Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju vīnu izvēlas uz „labu laimi”

Visbiežāk iepērkoties un izvēloties vīnu, 29% aptaujāto šo dzērienu izvēlas nejauši vai arī 32% iedzīvotāju dod priekšroku zemākajai cenai – liecina veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumiem. Tikai 22% aptaujāto uzskata, ka viņiem ir nelielas zināšanas par vīnu.

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vīnu iegādājas, lai baudītu to svētkos, romantiskos mirkļos vai atzīmētu tikšanos ar draugiem. Vairāk nekā puse – 60% aptaujāto – atzīst, ka ir vīna cienītāji un labprāt to bauda gan ikdienā, gan svētkos, ko apstiprina arī Rimi vīnzinis, Gardēdis Mārcis Mitrevics: „Pieprasījumam pēc vīna viennozīmīgi ir tendence arvien pieaugt, tāpat kā cilvēku zināšanām par vīna kultūru. Tā ir attīstījusies, un Latvijā vīnu jau sāk uztvert kā svarīgu mielasta pavadoni, kas, ja tiek pareizi izvēlēts, savā īpašā veidā bagātina ēdiena smaržu un garšu.”

Būtisks kritērijs Latvijas iedzīvotājiem, iegādājoties vīnu, ir ne tikai pašu pieredze, bet arī draugu, paziņu vai ģimenes locekļu rekomendācijas. Savukārt 32% vīna cienītāju Latvijā vīnu vērtē pēc cenas, izvēloties vidēja cenu līmeņa dzērienu. „Svarīgākais, izvēloties vīnu no plašā klāsta, ir saprast, kādam mērķim tas tiek meklēts. Vai vīns būs kā pavadonis maltītei, kompanjons romantiskam vakaram, svinībām vai kādam citam gadījumam? Priecē, ka šobrīd cilvēki vīnu izvēlas ne tikai pēc cenas, bet jau sāk orientēties plašajā piedāvājumā, lai papildinātu sev pieejamo garšu buķeti un iepazītu ko jaunu,” komentē Mārcis Mitrevics.

Latvijas iedzīvotāji, domājot par vīna un ēdiena saderību, kā iecienītākās uzkodas pie vīna glāzes visbiežāk minējuši dažādu veidu sieru. Lielākoties šādu atbildi snieguši 25 – 34 gadus veci rīdzinieki, kuriem patīk gatavot maltīti mājās. Lai gan siers lielākoties ir pirmā izvēle, rūpējoties par vīnam saderīgiem ēdieniem un uzkodām, vīnzinis Mārcis Mitrevics atgādina, ka teju ikvienai maltītei var piemeklēt atbilstošu vīnu. „Lielākoties vīna popularitāti nosaka tas, kādi ēdieni konkrētā reģionā ir visiecienītākie. Šobrīd Latvijā popularitāte pieaug Riesling tipa vīniem, kas labi sader ar mūsu tradicionālajiem ēdieniem. Šī tipa vīni ir vieni no retajiem, kas baudāmi pat bez īpaši piemeklēta ēdiena, tos iespējams baudīt pat atsevišķi no maltītes.”

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar