NBA: aprēķini par LNB būvdarbu apmaksu nav pamatoti

Vienlaikus KM arī neņem vērā neatkarīgās ekspertīzes atzinumu, kura izstrāde noteikta saskaņā ar Uzraudzības padomes uzdevumu. Lai pamatotu savu pozīciju saistībā ar summas korekcijām, Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) publisko eksperta sagatavoto atzinumu, kas sniedz neatkarīgu atbildi par to, kurus indeksus konkrētajā projektā piemērot ir korekti.

Uzraudzības padome, ņemot vērā projekta pasūtītāja – KM un projekta izpildītāja – NBA atšķirīgos viedokļus, lūdza LNB būvniecības projekta uzraugu Hill International kopīgi ar Latvijas Inženierkonsultantu asociāciju (LIKA) izraudzīties neatkarīgu ekspertu. Situācijas analīzei bija nepieciešams neatkarīgs eksperts, kas spētu izvērtēt esošo situāciju un sniegt savu atzinumu par to, kuras puses piedāvātie aprēķini atbilst līgumā paredzētajam, kā arī piemērojami esošajā situācijā.

Hill International un LIKA, izvērtējot visus pretendentus, izvēlējās advokātu biroju Kronbergs & Čukste, pamatojot izvēli ar to, ka nav pamata uzskatīt, ka, uzņemoties LNB būvizmaksu indeksācijas jautājuma risināšanu, birojs nonāktu interešu konfliktā.

Saņemot no KM konkrētu darba uzdevumu, kurā tika uzdots pēc būtības izvērtēt projektā piemērojamos izmaksu indeksus, birojs Kronbergs & Čukste veica rūpīgu situācijas analīzi. Attiecīgi, 2015.gada 22.aprīlī, Uzraudzības padomei tika iesniegts eksperta atzinumu, kas apliecina aprēķinos pielietojamo indeksu. Savā atzinumā advokātu birojs Kronbergs & Čukste norāda, ka līgumā, pretēji KM līdzšinējiem apgalvojumiem, nav precīzi noteikts, kuri Centrālās statistikas pārvaldes indeksi ir jāpiemēro. Vienlaikus savā atzinumā eksperts pamato, kuri no Centrālās statiskas pārvaldes publicētajiem indeksiem ir visatbilstošākie un piemērojami konkrētam projektam. Eksperts, analizējot līgumu, secina, ka pušu nodoms bijis izmantot tādu cenas korekcijas mehānismu inflācijas vai deflācijas dēļ, kas visvairāk piemērots LNB projektā. Eksperts atzīst, ka KM veikusi korekcijas summas aprēķinu izmantojot indeksus, kuriem būvnieks ir norādījis neatbilstību, tā kā tie ievērojami atšķiras no reālajām cenu izmaiņām tirgū tiem resursiem, kas nepieciešami LNB būvniecībai. Saskaņā ar līgumu, būvnieks arī iesniedz detalizētu pamatojumu izmaksu izmaiņām, kas arī atspoguļo patieso situāciju.

Kronbergs & Čukste partnere, zvērināta advokāte Vineta Čukste-Jurjeva norāda: ”Izanalizējot situāciju, jāsecina, ka ir jāpielieto indekss, kas būvniekam rada ieņēmumu samazinājumu, tomēr samazinājums ir mazāks, nekā to aprēķina KM”. Attiecīgi eksperts atīzst, ka KM piemēro situācijai neatbilstošu indeksu. Nepareizu aprēķinu rezultātāvalsts nav veikusi samaksu par būvdarbiem 3 394 148 eiro apmērā.

NBA aicina KM un Uzraudzības padomi vadīties savos lēmumos ievērojot neatkarīga eksperta veikto atzinumu, atgādinot, ka eksperts izvēlēts caurspīdīgā izvēles procedūrā, piedaloties sabiedrībai par atklātību Delna. Tas ir neatkarīgs un objektīvs viedoklis strīdā par piemērojamiem indeksiem un NBA nav skaidrs, kādēļ, jau gandrīz piecus mēnešus kopš eksperta atzinuma iesniegšanas, valsts joprojām nav veikusi līgumā paredzēto apmaksu un nav arī piedāvāts esošās situācijas atrisinājums.

 

TOP Komentāri

avatar