Ar izpratni un personalizētu pieeju multivitamīnu lietošanā

Multivitamīnu izvēle ir tik plaša, ka var apjukt – vai un kādus vajag, cik ilgi lietot? Ne katram par tiem būtu jālauza galvu, taču ir iedzīvotāju grupas, kurām atbilstošs multivitamīnu komplekss veselībai ir īpaši noderīgs. Multivitamīnu piedāvājuma mozaīku sīkāk raksturo Latvijas Farmaceitu biedrības nominētais 2021. gada farmaceits “Mēness aptiekā” Vadims Brižaņs.

Multivitamīni savu ceļu pie lietotājiem uzsāka pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, 2. pasaules kara laikā. “Tie nāca no Rietumiem un sākuma bija veidoti kā papildu uzturvielu avots karavīriem, kuriem nebija iespēju saņemt pilnvērtīgu uzturu, taču bija vajadzīga izturība, spēks un enerģija, ko organismam sniedz vitāli svarīgu vitamīnu un minerālvielu uzņemšana,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs. Vēlāk izrādījies, ka šāds unikāls produkts ir noderīgs ne tikai karavīriem, bet arī lielai sabiedrības daļai. Tiesa, sākotnēji labākā situācijā bijuši tie, kuri bija gana turīgi, lai šos produktus iegādātos.

Pētījumi turpinās

Mūsdienās par multivitamīnu kompleksu uzskata preparātu, kas satur trīs un vairāk uzturvielas.

Farmaceits uzsver, ka pašlaik pētījumi par multivitamīnu kompleksu un uztura bagātinātāju efektivitāti joprojām ir procesā. “Tie ir ilgtermiņa klīniskie pētījumi, kas var dot rezultātus tikai pēc gadiem. Vajag saprast, vai cilvēkam, kurš divdesmit gadus lieto multivitamīnus, tie patiešām var pagarināt dzīvildzi. Jāatzīst, ka nereti pētījumi nedod to rezultātu, kādu sagaidām – domājam, ka tad, ja lietojam pietiekami daudz vitamīnu un minerālvielu, efektam vajadzētu būt tikai pozitīvam, taču pētījumu skaitļos tas pagaidām tik nepārprotami neatspoguļojas. Un vēl kāda nianse – šādos pētījos parasti piedalās galvenokārt samērā labi nodrošināti cilvēki, kuriem ir vairākas ēdienreizes dienā un kuri nereti arī seko Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām par sabalansētu uzturu. Tādēļ ir pat neiespējami nošķirt, kas tieši dod pozitīvu efektu – pilnvērtīgs uzturs, uztura bagātinātāju lietošana vai abi kopā. Savukārt tie, kam ir nepietiekams, nesabalansēts vai nepareizs uzturs jeb malnutrīcija, kā dēļ organisms dabiski neuzņem tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, bieži vien nav pietiekami turīgi, lai atļautos šo problēmu novērst, iegādājoties un lietojot uztura bagātinātājus.”

Kam patiešām vajadzētu multivitamīnus?

Farmaceits izceļ vairākas grupas, kam būtu lietderīgi izvēlēties atbilstošus multivitamīnu kompleksus: “Tās noteikti ir grūtnieces, bērni un cilvēki pēc piecdesmit gadu vecuma. Pārējiem multivitamīnus vajadzētu lietot tad, ja ir konkrēts vitamīnu vai minerālvielu deficīts organismā, par to lietošanu ieteicams domāt arī, ja pašiem ir skaidrs, ka uzturs nav sabalansēts, ka arī tad, ja diena ir tik steidzīga, ka vairāku normālu ēdienreižu vietā sanāk tikai viena.”

Multivitamīni grūtniecēm

Šī ir viena no galvenajam grupām, kam multivitamīnu lietošana ir pamatota un patiešām vēlama. “Bieži vien sievietes sāk lietot vitamīnus jau pirms bērna ieņemšanas, un tas ir pareizi. Sākot ar otro grūtniecības mēnesi uzņemt grūtniecēm paredzētos multivitamīnus vajadzētu visām. Sevišķi noderīgas minerālvielas šajos kompleksos ir folskābe, jods, dzelzs, D vitamīns, magnijs,” skaidro farmaceits un piebilst, ka parasti multivitamīnos neiekļauj zivju eļļu, tādēļ to vajadzētu lietot atsevišķi, tā kā arī zivju eļļa arī ir svarīga augļa attīstībai.

Multivitamīni bērniem

Bērna organisms ir strauji augošs un tas ir pienācīgi jānodrošina ar minerālvielām un vitamīniem. “Svarīgi pievērst uzmanību D vitamīna līmenim multivitamīnos, jo tieši šis ir viens no būtiskākajiem vitamīniem laikā, kad organisms aug un attītās, turklāt tas ir nepieciešams gan kardiovaskulārajai sistēmai, gan imūnsistēmai, gan kauliem un skrimšļiem. Jāpārliecinās arī par folskābi jeb B12 vitamīna esamību multivitamīnu kompleksa sastāvā. Tāpat bērna organismam ir nepieciešams kalcijs, lai pilnvērtīgi attīstītos balsta aparāts (kauli, locītavas) un zobi.

Vēlāk, pusaudžu vecumā gan runa ir ne vairs par multivitamīniem, bet konkrētu uzturvielu, kā trūkums organismā būtu jākompensē ar attiecīgu uztura bagātinātāju.”

Sieviešu un vīriešu multivitamīni

Farmaceits norāda, ka tad, ja pieaugušā vecumā cilvēks uzņem pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu, organismā nevajadzētu būt kāda vitamīna vai minerālvielas deficītam un tātad – nav nopietna iemesla tos uzņemt papildu. Tomēr ir atsevišķas minerālvielas, kas ir īpaši svarīgas vīrieša, un tādas, kas svarīgas tieši sievietes organismam.

Sievietēm

Sievietēm ir vajadzīgs kalcijs, tas veicina asins un kaulaudu veidošanos, piedalās asinsreces reakcijās un ietekmē muskuļu savilkšanās spēju. Viena no visbūtiskākajām minerālvielām sievietēm ir arī dzelzs, jo tas palīdz nodrošināt skābekļa cirkulāciju organismā, kas, savukārt, ir būtiski ķermeņa audu, orgānu un muskuļu funkcionēšanai. Spēcīgs antioksidants un viela, kas aizkavē organisma novecošanos, ir E vitamīns. Tas palīdz saglabāt matu, nagu un ādas veselību.

Vēl viena sievietēm vitāli svarīga minerālviela ir magnijs. Bez magnija nav iespējamas bioķīmiskās reakcijas, kas uzturu pārvērš enerģijā (nav enerģijas, nav dzīvības). Magnijs ir atbildīgs arī par muskulatūras pareizām kontrakcijām un atslābšanu.

Vīriešiem

Sieviešu ķermeni aizsargā estrogēni – dabisks holesterīna līmeņa regulatori, taču vīriešu organismā šie hormoni tiek ražoti nelielā daudzumā, tāpēc sirds un asinsvadu sistēmas slimības ir viens no agrīnas nāves cēloņiem, kas jo īpaši bieži sastopams vīriešu vidū. Farmaceits skaidro: “Lai vīrieša organisms funkcionētu, svarīgi ir visi vitamīni un minerālvielas, un katram no tiem ir atšķirīga nozīme vielmaiņas procesos. Piemēram zemu D vitamīna rādītāju vīrieša organismā cieši saistīta ar pazeminātu testosterona līmeni asinīs, savukārt, zems testosterona līmenis var izraisīt dažādus veselības traucējumus, piemēram, miega apnoju, zemu metabolismu, vāju libido, nogurumu. Tādēļ optimāla D vitamīna līmeņa uzturēšana organismā ir tik nozīmīga vīriešu veselībai. Reproduktīvai veselībai ir vajadzīgs cinks un selēns. Cinks veicina normālu auglību un reprodukciju, arī palīdz uzturēt normālu testosterona līmeni asinīs, savukārt, selēns veicina normālu spermatoģenēzi, bet E vitamīns nepieciešams dzimumhormonu izstrādei. Ilgstoši zems šī vitamīna līmenis organismā palielina sirds un asinsvadu slimību risku.

Tāpat jāpatur prātā, ka vīrieša organisms arī vairāk patērē magniju.”

Multivitamīni 50+

Vadims Brižaņs uzsver, ka, salīdzinot ar jaunību, pēc 50 gadu vecuma situācija būtiski mainās: “Neatkarīgi no dzimuma, novecojot var sākties tāda problēma kā malabsorbcija. Organismam kļūst apgrūtinoši vajadzīgo vitamīnu un minerālvielu daudzumu uzņemt ar uzturu gan aizkuņģa dziedzera darbības vājuma, gan kuņģa skābes izdalīšanās problēmu dēļ. Vairākas minerālvielas un vitamīni organismā var uzsūkties tikai tad, ja skābā vide kuņģī ir pietiekama. Taču bieži vien šajā vecumā cilvēki jau ikdienā lieto medikamentus, kas skābo vidi neitralizē. Organismā var sākt trūkt minerālvielu un vitamīnu, piemēram, folātu, kas atbild par hemoglobīna daudzumu asinīs. Tas transportē skābekli, piegādājot to visiem orgāniem. Tā pat organismam ir nepieciešams arī dzelzs, kalcijs, magnijs.

Lietojot noteiktas zāles, var samazināties dažādu minerālvielu un vitamīnu uzsūkšanās spējas. Mans ieteikums – ja lietojat kādu recepšu medikamentu, noteikti konsultējieties ar farmaceitu, vai un kādu minerālvielu būtu nepieciešams uzņemt papildus.”

Sirdij un asinsvadiem

Pētījumos ir novērota omega-3 efektivitāte, mazinot mirstības no sirds un asinsvadu slimībām riskus, tādēļ vecumā pēc piecdesmit būtu ieteicams izvelēties uztura bagātinātāju vai multivitamīnu kompleksu, kas satur šo vērtīgo polinepiesātināto taukskābi.

Acu veselībai

Ar gadiem pasliktinās redze, var rasties dažādi redzes traucējumi. Acu veselībai ir noderīgi uztura bagātinātāji, kas satur lutīnu, A, E vitamīnu un cinku.

Skrimšļiem, locītavām

Ja ikdienā kāda iemesla dēļ minerālvielas un vitamīnus nav iespēju uzņemt pietiekamā daudzuma, ieteicams lietot kompleksu, kas satur kolagēnu, glikozamīnu, hialuronskābi, C vitamīnu, kalciju, magniju.

Neatkarīgi no vecuma, ja ir bijusi trauma – lūzums, sastiepums, plīsums, labākai dzīšanai arī būs noderīgs papildu kolagēns, glikozamīns un B grupas vitamīni.

Cik ilgi drīkst lietot multivitamīnus?

“Parasti ieteicamais multivitamīnu lietošanas kurss ir trīs mēneši. Pēc tam vajadzētu vēlreiz pārbaudīt svarīgāko vitamīnu un minerālvielu koncentrāciju organismā. Ja rezultāti uzrāda veselīgu diapazonu, ideāli, darbs ir paveikts! Taču, ja tie joprojām nav gluži perfekti, iespējams, būs nepieciešams mainīt devas vai veidu, kādā vitamīni un minerālvielas tiek uzņemas,” saka farmaceits un piebilst, ka noteikti ir vērts apsvērt D vitamīna lietošanu visa gada garumā. Lai pieaudzis cilvēks sasniegtu optimālu D vitamīna līmeni, dienā būtu jāuzņem 4000 SV (starptautiskās vienības). Kad optimālais līmenis ir sasniegts, var pāriet uz uzturošo devu, uzņemot līdz 2000 SV dienā.”

Vadims Brižaņs uzsver, ka multivitamīnu kompleksi ir labs produkts tad, ja to lieto mērķtiecīgi un pamatoti. Tātad – arī, piemēram, 30 gadu vecumā, ja dienas ritms ir tāds, ka visu, kas organismam nepieciešams, nevar uzņemt ar pārtiku. Tad uzturvielu trūkumu var kompensēt piemērots vitamīnu un minerālvielu komplekss.

“Esmu pārliecināts, ka ir jāattīsta personalizētā medicīna, izzinot konkrētā organisma vajadzības un dodot tam tieši nepieciešamo. Pirms ķerties pie kāda preparāta lietošanas, rosinu veikt analīzes, pārliecināties, kā organismā trūkst, saprast, kas sagādā diskomfortu, kādi simptomi rada sūdzības. Ja sūdzību nav un asins aina ir lieliska, tad pašlaik papildu līdzeklis nav nepieciešams.

Sekojiet līdzi veselībai, uzturiet kontaktu ar ģimenes ārstu un savu farmaceitu, un sniedziet atbalstu organismam, kad tas ir patiešām svarīgs!” teic Latvijas Farmaceitu biedrības nominētais 2021. gada farmaceits “Mēness aptiekā” Vadims Brižaņs.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar