3 padomi, gatavojoties pensijai

Ja pēdējos vairāk nekā 20 gados Latvijā veidojusies gana droša pensiju sistēma ar skaidriem spēles nosacījumiem un plāniem, nākamie 20 – 25 gadi var nest un visdrīzāk nesīs ievērojamas pārmaiņas. Turklāt ne tikai prognozes, bet arī tendences rietumu valstīs liecina, ka pensionēšanās vecums pakāpeniski var pieaugt līdz pat 75 gadiem. IPAS “Vairo” komanda apkopojusi būtiskākos padomus, kā tam sagatavoties jau tagad un kas ir tie “mājasdarbi”, ko veikt, lai nākotnes pensijas apjoms dotu iespējas īstenot savus vecumdienu plānus un saglabāt maksimāli tuvu dzīves līmeni līdz šim ierastajam.

Parūpējies par atbilstošu pensiju 2. un 3. līmeņa uzkrājumu plānu

Vispirms svarīgi saprast, pie kāda pārvaldītāja un kādā plānā atrodas otrā pensiju līmeņa uzkrājums, kurā ik mēnesi automātiski tiek novirzīti 6% no ikviena ekonomiski aktīvā Latvijas iedzīvotāja bruto algas. To iespējams uzzināt, pieprasot konta izrakstu portālā www.latvija.lv vai dodoties uz jebkuru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļu. Svarīgi pievērst uzmanību, vai atrodies savam vecumam atbilstošā plānā. Vecumā līdz 55 gadiem varētu būt piemērotāki plāni, kas līdzekļus līdz pat 100% iegulda uzņēmumu akcijās, kamēr vēlīnākā periodā, ieteicams pāriet uz konservatīvākiem plāniem un daļu līdzekļu pakāpeniski ieguldīt obligācijās. Lai pašam par to nebūtu jādomā, ieteicams izvēlēties adaptīvus plānus, kas vecumam pielāgojas automātiski. Vēlams izskatīt iespējas pievienoties arī kādam pensiju 3. līmeņa plānam. Iemaksas tajā ir brīvprātīgas un pieteikties iespējams jebkurā laikā. Tas dos papildu drošību un garantiju.

Mācies un nemitīgi pilnveido savas prasmes

Mēs dzīvojam laikā, kur pārmaiņas notiek nemitīgi un mūžizglītība kļuvis par bieži lietotu vārdu sarunvalodā. Mākslīgais intelekts ienāk mūsu ikdienā arvien straujāk, pieprasītākās profesijas un kompetences mainās nemitīgi. Ir vairāk nekā skaidrs, ka ar vienu izglītību un vienām iemaņām visam darba mūžam nepietiks. Turklāt kompetenču pilnveide ļauj paaugstināt arī savu vērtību darba tirgū un pelnīt vairāk katrā dzīves posmā un līdz ar to nodrošināt sev arī finansiāli stabilākas vecumdienas. Ir svarīgi izmantot jebkuru iespēju apgūt jaunas prasmes, kas papildina jau esošās un ļauj būt unikālam savā nozarē. Apmeklē kursus, apmācības un konferences, iegūsti sertifikātus, krāj pieredzi un kontaktus. Izmanto arī iespējas, ko piedāvā internets – apsver dažādus brīvpieejas kursus, piemēram, Coursera.org, Valsts izglītības attīstības aģentūras, pašvaldību un Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātās iespējas un citus resursus. Mums ir jābūt gataviem, ka nākamajos trīsdesmit gados cilvēki darba tirgū būs arvien ilgāk – visdrīzāk līdz pat 75 gadu vecumam. Tādēļ ikviena paša atbildība ir rūpēties par to, lai spētu sniegt pievienoto vērtību darba tirgum jebkurā vecumā un apstākļos.

Tuvojoties pensijas vecumam, veic izpēti

Ap piecdesmit gadu vecumu svarīgi pārliecināties, vai 2. pensiju līmeņa uzkrājums atrodas plānā ar pietiekami zemu riska pakāpi. Ja nepieciešams veikt izmaiņas, neatliec šo lēmumu. Ja veiktas iemaksas pensiju trešajā līmenī, tā uzkrājumu vari sākt izmantot jau no 55 gadu vecuma. Savukārt sasniedzot 60 gadu slieksni pensijas jautājumiem jāpievēršas īpaši atbildīgi. Ja kādā no dzīves posmiem veikts algots darbs un sociālās iemaksas ārpus Latvijas, laikus noskaidro, vai saskaņā ar tās valsts likumdošanu pienākas pensija arī tur. Ja gadījumā gūta darba pieredze vairākās valstīs, tajās uzkrājis apdrošināšanas stāžs un sasniegts šajās valstīs noteiktais pensijas vecums, svarīgi apzināt iespējas saņemt pensiju katrā no tām. Atceries, ka pensiju iespējams pieprasīt ne agrāk kā vienu mēnesi pirms dienas, kad sasniegts noteiktais pensionēšanās vecums un apdrošināšanas stāžs. Šobrīd Latvijā noteiktais pensionēšanās vecums ir 64 gadi un 9 mēneši.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar