10. oktobris – Pasaules psihiskās veselības diena

10. oktobrī, visā pasaulē atzīmē Pasaules Psihiskās veselības dienu! Laba psihiskā veselība mūsdienu pasaulē ir ļoti svarīga, jo tā būtiski ietekmē katru mūsu dzīves aspektu. Psihiskā veselība ietekmē mūsu domas un darbības, dod iespēju pārvarēt izaicinājumus, veidot jēgpilnas attiecības un pieņemt apzinātus lēmumus. Diemžēl arī viss, kas saistīts ar psihisko veselību vai cilvēka mentālo labsajūtu, mēdz būt saistīts ar ievērojamu stigmatizāciju, tāpēc ir tik svarīgi, lai sabiedrība tiktu informēta un izglītota par psihisko veselību. 

Pasaules Psihiskās veselības dienā Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) Tvaika ielā 2 visas dienas garumā no plkst.10.00 – 18.00 aicina apmeklēt mūsu plašo vēstures un kultūras telpas (muzeja) ekspozīciju vēsturiskajā G ēkā un iepazīties ar psihiatrijas vēsturi un mūsu centra vēsturi 200 gadu garumā. Izstāde pavisam noteikti būs interesanta arī skolēniem, jo arī atkarības un to ārstēšana ir daļa no psihiskās veselības. 

Savukārt no plkst. 11.00 muzejā būs satiekami un sarunās iesaistāmi mūsu ārsti – rezidenti – psihiatri, narkologi, bērnu psihiatri, bet plkst. 13.00 viņiem pievienosies mūsu klīniskā psihiatre Marlēna Alstere. Nāciet un uzdodiet viņiem savus jautājumus, iesaistiet sirsnīgās individuālās sarunās un izziniet psihiskās veselības maģiskās dzīles. 

Apmeklētāji saņems arī saldu prieka un enerģijas devu dienai un noderīgus informatīvus materiālus par psihisko veselību, tās profilaksi un problēmu risināšanu.

RPNC vēstures un kultūras telpā (muzejā) eksponētie materiāli atspoguļo iestādes košā dzīvesgājuma spilgtus notikumus, personas, artefaktus un darbības posmus. Ekspozīcija veidota turpat 10 gadus, izceļot no aizmirstības lielu apjomu vēsturiska materiāla un dokumentu. Tā aizņem turpat 225 m2 iestādes senākajā ēkā. RPNC vēstures un kultūras telpā eksponētie stāsti sniedz atbildi uz jautājumu, kāpēc iestādi kādreiz sauca par «Aleksandra Augstumiem», izveidotā pastāvīgā ekspozīcija ļauj ielūkoties iestādes pirmā direktora, populārā Rīgas ārsta un novatora Oto Vilhelma fon Hūna laikā, viņa nopelnos jaunu ārstniecības metožu popularizēšanā un ieviešanā, iepazīstina, kāda slimnīca bija 1924. gadā, kad svinēja savu simtgadi un to vadīja aizrautīgais venerologs Jānis Brants, tā aizved arī īsā pastaigā pa ārstniecības iestādes pirmās simtgades vadītāju “aleju” un pa ceļam iesoļo arī padomju laikā, kad ar toreizējās Rīgas psihoneiroloģiskās slimnīcas metodoloģisko atbalstu tika veidota pieejama psihiskās aprūpes sistēma Latvijā, kā arī stāsta par slimnieku ēdināšanas tradīcijām no “Aleksandra Augstumu”  laikiem līdz mūsdienām. 

Šodien Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir uzņēmums ar vairāk nekā 1000 darbiniekiem, tas modernizē ārstniecības vidi, paaugstina pakalpojumu kvalitāti un to pieejamību, procesos ievieš digitālās tehnoloģijas un aizvien uzlabo klientu apkalpošanu, iedrošinot nevilcināties, kad nepieciešama palīdzība, un uzticēties, ka palīdzība tiks saņemta.

Apmeklētājus lūdzam respektēt mūsu stacionāra pacientu mieru un kārtību ārstniecības iestādes teritorijā!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar