53,4% uzņēmumu par galveno izaicinājumu šogad uzskata energoresursu cenu pieaugumu

Straujais energoresursu cenu kāpums draud kļūt par galveno izaicinājumu Latvijas uzņēmumiem 2022. gadā, otrajā plānā nobīdot pandēmijas apkarošanai ieviestos ierobežojumus. Biznesa vadības un grāmatvedības sistēmas Jumis izstrādātāju veiktajā uzņēmēju aptaujā noskaidrots, ka elektrības, apkures un degvielas cenu pieaugums solās kļūt par galveno šķērsli izaugsmei vairāk nekā pusei komersantu.

Energoresursu cenu kāpumu par galveno izaicinājumu uzņēmējdarbībai 2022. gadā uzskata 53,4% respondentu, tādejādi uzskatāmi parādot izmaiņas pēdējos divus gadus dominējušajā dienaskārtībā. Proti, pandēmijas ierobežojumi vairs nešķiet tik nozīmīgi kā uzņēmējdarbībai nepieciešamo resursu sadārdzinājums. Īpaši smagi tas skar ražošanas un tirdzniecības uzņēmumus, kuri darbina ražošanas iekārtas, kā arī apgaismo un apsilda plašas telpas.

Koronavīrusa pandēmijas izsauktie ierobežojumi nopietns šķērslis šķiet 37,5% uzņēmumu. Tas liecina gan par to, ka uzņēmēji ir apraduši ar jauno kārtību un pielāgojušies tai, gan par to, ka energoresursu cenas kļuvušas par nozīmīgāku problēmu. Trešais biežāk piesauktais izaicinājums ir cieši saistīts ar abiem pirmajiem – iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās. Tā uztrauc 33,4% aptaujāto, kamēr darbaspēka trūkums nodarbina 29,9% respondentu prātu. Sestdaļu komersantu uztrauc nepietiekams valsts atbalsts grūtību brīžos un globālās loģistikas problēmas.

«Uzņēmēji šobrīd ir ļoti nobažījušies par spēju turpināt rentablu uzņēmējdarbību un parūpēties par saviem darbiniekiem. Divas trešdaļas aptaujāto ir pārliecinātas, ka jebkāda izaugsme iespējama vien tad, ja būtiski uzlabosies vispārējā ekonomiskā situācija. Ņemot vērā, ka abiem galvenajiem šā brīža izaicinājumiem uzņēmējdarbībai nav ātru «zāļu», uzņēmēji sagaida apņēmīgu rīcību situācijas uzlabošanai. Ieteikto risinājumi vidū ir pandēmijas iegrožošanai noteikto ierobežojumu atcelšana un konkurētspējas uzlabošana globālajā tirgū ar draudzīgāku nodokļu sistēmu. Savukārt paši komersanti apņēmušies strādāt pie efektīvākas darba organizēšanas un kvalificētāku darbinieku piesaistīšanas,» aptaujas datus izklāsta aptauju veikušā uzņēmuma Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

2022. gada janvāra sākumā veiktajā pētījumā tika aptaujāti nepilni 400 Latvijas uzņēmumi.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar