4 lietas, ko pārdevēji jums nepasaka, pērkot jaunu televizoru

Jauna televizora iegāde ir nopietns lēmums – tie ir salīdzinoši lieli izdevumi, un Samsung veiktais pētījums* rāda, ka cilvēki Latvijā jaunu televizoru iegādājas vidēji reizi sešos gados. Tāpēc ir svarīgi pirkumu rūpīgi pārdomāt un iztaujāt elektronikas preču veikala konsultantu, lai izvēlētos sev piemērotāko ierīci. Samsung produktu treneris Jaroslavs Romanovičs norāda uz četriem būtiskiem aspektiem, par ko pārdevēji bieži nerunā, bet par ko noteikti vajadzētu pajautāt.

1. Svarīgi ir televizoru procesori

Ja agrāk televizora uzdevums bija tikai uztvert un pārraidīt televīzijas sūtīto attēlu, kas neprasa daudz skaitļošanas jaudas, tad šodien tam vēl papildus jāspēj straumēt arī dažādus pakalpojumus un lietotnes – tam nepieciešams procesors ar pietiekami lielu jaudu.

Nevar nepieminēt, ka procesoram jābūt gana jaudīgam, lai uzlabotu attēla kvalitāti līdz 4K vai 8K izšķirtspējai, jo mūsdienās televīzijas saturs joprojām ir zemākā izšķirtspējā par 4K, tāpēc televizoram jāspēj uzlabot attēlu,” skaidro Samsung eksperts. “Lai apzīmētu televizora procesora jaudu, ražotāji izmanto dažādus terminus, piemēram, kvantu procesors un tamlīdzīgus. Svarīgi pārdevējam pajautāt par procesora jaudu – vai televizors pietiekami labi spēs atskaņot saturu, ko plānojat tajā skatīties.”

2. Izvēlieties ilgmūžīgu displeja tehnoloģiju

Ne visas ekrāna tehnoloģijas ir vienādas. Katram ekrāna veidam ir savi plusi un mīnusi, kas jāņem vērā, iegādājoties televizoru. Bieži vien veikala pārdevēji koncentrējas uz ekrāna krāsu spilgtumu un kontrastu, melnajiem toņiem, audio kvalitāti un televizora dizainu, taču ir vēl citi faktori, kas jāpatur prātā.

Viens no svarīgākajiem jautājumiem – cik ilgs ir konkrētā ekrāna mūžs. Samsung aptaujas* rezultāti rāda, ka cilvēki iegādājas televizoru uz sešiem gadiem, tāpēc jāizvēlas piemērota ekrāna tehnoloģija, kas spēs kvalitatīvi darboties vismaz tikpat ilgi,” skaidro J.Romanovičs “Piemēram, televizoriem ar OLED displeju var rasties attēla iedegšanas problēma – tas nozīmē, ka ekrānā “iedeg” atsevišķi elementi, kas tiek ilgstoši rādīti, piemēram, televīzijas kanāla logo. Savukārt QLED un LCD televizoriem iedegšanas problēma nevar rasties, jo šāda veida ekrānos netiek izmantotas organiskās gaismas diodes, ko sauc arī par OLED,” piebilst J.Romanovičs.

3. Apdomājiet, kādas ierīces gribēsiet pievienot televizoram

Daudzās mājās jau ir diezgan daudz dažādu ierīču, kuras var savienot ar televizoru – sākot ar vienkāršākiem dekoderiem līdz spēļu konsolēm un cietajiem diskiem. Televizoram var pieslēgt pat tastatūru un peli, lai pilnvērtīgi izmantotu Smart TV funkcijas. Tāpēc pirms televizora iegādes ir svarīgi padomāt, kādas ierīces tam plānojat pieslēgt un vai televizoram ir nepieciešamās ligzdas šo ierīču pieslēgšanai.

Daudzi cilvēki mēdz televizoram pieslēgt ārējo cieto disku, lai skatītos tajā ielādētās filmas un seriālus. Šajā gadījumā ir jāpārliecinās, vai televizora aizmugurē esošie USB porti ir izvietoti tā, lai ierīces varētu ērti pieslēgt. Tāpat iesaku pārliecināties, vai televizoram ir pietiekams skaits HDMI ligzdu, jo tās tiek izmantotas, lai pieslēgtu lielāko daļu konsoļu un citu ierīču,” skaidro Samsung eksperts.

4. Izvēlieties telpai atbilstoša izmēra televizoru

Visbeidzot apdomājiet, cik liels televizors ir piemērots mājoklim un telpai, kur to paredzēts novietot.

Attālumam no 40 collu televizora ekrāna līdz skatītājam vajadzētu būt no 1 līdz 2 metriem, 55 collu – no 1,4 līdz 2,8 metriem, 65 collu – no 1,65 līdz 3,3 metriem, bet 75 collu – līdz 3,8 metriem. Jāpatur prātā – jo augstāka ir televizora izšķirtspēja, jo tuvāk tam var sēdēt. Atbilstoša izmēra televizoru būs ērti un patīkami skatīties, turklāt tas nekaitēs jūsu redzei,” sacīja J.Romanovičs.

*Aptauju 2019. gadā pēc Samsung pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat”, aptaujājot 3000 cilvēkus visās trīs Baltijas valstīs.

TOP Komentāri

avatar