4 ar kalciju bagātinātas brokastu receptes mazulim

1–3 gadus veca bērna uzturam jābūt īpaši pārdomātam, jo ar katru karoti mazajam jāuzņem ievērojami lielāks skaits uzturvielu. Lai mazulis izaugtu stiprs un vesels, nepieciešams līdz pat četrām reizēm vairāk kalcija un septiņām reizēm vairāk D vitamīna nekā pieaugušajam. Vakar aizvadītājā “Mazais nav lielais” vecāku nodarbībā uztura speciāliste Guna Rijkure izglītoja vecākus par mazulim piemērotu uzturu, savukārt nodarbības otrajā daļā, Lauras Grēviņas ēst gatavošanas meistarklasē, vecāki apguva četras veselīgas, ātri pagatavojamas un mazulim piemērotas brokastu receptes, bagātinātas ar augošam organismam tik būtisko uzturvielu – kalciju.


Ja vecāki vēlas, lai mazuļa uzturs būtu veselīgs, pilnvērtīgs, turklāt garšīgs, izaicinājumu netrūkst. Vecāku aptauja* liecina, ka galvenie iemesli, kas ģimenēm traucē ēst veselīgāk, ir zināšanu trūkums par veselīgu uzturu un laikā trūkums ēst gatavošanai. Lai izglītotu vecākus par mazu bērnu uztura principiem, vakar uztura speciālistes Gunas Rijkures un veselīga uztura vēstneses Lauras Grēviņas vadībā notika “Mazais nav lielais” vecāku nodarbība, kurā vecāki ne tikai piedalījās lekcijā mazu bērnu uztura pamatprincipiem, bet arī mācījās gatavot savam bērnam piemērotu maltīti.
Kalcijs un D vitamīns – neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa
Kalcijs un D vitamīns “atbild” par mazuļa augšanu – stipriem kauliem un zobiem, pareizas stājas, muskuļu un nervu sistēmas veidošanos. Vienlīdz svarīgi pietiekamā daudzumā uzņemt gan kalciju, gan D vitamīnu – bez D vitamīna organisms nespēj absorbēt uzņemto kalciju. Tāpēc papildu D vitamīnu ieteicams lietot līdz 3 gadu vecumam. Tomēr jāatceras, ka svarīgi nepārspīlēt! Piemēram, ja mazulis uzturā lieto piena maisījumu, papildu kalciju un D vitamīnu uzņemt nav nepieciešams. 1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem ~ 500mg kalcija un aptuveni 500 DV (darbības vienības) D vitamīna.
Ar kalciju bagātas brokastis – ideāls bērna dienas sākums.

SALDĀ KARTUPEĻA UN BIEZPIENA PANKŪKAS
10 pankūkas
Sastāvdaļas:
100 g saldā kartupeļa
180 g biezpiena
1 ola
50 g griķu miltu
½ tējk. cepamā pulvera
1 ēd.k. krējuma
1 tējk. rīvētas citrona miziņas
Šķipsniņa kanēļa
Šķipsniņa kurkumas

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē.
Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.

KUKURŪZAS MILTU (POLENTAS) BIEZPUTRA AR BUMBIERIEM
1 porcija
Sastāvdaļas:
40 g ātri pagatavojamās polentas
250 ml ūdens
4 mērkarotes piena maisījuma (piemēram, Aptamil 3**)
½ bumbiera
Šķipsniņa malta kanēļa

Pagatavošana:
Bumbieri sagriez kubiņos.
Ūdeni uzvāra un, lēnām maisot, ieber tajā polentu, bumbierus un kanēli. Vāra uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot 5 minūtes. Gatavošanas ilgums atkarīgs no norādēm uz iepakojuma. Ātri pagatavojamai polentai nepieciešamas aptuveni 5 minūtes.
Noņem no uguns un, kad atdzisis līdz aptuveni 40°C, pievieno 4 mērkarotes piena maisījuma.
Pasniedz ar svaigiem bumbieriem.

BROKASTU TORTILJAS
1 porcija
Sastāvdaļas:
1 pilngraudu tortilja vai lavašs
1 ēd.k. krēmsiera
¼ mīksta avokado
Dārzeņi pildījumam (zaļie dārzeņi, piem., spināti; pākšaugi, piem., pākšu pupiņas)
1 ēd.k. rīvēta siera
Zaļumi pēc izvēles (mikrozaļumi, lociņi u.c.)

Pagatavošana:
Dārzeņus sagriež (vai saspaida ar dakšiņu).
Uz tortiljas uzsmērē krēmsieru un avokado.
Pa vidu kārto dārzeņus, pārkaisa ar sieru un zaļumiem.
Vispirms aizloka tortiljas apakšu, pēc tam – sānus.
Pasniedz.

BIEŠU KOKTEILIS
1 porcija
Sastāvdaļas:
1 neliela vārīta biete
80 g bezpiedevu jogurta
80 ml šķidrā piena maisījuma (piemēram, Aptamil Kinderlmilch 1+**)
1 banāns
100 g saldētu vai svaigu ogu

Pagatavošana:
Bieti un banānu sagriež mazos gabaliņos.
Visas sastāvdaļas sablendē.
Lai veicinātu vecāku izpratni un atgādinātu par piemērotu uzturu mazuļiem pēc viena gada vecuma, Aptamil3 sadarbībā ar ekspertiem uzsācis izglītojošu kampaņu vecākiem “Mazais nav lielais”. Kampaņas laikā plānots ne tikai izglītot vecākus par mazu bērnu uztura principiem, bet arī dalīties ar praktiskām receptēm ēdiena gatavošanas meistarklasēs Lauras Grēviņas vadībā, kur māmiņas mācīsies gatavot savam mazulim piemērotu maltīti.
Vairāk informācijas par piemērotu uzturu mazulim pēc 1 gada vecuma: www.aptaclub.lv

*Sociālais pētījums – vecāku aptauja veikta portālā maminuklubs.lv 2018. gada augustā – septembrī. Aptaujā piedalījās 590 bērnu vecāki, kuri audzina bērnus vecumā no 1 – 3 gadiem.
**Vērtīgs kalcija un D vitamīna avots pēc gada vecuma ir piena maisījums – piemēram, divas glāzes Aptamil3 piena maisījuma nodrošina 80% no ieteicamās D vitamīna dienas devas un 52% no ieteicamās kalcija devas (Dienas devas ir aprēķinātas, balstoties uz LR Veselības ministrijas izdoto rīkojumu «Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem»).

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar