Aptauja: kādus labumus cilvēki Latvijā sagaida no saviem darba devējiem?

Ja agrāk Latvijas iedzīvotāji no darba devēja sagaidīja gardu kafiju, augļus un masāžas krēsla pieejamību birojā, tad šodien situācija ir mainījusies, jo darba ņēmēji vai nu daļēji, vai pilnībā strādā no mājām. Tāpēc darba devējiem šobrīd ir jāspēj piedāvāt daudz vairāk priekšrocību, kas skar pašu cilvēku, liecina If Apdrošināšanas veiktā aptauja.

Aptaujas dati atklāja, ka visvairāk savā labumu grozā darbinieki vēlētos redzēt veselības apdrošināšanas polisi (88%), papildu apmaksātas atvaļinājuma dienas (58%), kā arī iespēju apmeklēt bezmaksas kursus (39%), lai stiprinātu savu profesionalitāti.

Aptaujas dati parāda, kā mainās labuma groza vērtība darbinieku acīs un kā darba devējam ir jāmaina savs labumu piedāvājums.

“Galvenokārt cilvēki vēlas iespēju saņemt ātru palīdzību savu veselības problēmu risināšanai, bez maksas apmeklēt ārstu vai saņemt bezmaksas zobārstniecības pakalpojumus. Viennozīmīgi populārāks ir kļuvis hibrīdveida strādāšanas modelis, kas radījis situāciju, ka daudziem birojā piedāvātajiem ierastajiem labumiem vairs nav tik liela loma. Tajā pašā laikā mēs kļūstam izglītotāki un informētāki par veselības pakalpojumiem un preventīviem pasākumiem, pievēršam lielāku uzmanību savai fiziskajai un emocionālajai labbūtībai. Šobrīd darba devējam ir jāizvēlas savam uzņēmuma profilam atbilstoša veselības apdrošināšana. Tā, piemēram, biroja darbiniekiem ir liela garīgā slodze, mazkustīgs darbs. Iekļaujot polisē psihoterapeita vai uztura speciālista pakalpojumus, polise sniegs plašāku preventīvu labumu veselības uzlabošanai, nekā atpūtas stūrītis birojā. Vai, piemēram, ražošanas nozarē strādājošajiem ir fiziski smags darbs, kā rezultātā var būt nodarbināta tikai viena muskuļu grupa, tāpēc ir ļoti svarīgi veselības apdrošināšanas polisē iekļaut plašu rehabilitācijas pakalpojumu klāstu, jo ar masāžas krēslu biroja administrācijas zonā būs pa maz,” norāda If Apdrošināšanas veselības apdrošināšanas produktu vadītāja Nellija Baliko.

Par savu veselību domā gan vecāki, gan jaunāki cilvēki, lielas atšķirības šeit nav. Aptauja arī atklāja, ka dažādos Latvijas reģionos dzīvojošie cilvēki veselības apdrošināšanu vērtē diezgan līdzīgi neatkarīgi no ienākumiem, dzimuma vai tautības.

Uzdodot jautājumu, kam dotu priekšroku – veselības apdrošināšanai vai bezmaksas augļiem un uzkodām birojā, pat 91% darbinieku atbildēja, ka svarīgāki būtu bezmaksas medicīnas pakalpojumi. Uz jautājumu, vai dotu priekšroku bezmaksas zobārsta apmeklējumam vai daļēji kompensētām pusdienām pie darba devēja, 97% darbinieku atbildēja, ka viņi izvēlētos zobu ārstēšanu. No izvēles, kas ir interesantāks – iespēja saņemt ātru un bezmaksas vizīti pie ārsta vai kopīgiem darba devēja organizētiem pasākumiem, 84% deva priekšroku pirmajam atbilžu variantam.

Augustā If Apdrošināšanas veiktajā aptaujā Latvijā, Igaunijā un Lietuvā piedalījās nedaudz vairāk par 500 cilvēkiem no katras valsts.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar