Aicina pieteikties darbnīcai “Pilsētas skaņas pieraksti”

Rīgas Pasaules filmu festivāla 2021 ietvaros aicina pieteikties darbnīcai “Pilsētas skaņas pieraksti”, kuru vadīs skaņas māksliniece Krista Dintere. Darbnīca veltīta apkārtējās pilsētvides izziņai ar skaņas palīdzību un norisināsies no 11. līdz 17. septembrim kinoteātrī “Kino Bize” un pilsētvidē.

Rīgas Pasaules filmu festivālu 2021 veidos antropoloģiski plaša konteksta filmas, kuras pievēršas kino attiecībām ar laiku un tam, kā mēs to izjūtam. Darbi, kas apskata veidus, kādos laika prakses tiek veidotas un īstenotas cilvēku dzīvēs, kā arī iemūžinātas kinematogrāfā. Festivāla ietvaros tiks rīkota darbnīca, par ko vairāk stāsta tās vadītāja Krista Dintere: “Skaņu telpu pilsētā raksturo gan cilvēka darbību klātbūtne, gan veidotās arhitektoniskās struktūras. Ne velti Gēte arhitektūru tēlaini dēvējis par sastingušu mūziku, jo liela daļa no tā, kā cilvēki pārvietojas un orientējas vidē, ir saistīta ar dzirdes norādēm un psihoakustiku, tieši dzirde signalizē to, vai atrodies baznīcā, kāpņutelpā, tunelī, šaurā vai plašā vietā.”

Skaņa kā sociālās pētniecības instruments bieži tiek izmantots skaņas pastaigu (sound walk) praksē, veidojot naratīvu no vides skaņām un dažkārt autora komentāriem par dzirdēto tikai audio formātā. Darbnīcas mērķis ir analizēt un kartēt atsevišķu funkcionāli atšķirīgu Rīgas vietu skaņas ainavas, īpaši domājot par to, kā laiks pilsētā ir mainījis skaņu pasauli un kādas ir attiecības starp antropocēnu un biotopu pilsētā. Darbnīcā dalībnieki tiks iepazīstināti ar skaņas pastaigu praksi, skaņas kartēšanu, dažādām apzinātas klausīšanās tehnikām un praktiskām iemaņām vides skaņas ierakstu veikšanai un apstrādei. Darbnīcas noslēgumā dalībnieku veidotās skaņas pastaigas un kartes tiks prezentētas RPFF laikā.

Dalībniekiem nav nepieciešamas iepriekšējas zināšanas skaņas ierakstu veikšanā un apstrādē. Ja ir pieejams, dalībniekiem vēlams sagādāt skaņas ieraksta tehniku – portatīvu skaņas ierakstītāju vai diktofonu, taču arī telefons ar skaņas ierakstītāja funkciju var tikt izmantots darbnīcas uzdevumu veikšanai, kā arī portatīvais dators skaņas ierakstu apstrādei un montāžai.

PIETEIKŠANĀS ANKETA

Dalības maksa: 15 EUR / 10 EUR*
* skolēniem, studentiem

Norises laiks: 11.-17. septembris. Darbnīcas rezultāti 17. septembrī tiks prezentēti atsevišķā notikumā RPFF programmas ietvaros kinoteātrī Kino Bize.

Dalībnieki: 15+ g.v., interese par pilsētas un skaņas izpēti tiks uzskatīta par priekšrocību.

Dalībnieku skaits: 15

PROGRAMMA:

Sestdien, 11.09. pl. 12:00-16:00
Darbnīcas ievads. Lekcija. Darba grupu veidošana.

Svētdien, 12.09. pl. 12:00 – 16:00
Ievads vides skaņas ierakstu veikšanā un apstrādē.

Pirmdien, 13.09. – Trešdien, 15.09. pl. 19:00
Patstāvīgais darbs grupās. Pl. 19:00 tiešsaistē tikšanās ar pasniedzēju par padarīto.

Ceturtdien, 16.09. pl. 17:00 – 21:00
Konsultācija ar pasniedzēju par skaņas montāžu.

Piektdien, 17.09.
Darbnīcas rezultātu prezentācija publiskā notikumā kinoteātrī Kino Bize.

DARBNĪCAS VADĪTĀJA:

Krista Dintere ir māksliniece no Liepājas, kura darbojas skaņas mākslas, eksperimentālās kompozīcijas, mediju mākslas un radošās pētniecības jomās. Savos darbos tiecas apjaust skaņas fizikalitātes robežas, kā arī pievēršas skaņas uztveres un komunikācijas psihoakustiskajiem aspektiem. Kopš 2012. gada ar saviem darbiem piedalījusies mediju mākslas un skaņas mākslas izstādēs, gaismas festivālos un citos projektos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Itālijā un Polijā. Krista Dintere pasniedz skaņu mākslu Liepājas Universitātes “Jauno mediju mākslas” programmā un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas “Skaņu režijas” programmā.

Vairāk par Kristas Dinteres darbiem: http://dintere.mplab.lv/ / https://soundcloud.com/dintere/

Attēli: publicitātes

TOP Komentāri

avatar