10 padomi, kā rīkoties un nerīkoties investējot

Nereti no pirmā ieguldījuma veikšanas attur nedrošība un nepilnīgas zināšanas. Kā pareizi izvēlēties ieguldījumu veidus, izveidot ienesīgu investīciju stratēģiju, ar kādu summu vislabāk sākt un kad varēs redzēt rezultātu – šie ir tikai daži no daudziem jautājumiem, ar kuriem sastopas jauns investors. Lai investīcijas ilgtermiņā būtu ienesīgas, ir svarīgi zināt pamata noteiktumus. Luminor ieguldījumu produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska skaidro, kā rīkoties un nerīkoties investējot, lai ieguldījums sniegtu iespējami pozitīvāku rezultātu.

“JĀ” ilgtermiņam un dažādībai

  • Sāc ieguldīt pēc iespējas ātrāk

Jo agrāk sāksi ieguldīt un to izveidosi par regulāru praksi, jo lielāka iespēja, ka ieguldījumi būs veiksmīgi. Tas ir skaidrojams ar to, ka finanšu tirgū uzkrātie procenti summējas – peļņa tiek gūta ne tikai no ieguldītās pamatsummas, bet arī no uzkrātajiem procentiem. Tāpat, lai arī finanšu tirgi mēdz piedzīvot īstermiņa svārstības, tostarp negatīvā virzienā, vēsture liecina, ka ilgtermiņā tie izlīdzinās un rezultātā var parādīt labu izaugsmi.

  • Dažādo savu ieguldījumu portfeli

Portfeļa dažādošana ir viens no svarīgākajiem gudras investēšanas priekšnosacījumiem, tomēr, ja investīcijām pieejamie līdzekļi ir nelieli, uzreiz nevarēsi iegādāties daudz dažādu akciju vai obligāciju. Šajā gadījumā labs risinājums ir biržā tirgoto fondu jeb ETF (Exchange Traded Fund) iegāde. Tie ietver dažāda veida akcijas no visas pasaules, tādējādi samazinot risku, ja iegādātas tikai viena uzņēmuma akcijas.

  • Ieguldi kaut mazas summas, bet regulāri

Ieguldījumus finanšu tirgū vari sākt ar nelielu summu, piemēram, ar 30 eiro mēnesī. Daudz svarīgāka šajā procesā ir regularitāte, jo tā palīdz veidot ieguldījumu portfelī ilgtermiņā. Regulāras investīcijas arī pasargā no lielākām tirgus svārstībām, jo, turpinot iemaksas tirgus krituma laikā ir iespēja iegādāties aktīvus par zemāku cenu, kas attiecīgi var paātrināt kopējā portfeļa izaugsmi, situācijai stabilizējoties.

  • Pievērs uzmanību komisijas maksai

Ja pirmā ieguldījuma summa ir neliela, pievērs uzmanību komisijas maksām, jo dažādiem investīciju pakalpojumu sniedzējiem tās var būtiski atšķirties. Komisijas atšķiras arī attiecībā uz akciju iegādi dažādās biržās, piemēram, Baltijas akciju tirgus būs lētāks nekā darījumi ārzemju biržās. Izvēloties investēt tādos populāros, jauniem investoriem sevišķi piemērotos finanšu instrumentos kā ieguldījumu vai indeksa fondos, jāapskatās arī to pārvaldīšanas komisijas..

  • Izpēti perspektīvākās nozares

Investīciju iespējas ir ļoti plašas, tādēļ ir vērts ieguldīt laiku, lai izpētītu, kādām nozarēm un reģioniem tuvākajās desmitgadēs paredz lielāko izaugsmi. Daļu investīciju var ieguldīt nozarēs vai uzņēmumos, kuri liekas ētiski un emocionāli pievilcīgi, jo šādi papildus finansiālam ieguvumam var gūt arī gandarījumu par sniegto ieguldījumu.

“NĒ” emocijām un neattaisnotam riskam

  • Negaidi ideālu laiku investīcijām

Ir praktiski neiespējami rast vislabāko mirkli, kad sākt ieguldīt. Tāpēc vislabāk sākt investēt tad, kad esi tam gatavs, un darīt to regulāri, laika gaitā palielinot arī ieguldītās summas apmēru, ja ir tādas iespēja.

  • Izvairies no emocionāliem lēmumiem

Sākot investēt, ir jāapzinās, ka investīcijas vienmēr ir saistītas ar risku. Naudas zaudējums nekad nav patīkams, tomēr viens no gudras investēšanas zelta likumiem ir nepakļauties spontānām emocijām un nepārdot savus ieguldījumus, tiklīdz notiek negatīvas svārstības tirgū. Tāpat nevajag veikt emocionālas investīcijas tikai vienā vērtspapīrā vai fondā tāpēc, ka kādam ir izdevies labi nopelnīt – ir jāatceras par portfeļa dažādošanas likumu. Tirgus ir ciklisks, un pēc lejupslīdes parasti seko izaugsme.

  • Neatstāj sevi bez “drošības spilvena”

Ja pirmās investīcijas bijušas veiksmīgas, nereti rodas kārdinājums ieguldīt visus brīvos līdzekļus, lai iespējami ātrāk gūtu lielāku peļņu. Šādi pastāv iespēja sevi pakļaut nevajadzīgam riskam, jo situācija tirgū jebkurā mirklī var mainīties un dzīvē var gadīties dažādi neplānoti izdevumi, kam vajadzīgas tūlītējas finanses.

  • Nepadodies pie pirmās neveiksmes

Investīciju ceļš ne vienmēr ir gluds, un pirmie soļi tajā var nebūt viegli un paredzami, tomēr nevajag padoties. Mēģini izanalizēt neveiksmes cēloņus, jo tas var palīdzēt izvairīties no līdzīgām situācijām nākotnē. Ieguldījumos ir ļoti svarīga regularitāte un konsekvence – tad varēs baudīt arī peļņu.

  • Neinvestē aizņemtu naudu

Investē tikai savus brīvos līdzekļus nevis aizņemtu naudu, lai nepakļautu sevi dubultam riskam.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar