seši cilvēki ar invaliditāti, no kuriem četri ir ar intelektuālās attīstības traucējumiem, bet pārējie divi – ar funkcionālām traucējumiem. RB Cafe būs konditoreja un vieta dažādiem pasākumiem. Tur taps daudzveidīgas smalkmaizītes, kēksiņi, kūkas un citi gardumi. Tāpat kafejnīca apkalpos individuālus pasūtījumus, piedāvājot arī konditorejas izstrādājumu piegādi.

“Mūsdienu sabiedrībā vēl arvien diemžēl valda dziļi iesakņojušies stereotipi. Nereti nākas saskarties ar situācijām, kurās cilvēkus ar invaliditāti apzināti vai neapzināti izolē. Tas attiecas arī uz darba tirgu. Tādēļ radījām vietu, kurā pierādīt, ka arī cilvēki ar invaliditāti var veiksmīgi integrēties un apliecināt sevi darbā,” skaidro Biedrības Rūpju bērns valdes priekšsēdētājs un RB Cafe idejas autors Māris Grāvis, uzsverot: “Būšu viens no tiem retajiem darba devējiem, kas priecāsies, ja labākie darbinieki tiks aizvilināti uz citām darbavietām un pēc iespējas drīzāk. Tā būs iespēja nākamajiem darbiniekiem – viņu sagatavošanai darba tirgum.”

Kafejnīca darbību varēja uzsākt, pateicoties ALTUM programmas piešķirtajam grantam.RB Cafe lieliski iemieso sociālās uzņēmējdarbības būtību – uzņēmums darba tirgū integrē cilvēkus ar invaliditāti, tādējādi veicot svarīgu sociālu funkciju. Vienlaikus  šī uzņēmuma darbības pamatā ir detalizēts un pārdomāts biznesa plāns ar mērķi spēt darboties pēc uzņēmējdarbības principiem. Esam gandarīti, ka grants uzņēmumam RB Cafe ir pakāpiens šī mērķa sasniegšanai,” uzsver ALTUM valdes locekle Inese Zīle.

Stāstot par idejas aizsākumiem, M. Grāvis atminas, ka sākotnēji, izklāstot ideju draugiem un paziņām, kā arī, prezentējot to dažādās institūcijās, ticība projektam nebija liela: “Tev tas nekad neizdosies – noteikti ne Latvijā! Tas mani motivēja! Šis projekts ir lielisks veids, kā mēs, kaut maziem solīšiem, varam strādāt pie sabiedrības attieksmes maiņas, vienlaikus palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti integrēties sabiedrībā, uzlabot savu dzīves kvalitāti un kļūt neatkarīgākiem,” stāsta M. Grāvis.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar