Aicina brīvprātīgos palīdzēt atjaunot pļavu dabas liegumā “Vecdaugava”

Turpinot pērn iniciatīvā “Daru labu dabai” iesākto, Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) pirmdien, 1. jūlijā plkst. 10.00 aicina dabas draugus atvēlēt laiku un darbu, iesaistoties īpašā dabiskas pļavas atjaunošanas talkā dabas liegumā “Vecdaugava”.

Pasākumā kopīgiem spēkiem paredzēts aptuveni vienu hektāru lielu teritoriju atbrīvot no nopļautās zāles un krūmiem, tā veicinot iespēju zālājos atgriezties un kuplākā skaitā vairoties retiem, augiem piemēram jūrmalas armērijai un jumstiņu gladiolai.

Teritoriju, ko savulaik izmantoja ganībām, pēdējos gados bija sākuši pārņemt krūmāji, kā arī dažādas invazīvās sugas, tostarp zeltslotiņas, kuru viens eksemplārs spēj nogatavināt vairāk nekā tūkstoš sēklu, tādejādi strauji nomācot vietējos augus un kaitējot pilnvērtīgai kukaiņu dzīvei un augu sugu attīstībai.

“Lai dabisko pļavu padarītu bioloģiski vērtīgāku, pērn sadarbībā ar brīvprātīgajiem veicām atjaunojošo pļaušanu, kā arī siena talkā atbrīvojām teritoriju no nopļautā siena. Rezultātā šogad šeit konstatējām daudz pozitīvāku ainu – pļavā bija atgriezusies, piemēram, retā Jūrmalas armērija. Lai dabisko pļavu saglabātu, šogad darbi jāturpina. Pļava jau nopļauta, taču, lai visu nopļauto savāktu, nepieciešams brīvprātīgo atbalsts,” skaidro Pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs.

Viņš uzsver, ka pasākumā gaidīti būs gan darba kolektīvi, gan ģimenes ar bērniem, gan jaunieši, kuriem darbošanās dabā varētu būt kas jauns vai sen aizmirsts. Tā būs iespēja ne vien pielikt savu roku Latvijā strauji izzūdošo dabisko pļavu atjaunošanā, bet arī vienkārši pabūt dabā, fiziski izkustēties svaigā gaisā un izjust, iespējams, sen nebaudītu siena talku atmosfēru tepat, Rīgas tuvumā.

Dalību talkā nepieciešams iepriekš pieteikt pa tālruni 28367479 (Elīna).

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar