Kartupeļu/dārzeņu kroketes jeb ko iesākt ar pāri palikušiem vārītiem kartupeļiem
“Getliņi EKO” “Leftover” ēdiena gatavošanas meistarklases ietvaros, šefpavārs Lauris Aleksejevs un IG satura veidotāja, pavārgrāmatas “Garšīgs nav sarežģīts” autore, Elizabete Valujeva Āgenskalna tirgū sanākušajiem interesentiem demonstrēja noderīgas receptes, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem. Tāpat ēdienu meistari dalījās pieredzē, kā atbildīgi iepirkties un pareizi uzglabāt pārtikas produktus un jau sagatavotas maltītes, lai tie būtu ēdami pēc iespējas ilgāk.
Kartupeļu/dārzeņu kroketes jeb ko iesākt ar pāri palikušiem vārītiem kartupeļiem
Sastāvdaļas:
-
Vārīti kartupeļi
-
Vārītas garšskanes pēc izvēles, piemēram, selerija kāti
-
Olas
-
Eļļa cepšanai
-
Garšvielas (sāls)
-
Milti kviešu 405.
-
Sviests
-
Siera salāti vai siers un tomāti
-
Muskatrieksts
Pagatavošana:
No svētkiem pāri palikušos vārītos kartupeļus samīca un sajauc viendabīgā masā ar vārītām garšsaknē, sviestu un miltiem. Masai jābūt salīdzinoši biezai. Ja kartupeļi ir tikko vārīti, tad tā nedaudz jāatdzesē līdz aptuveni 60 grādiem, un pēc tam jāpievieno olas. Olu skaits atkarīgs no masas daudzuma, bet vidēji tās ir divas olas. Tad pievieno sāli, muskatriekstu vai citas garšvielas pēc izvēles, kā arī pēc svētkiem pāri palikušos siera salātus. Ja šādi svētkos uz galda nebija, tad tā vietā var izmantot labi kūstošu sieru un sakapātus tomātus. Visu ar mikseri samiksē viendabīgā masā. Svarīgi ir neizmantot rokas blenderi, jo tas atņems masai tik vajadzīgo gaisīgumu.
No izveidotās masas ar rokām uzveļ aptuveni vienāda izmēra bumbiņas. Lai tās vieglāk veļas, rokas var samitrināt ar ūdeni. Izveidotās bumbiņas cep lielā eļļas daudzumā, kas jau pirms tam ir kārtīgi sakarsēta dziļā pannā vai katlā. Ieteikums: nelikt pilnu pannu ar kartupeļu bumbiņām, bet ievietot pannā vien dažas, piemēram, trīs līdz piecas, atkarībā no pannas lieluma. Bumbiņas eļļa jācep tik ilgi kamēr tās no ārpuses paliek zeltaini brūnas. Cepšanas procesā tiks iegūta no ārpuses kraukšķīga, bet iekšpusē mīksta kartupeļu bumbiņa.
Pēc cepšanas bumbiņas jāuzliek uz papīra salvetes, ļaujot tai sasūkt lieko eļļu. Kad eļļa notecējusi, tās var baudīt kā gardu uzkodu vai piedevu pamatēdienam.
Ja bumbiņas vēlas vēl kraukšķīgākas, tad tās var uztaisīt panējumā un tad karsēt eļļā. Tāpat recepti var modificēt pēc pašu iegribām un vēlmēm, piemēram, masai nepievienojot garšsaknes vai siera salātus, bet gatavojot kroketes tikai no kartupeļu masas.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri