Ziemassvētku deserts pieaugušajiem
Ziemassvētkus plāno pavadīt divvientulībā ar mīļoto cilvēku vai nelielā draugu lokā? Pārsteidz sevi un citus, dzērienus pasniedzot nevis kokteiļos, bet ēdienos! Termiskās apstrādes dēļ tas gan šādi baudīts alkohols negarantēs reibinošas sajūtas, taču sniegs nemainīgu garšas baudījumu! Zemo cenu dzērienu un vīnu veikals AlkOutlet piedāvā ātri pagatavojama Ziemassvētku kēksa recepti lieliskam desertam ar brendiju un debešķīgu, pašgatavotu sāļās karameles mērci!
Kēkss ar pašgatavotu sāļās karameles mērci.
Gatavošanas laiks 20 minūtes +40 minūtes cepšanai
Sastāvdaļas
175 g sviesta istabas temperatūrā
220 g brūnā cukura
2 olas
250 g kviešu miltu
1/2 tējk. sodas
1 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. kanēļa
šķipsniņa sāls
120 g paniņu
1 glāze rupji sakapātu valriekstu
1 glāze rozīņu (var nepievienot)
120 ml brendija
Sāļās karameles mērcei
200 g cukura
80 g sviesta
100 ml saldā krējuma
50 ml brendija
3/4 tējk. sāls
cukura dekori rotāšanai
Pagatavošana
- Saputojiet sviestu ar cukuru, pievienojiet olu, samaisiet.
- Citā bļodā sajauciet miltus ar sodu, sāli, cepamo pulveri un kanēli un pa daļām pievienojiet šo maisījumu cukura un olu masai.
- Pielejiet brendiju, pieberiet valriekstus un rozīnes, samaisiet.
- Pievienojiet paniņas, samaisiet un lejiet mīklu ietaukotā dziļā gredzenveida cepšanas formā, lieciet sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādu siltumā un cepiet 40-50 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu.
- Kamēr cepās kēkss, pagatavojiet karameli. Ieberiet katliņā cukuru un apmaisot karsējiet to uz vidējas uguns, līdz viss cukurs izkusis un izveidojas brūnas krāsas karamele.
- Nelielām porcijām pievienojiet sviestu, aktīvi maisiet līdz iegūsiet viendabīgu masu (šis process var aizņemt kaut kādu laiku).
- Karamelē iemaisiet saldo krējumu un atkal samaisiet (esiet uzmanīgi, jo karamele ir karsta un aktīvi burbuļos!).
- Kad masa ir viendabīga, pievienojiet brendiju (karamele atkal aktīvi burbuļos), samaisiet un izslēdziet uguni. Atdzesējiet mērci līdz istabas temperatūrai.
- Atdzesētu kēksu pārlejiet ar karameli, rotājiet ar cukura dekoriem un pasniedziet!
Receptes autore Jevgēnija Jansone, foto autore Viktorija Kožemjakina.
TOP Komentāri